Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-05-2019

Thousand Eyes - Endless Nightmare
Jaar van release: 2015
Label: Spiritual Beast
Thousand Eyes - Endless Nightmare
Japanse melodieuze death metal, het is weer eens iets anders dan gebruikelijk. Zeker wanneer je je wat meer erin gaat verdiepen. Hoewel Endless Nightmare pas het tweede album is van deze groep uit Tokyo (het debuutalbum Bloody Empire verscheen in 2013), is gitarist Kouta actief in een hele reeks andere projecten, zoals Thousand Leaves en IRON ATTACK!, die zich beiden binnen de zogeheten ‘touhou’-scene afspelen. Alleen al Thousand Leaves heeft een karrenvracht aan releases uitgebracht. Het betreft dan meestal vingervlug gespeelde, melodieuze death/powermetal (à la het oude werk van Children Of Bodom), waarin allerlei populaire Japanse game-thema’s verwerkt zijn. Het is een wereld die in Europa waarschijnlijk nauwelijks bekend is.

Ook Thousand Eyes moet het hebben van vingervlug gitaarwerk. De gitaristen beschikken over een enorme dosis techniek en weten die te etaleren in vlammende riffs en smeuïge solo’s. Het tempo ligt hoog, zeer hoog zelfs, waardoor Endless Nightmare nogal haastig overkomt. Vanaf de eerste seconde van de opener (het titelnummer) wordt twaalf nummers lang het gaspedaal ingetrapt en vliegt de ene na de andere solo de luisteraar om de oren. Melodieuze death metal, maar dan op Dragonforce-snelheid gespeeld dus. Een beetje zoals Dimension Zero ook deed, maar dan met minder nadruk op thrash en meer ruimte voor melodieus soleerwerk.

Hoewel er weinig ruimte voor rust is en Endless Nightmare daardoor soms een beetje vermoeiend kan aanvoelen, is het een prima plaatje geworden. De nummers zelf zitten namelijk stuk voor stuk uitstekend in elkaar. Neem bijvoorbeeld Bleeding Insanity, een track met een flinke ‘thrashvibe’ en gelikt gitaarwerk over jachtige drumpartijen. Vooral de heerlijke solo doet dit nummer in positieve zin opvallen. Mirror Knight doet niet onder voor Europese genregenoten als Disarmonia Mundi en Soilwork. Ook The Last Day Suffering en One Thousand Eyes kunnen zich moeiteloos meten met hun Europese/Scandinavische evenknie. Met het korte instrumentaaltje Suicide Machine imponeert Thousand Eyes misschien nog wel het meest. Het fantastische gitaarwerk doet me hier denken aan Arch Enemy, toen die band nog goede, geïnspireerde muziek maakte.

Het enige minpuntje van Endless Nightmare is dat het tempo voortdurend even hoog is. Daardoor is er weinig ruimte voor een rustmoment en worden de nummers tegen het einde van het album ietwat eenvormig. Wie echter kan smullen van fraaie solo’s en zijn melodieuze death metal het liefst met een stevige portie pit heeft, zal vele uren plezier beleven aan Endless Nightmare. Thousand Eyes is een band om in de gaten te houden!

Tracklist:
1. Endless Nightmare
2. Bleeding Insanity
3. Mirror Knight
4. Leaving From Figment
5. Dead Sorrow Of Me
6. The Last Day Suffering
7. Suicide Machine
8. Reflection Of The Flare
9. Damnation Calling
10. Dark Slayer's Requiem
11. Conquered Sun
12. One Thousand Eyes

Score: 79 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 28 december 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]