Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-06-2019

Pandora's Key - Prometheus' Promise
Jaar van release: 2017
Label: Eigen Beheer
Pandora's Key - Prometheus' Promise
Pandora's box is alom bekend, maar naast de magische doos verrijkte Zeus haar ook met weetgierigheid. Elke god of godin gaf iets aan haar mee toen ze naar de aarde gezonden werd. Zo hing Hades op het laatste moment een ketting om haar nek met een sleutel eraan. Nancy Richardson Fischer schreef er in Pandora's Key (het eerste deel van The Key Trilogy) over en de gelijknamige band uit Breda is naar het begrip vernoemd.

Momenteel bestaat de in augustus 2014 opgerichte symfonische metalformatie uit zangeres Maaike Rijk (ex-Tremor, ex-Cassiopeia), gitarist Sebastiaan Pongers (Rhovanion), bassiste Regine Lotstra, toetsenist Desmond Robberegt (ex-Xystus, ex-Day Six) en drummer Patrick Sacre (ex-FireForce, ex-Mondvolland). Na een klein aantal optredens strandde het kwintet vorig jaar in de halve finale van de FemME-battles, maar met de kersverse debuut-ep op zak lijkt een optreden op het festival een kwestie van tijd.

Prometheus' Promise is namelijk een prima visitekaartje. Na de intro, waarin wordt gesproken over een man (met de sleutel) die een verwoestend vuur in Constantinopel (1453) overleeft, laat het kwintet horen waar het toe in staat is. Shattered is een vrij standaard nummer met een catchy refrein. Daarna gaat het niveau omhoog met de goed opgebouwde powerballad Ephemeral Eternity. Het titelnummer is beslist een van de hoogtepunten. Het bevat zeer fraai toetsenwerk van Desmond en ook in Final Chapter laat hij van zich horen. De eerste single van deze release verrast met een Amaranthe-achtige keyboardmelodie en blijft goed hangen middels de pakkende zanglijnen.

Ondanks de lofzang, zijn er wel verbeterpunten. Zo zal niet iedereen de extreme vocalen van Sebastiaan, die in een paar tracks opduiken, kunnen waarderen. Ze missen wat kracht en hadden achterwege gelaten mogen worden. En over power gesproken, de drums hadden wel wat steviger in de mix mogen staan ten opzichte van de keyboardpartijen in Shattered. Maaike beschikt over een prettige zangstem. Ze zingt zuiver, al is het in de afsluiter op het randje. Haar stem komt in de ballad mooi tot zijn recht en over de hele lengte van deze release zorgt ze voor veel memorabele momenten.

De dames en heren verdienen beslist een compliment voor dit product dat goed verzorgd is met artwork van grafisch ontwerper Boy D'Hont. Voor een debuut is dit een zeer prettige kennismaking. Het toetsenwerk is sfeerbevorderend, het gitaar- en drumwerk is voor deze stijl afwisselend te noemen en ook de tracks hebben een eigen identiteit. Beslist de moeite waard voor fans van Within Temptation, The Gathering, Beyond God en soortgenoten.

Tracklist:
1. Shattered
2. Ephemeral Ethernity
3. Prometheus' Promise
4. Final Chapter

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 8 februari 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]