Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-06-2019

Beyond The Black - Lost In Forever (tour-editie)
Jaar van release: 2017
Label: UDR Music
Beyond The Black - Lost In Forever (tour-editie)
De soap rond Beyond The Black lijkt inmiddels voorbij. Jennifer Haben heeft een nieuwe line-up om zich heen verzameld en UDR gaat het tweede album Lost In Forever begin 2017 wereldwijd uitbrengen. Er komt bovendien een tour met Epica en Powerwolf door Europa. Een frisse start dus voor de Duitse symfonische metalformatie die klaar is om internationaal meer van zich te laten horen en zien.

Beyond The Black is een door muziekproducenten (onder andere Brötzmann, Krech, Nissen en Braun) intensief gepromoot fenomeen. Net na oprichting stonden de muzikanten al op Wacken te spelen (en daar staan ze in 2017 voor de vierde keer op rij), ze toerden reeds met Saxon, Scorpions, Queensrÿche en het debuutalbum Songs Of Love And Death belandde in het thuisland op de twaalfde positie in de albumcharts. De toegankelijke, mierzoete, regelmatig aan Within Temptation herinnerende, hitgevoelige songs van rond de vier minuten blijven na een enkele luisterbeurt al hangen.

Het rockende titelnummer is direct al een ijzersterke opener en daarna zijn het zwierige Beautiful Lies (duet met Masterplan-zanger Rick Altzi), de fraaie powerballad Against The World en het memorabele, lekker robuuste Beyond The Mirror nummers die in zeer positieve zin opvallen. De andere nummers (waaronder zeker Halo Of The Dark) zijn ook wel aangenaam, maar net wat minder sterk. Soms hebben ze een folky touch (Nevermore en Shine And Shade), maar bovenal zijn het bombastische en zanggerichte liedjes. Melodie is de bovenliggende factor, maar de metalen gitaarriffs krijgen her en der ook voldoende ruimte (in Written In Blood en het overtuigende Shine And Shade) en af en toe is er een gitaarsolo (zoals een memorabele in de snelle stamper Dies Irae) en er zijn enkele screams (Forget My Name en Shine And Shade).

De nieuwe editie bevat vier bonustracks die een andere kant van Beyond The Black laten horen. In The Other Side zit een bepaalde diepte met trip-hopelementen en een blues-touch in en toch is dit nummer ook orkestraal. Erg interessant en mooi gedaan. Dim The Spotlight is toegankelijker, maar bevat een donkere synthpopvibe die een jarentachtiggevoel meegeeft. Ook in Our Little Time zijn de synthpartijen iets donkerder dan normaal, maar verder ligt het nummer dichterbij het reeds bekende materiaal. In de melodieuze heavymetalkraker c.q. officiële Wacken-hymne Rage Before The Storm vormt Jennifer een duet met Herbie Langhans. Alle vier songs zijn een waardevolle toevoeging op de reguliere tracklist.

De nieuwe versie van Lost In Forever staat derhalve vol met meezingers in een symfonisch metaljasje en bevat tevens vier vernieuwende tracks. Jennifer heeft een zwoele popstem die prima past bij zowel de alternatieve/symfonische metal als de ballads, zoals het akoestische Love's A Burden. De voorspelbare nummers zijn allemaal van een behoorlijk niveau en er staan voldoende uitschieters op om van een album te spreken dat je graag nog eens opzet. Hopelijk zien we Christian Hermsdörfer en Tobias Lodes (beiden gitarist en backingvocalist), Jonas Roßner (keyboards), Stefan Kerkenhoff (bas), Kai Tschierschky (drums) en natuurlijk Jennifer Haben snel op de Nederlandse podia.

Tracklist:
1. Lost In Forever
2. Beautiful Lies
3. Written In Blood
4. Against The World (Kissin' Dynamite-cover)
5. Beyond The Mirror
6. Halo Of The Dark
7. Dies Irae
8. Forget My Name
9. Burning In Flames
10. Nevermore
11. Shine And Shade
12. Heaven In Hell
13. Love's A Burden
14. The Other Side
15. Dim The Spotlight
16. Our Little Time
17. Rage Before The Storm

Score: 81 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 3 januari 2017

Koop dit album in

Meer Beyond The Black:

[ Terug naar de Album Reviews ]