Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2019

Megadeth - Dystopia
Jaar van release: 2016
Label: Universal Music
Megadeth - Dystopia
Het leek allemaal zo goed te gaan in het Megadeth-kamp, maar toch was daar ineens het plotselinge vertrek van gitarist Chris Broderick en drummer Shawn Drover. De band was in een klap de helft van zijn personeel kwijt en kon weer vacatures stellen. Nou is dit niet een onbekend gegeven bij Megadeth en in dit geval was het afscheid misschien ook stiekem best welkom. Want na het spetterende Endgame, werd het op de volgende platen (Th1rt3en en Super Collider) een stuk minder wervelend. Daarbij is het meer dan eens bewezen dat nieuwe leden een positief effect hebben op Dave Mustaine. Dystopia demonstreert dat nog maar weer eens.

Het neusje dat Mustaine voor talent heeft, werkt nog altijd en dit keer zijn Kiko Loureiro (ex-Angra) en Chris Adler (Lamb Of God) aangetrokken om de thrashgroep te versterken. Dat het heilige vuur weer brandt, valt meteen te merken in de openingstrack The Threat Is Real. De thrash en de drang naar avontuur, die op de vorige platen gemist werd, is terug en nog belangrijker; de roodharige duivel is weer boos. De wereld koerst af op verdoeming en Mustaine laat zijn visie horen over terrorisme, liegende politici en falend beleid, dat hier allemaal debet aan is. Dat geeft de plaat meteen de nodige relevantie mee en als luisteraar is dit natuurlijk ook precies hoe je wilt dat Megadeth klinkt: opgefokt, fel en strijdlustig.

Die mentaliteit is niet alleen terug te vinden in de lyrics, maar ook op muzikaal gebied. Er wordt veelvuldig gerefereerd aan de klassieke sound en dan vooral bij de eerste drie tracks. Scherpe riffs en vooral de duizelingwekkende solo's doen terugdenken aan de glorietijd. Deze worden gecombineerd met een vleugje progressive en industrial en daarbij de zwaardere sound die herkenbaar is van de albums na het millennium. Deze combinatie lijkt vooral het hoofdingrediënt te zijn van Dystopia, maar ook zijn er tegen het einde een paar fijne rechttoe rechtaan-rockers te bespeuren, zoals Lying In State, The Emperor en de voortreffelijke Fear-cover Foreign Policy.

Op een paar minpunten na blijft het album fier overeind staan. Post American World wil maar niet echt lekker op gang komen en Poisonous Shadows heeft last van een zwak en te vaak terugkerend refrein. Wel komen in dit nummer duidelijk de kwaliteiten van drummer Chris Adler naar voren en derhalve mag zijn bijdrage zeker niet onvermeld blijven. Niet alleen hij, ook gitarist Kiko Loureiro laat een zeer positieve indruk achter en samen met Mustaine laat hij regelmatig horen waarom het zo mooi is om metalfan te zijn.

Een comeback mag je Dystopia niet noemen. De band is immers niet weggeweest, maar het voelt wel aan als een sterke terugkeer naar de topregionen van thrash metal. Na twee minder geslaagde albums is het fijn om te merken dat Megadeth weer relevant te noemen is. Tussen de klassiekers uit het verleden zal de plaat zich niet scharen. Daarvoor missen de écht memorabele songs, maar met The Threat Is Real, Dystopia en Fatal Illusion wordt een goede poging ondernomen. Qua niveau plaatst het album zich tussen toppers als Endgame en The System Has Failed en misschien zelfs nog wel hierboven. Een prima prestatie.

Tracklist:
1. The Threat Is Real
2. Dystopia
3. Fatal Illusion
4. Death From Within
5. Bullet To The Brain
6. Post American World
7. Poisenous World
8. Conquer Or Die
9. Lying In Stage
10. The Emperor
11. Foreign Policy

Score: 85 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 24 januari 2016

Koop dit album in

Meer Megadeth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Megadeth - Dystopia
Reactie van Dennis op 24-01-2016 om 14:16u

Mooie review maat! Moet hem nog steeds checken haha

Megadeth - Dystopia
Reactie van Vonyl Veteran op 24-01-2016 om 14:31u
Score: 95 / 100

Deze Megadeth is Megaveth! Topplaat!

Megadeth - Dystopia
Reactie van INGKING op 24-01-2016 om 14:32u
Score: 90 / 100

Heerlijke plaat, niveau Countdown To Extinction

Megadeth - Dystopia
Reactie van Ronny op 24-01-2016 om 14:57u

Goeie review, helemaal mee eens!

Megadeth - Dystopia
Reactie van Andre Smoor op 24-01-2016 om 15:22u
Score: 95 / 100

Goeie recensie, dit schijfje is een klasse plaat. Zo hoor ik Megadeth het liefst, fel en smerig. Kiko is inderdaad een klasse apart en zijn invloeden hoor je duidelijk terug. Alleen jammer dat Angra niet meer bestaat? Hun laatste plaat is nooit besproken bij jullie (schande). In tegenstelling tot anderen vind ik Th1rt3en wel een goeie plaat, alleen weinig thrash (maar ja ik heb een bredere smaak). Ga ook op zoek naar de Japanese bonus track "Me hate you" en de Spotify bonus track "Melt the ice away (Budgie cover)". Die hadden op de plaat moeten staan. 2016 is een klassieker rijker

Megadeth - Dystopia
Reactie van Erik op 24-01-2016 om 16:04u
Score: 90 / 100

Klasse plaat!

Megadeth - Dystopia
Reactie van callahan op 24-01-2016 om 16:09u
Score: 85 / 100

Absoluut een prima plaat.
Goede recensie ook, klopt precies.
Kortom, verplichte aanschaf

Megadeth - Dystopia
Reactie van Andre op 24-01-2016 om 16:54u
Score: 92 / 100

Wie maalt er nog om Metallica met geweldige albums van Slayer en Megadeth!
En dan komt volgende maand ook nog de nieuwe van Anthrax.

Megadeth - Dystopia
Reactie van metalen kakmuil op 24-01-2016 om 18:12u
Score: 100 / 100

Bij deze plaat, en ik speel ze grijs, heb ik nochtans vooral een Metallica-gevoel. Slayer tot hiertoe nog maar een keer gedraaid.

Megadeth - Dystopia
Reactie van Snoekie73 op 24-01-2016 om 18:15u
Score: 90 / 100

Hetfield, Ulrich en co. Luisterd u even mee. De riffmeister is terug.

Megadeth - Dystopia
Reactie van callahan op 24-01-2016 om 19:04u

Ik zou me doodlachen als Metallica met een overdonderend album komt. Kleine kans maar wie weet...

Megadeth - Dystopia
Reactie van robin op 24-01-2016 om 19:30u

@kakmuil, hou vanaf nu eens uwe smoel of doe normaal met u punten,loser!!!!

Megadeth - Dystopia
Reactie van pomper op 24-01-2016 om 20:14u
Score: 90 / 100

Spijkerhard en compromisloos.
110% Dave Mustaine!!


Welkom terug.

Megadeth - Dystopia
Reactie van bakvet op 24-01-2016 om 20:55u
Score: 76 / 100

Valt me mee, dit is zeker geen slechte plaat; 'The Threat Is Real' is dus niet kenmerkend voor het hele album. Best afwisselend, en af en toe virtuoos gitaarwerk. De productie is goed maar ik zou liever iets meer ruimte tussen de instrumenten horen, het is zo vol en het geluid zo bassig.

Megadeth - Dystopia
Reactie van appie op 24-01-2016 om 22:13u
Score: 100 / 100

Er moet nog heel wat voorbij komen wil deze niet aan het eind van het jaar bovenaan mijn jaarlijst staan.

Megadeth - Dystopia
Reactie van Marcel op 24-01-2016 om 23:06u
Score: 90 / 100

ik vind post american world juist fantastisch

Megadeth - Dystopia
Reactie van Handsomedick op 25-01-2016 om 12:36u
Score: 25 / 100

Om eerlijk te zijn, had ik al niet veel van deze cd verwacht, aangezien Megedeth, IN MIJN OGEN, sinds Risk geen goed album meer had uitgebracht. Maar zelfs ondanks mijn lage verwachtingen, stelt deze cd wel erg teleur. Wat een slappe hap is dit allemaal! Inspiratieloos, teveel op Testament willen lijken en noem maar op. Van de nieuwe muzikanten ben ik ook totaal niet onder de indruk. Stop of haal Friedman en Menza weer terug, want dit is echt een verschrikking. Stelde 2015 muzikaal al teleur, 2016 begint al niet veel beter...

Megadeth - Dystopia
Reactie van callahan op 25-01-2016 om 14:11u

@handsomedick is meer @slappedick ;)

Megadeth - Dystopia
Reactie van Andre Smoor op 25-01-2016 om 15:56u

@Handsomedick, 2015 stelt teleur? Nog nooit zo'n goed jaar als 2015 geweest. Ik heb zeker zo'n 20 top releases aangeschaft, naast een aantal goede releases. Ik ken je smaak niet, maar ik heb genoten van 2015. En na Risk heeft Megadeth echt wel goede platen gemaakt. Maar dat is mij smaak. Kiko is bv een betere gitarist dan Marty Friedman, Marty maakt tegenwoordig liever babymetal of popmuziek dan thrash, dus laat hem lekker weg blijven. Dystopia is gewoon een klasse plaat

Megadeth - Dystopia
Reactie van weemoed op 26-01-2016 om 09:45u
Score: 75 / 100

Mustaine is op zijn best alstie boos is, echter een jeugdige Mustaine komt iets geloofwaardiger over. Begint zo op een ouwe zemelaar/mopperkont te lijken (Like me! haha) Having said that, muzikaal staat het als een huis. Beter dan verwacht

Megadeth - Dystopia
Reactie van Raymond op 30-01-2016 om 13:05u
Score: 91 / 100

Gisteren aangeschaft, verwachtte er destijds bij de aankondiging van een nieuw Megadeth album weinig van, gezien de 2 vorige albums die ik erg slecht vond ( Thirteen en supermisleider) Megadeth onwaardig.
Maar dit album is een topper geworden.
Het overtreft ook "endgame" en "the system has failed" wat ik beide ook zeer goede albums vind.
Overigens blijven Peace sells, Rust in peace, en vooral So far so good so what mijn favourite albums van Megadeth.
Dit album is muzikaal geniaal, het klinkt weer wat zwaarder sneller en afwisselender allemaal, sterke riffs, geniale complexe solo's, teksten moet ik nog even wat meer de tijd voor nemen, maar t thema politiek en t feit dat dave weer pissed is om van alles komt duidelijk naar voren, wat de muziek van Megadeth altijd ten goede komt.
Na (in mijn ogen) het zeer matige nieuwe album van Slayer, is dit een zeer welkome verrassing.
Nu Metallica nog... maar als die met een nieuw album komen dan moeten we ook eerst maar eens afwachten wat dat gaat worden, gezien de waardeloze geluidskwaliteit op death magnetic, terwijl het verder een prima album is.
Maar dat even terzijde
Dystopia is een must voor elke Megadeth fan!!

Megadeth - Dystopia
Reactie van weemoed op 19-02-2016 om 13:45u

vreselijk die metallica bespiegelingen altijd bij Megadeth. 15e album alweer van Dave&co en dan nog vergelijken. Let it Rust in peace. Andersom is dat maar zelden