Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-07-2019

Vader - Future Of The Past II - Hell In The East
Jaar van release: 2015
Label: Witching Hour

Vader - Future Of The Past II - Hell In The East

Bijna twintig jaar geleden bracht Vader een tribute-album uit, Future Of The Past. Het was een ode aan alle bands die als inspiratie dienden voor Vader, zoals Kreator, Sodom, Celtic Frost, Dark Angel en Slayer. Future Of The Past II is eveneens een tribute-album, maar ditmaal met covers van metalbands die de Poolse underground in de late 80’s en de vroege 90’s domineerden. Dat verklaart ook de subtitel Hell In The East.

Eigenlijk is dit een veel leukere plaat, want de meeste bands zijn buiten Polen niet of nauwelijks bekend. Wel waren ze van groot belang voor de ontwikkeling van de hoogstaande kwaliteit death metal die we uit Polen gewend zijn. Ook is het erg leuk dat Vader, die ook al vanaf 1983 aan de weg timmert, ervoor gekozen heeft over het algemeen nummers te selecteren die niet op een full-length stonden, maar op demotapes uit de begindagen. Exorcist is bijvoorbeeld nog altijd actief, maar Ostatni Diakon staat op cassettebandje dat als demo werd uitgebracht in 1985. Kat zullen velen wel kennen en Wyrocznia had ik eerder gehoord, maar het is een belangrijk nummer voor de ontwikkeling van het subgenre en verdient een plaats op dit album.

Veel van deze muziek heeft overeenkomsten met de Duitse ontwikkeling van speed metal tot de agressieve thrash, die we kennen van bijvoorbeeld Kreator en Sodom. Frontman Peter heeft een fraaie collectie bij elkaar gezocht en al deze nummers staan ook nu nog als een huis. Van alle tracks is het origineel te vinden op het internet en uiteraard zijn die niet te vergelijken met de versies die Vader op Past Of The Future II laat horen. Vader speelt immers in de eredivisie en de productie is tot in de puntjes verzorgd.

Een mooi stukje geschiedenis in een nieuw jasje, maar het zou niet eerlijk zijn deze plaat met een score te beoordelen. Past Of The Future II is een geweldige plaat, maar de tracks zijn vrijwel identiek aan het origineel. Een echt tribute-album dus, dat met veel respect voor de bands gemaakt is.

Tracklist:
1. Ostatni Diakon (Exorcist)
2. Noc Demona (Ghost)
3. Necronomicon (Imperator)
4. Totalní Destrukce (Krabathor)
5. Sen Schizofrenika (Markiz De Sade)
6. The Beginning Of Darkness (Merciless Death)
7. Ostatni Sakrament (Scarecrow)
8. No Return (Slashing Death)
9. Czas Apokalipsy (Slaughter)
10. Necromaniac (Thanatos)
11. Czarny Anio (Thrasher Death)
12. Wyrocznia (Kat)

Hieronder een korte omschrijving van de bands die door Vader zijn geselecteerd voor Past Of The Future II – Hell In The East:

De speed/thrashband Exorcist uit Warschau bracht in de beginjaren een paar demo’s uit en ging uit elkaar, maar is al weer ruim tien jaar actief. In 2014 verscheen een eerste full-length, Utterances Of Going Forth By Day. De openingstrack Ostatni Diakon is de eerste track op een democassette uit 1985.

Ghost was een deathmetalband uit Gdańsk, een beetje vergelijkbaar met bijvoorbeeld Obituary en Bolt Thrower. In 1994 brachten ze de full-legth The Lost Of Mercy uit. Noc Demona is afkomstig van de eerste democassette. Voor de volledigheid: de cover door Vader betreft Noc Demona cz.1.

Imperator was eveneens een deathmetalband, afkomstig uit Łódź. In dit geval betreft de cover geen vroege demotape, want Necronomicon staat op het debuutalbum The Time Before Time uit 1991. Die plaat wordt gezien als stijlicoon voor de Poolse deathmetalscene uit die periode.

Niet alle bands op de plaat komen uit Polen, want de thrash/deathband Krabathor komt uit Tsjechië. Tot een jaar of tien geleden werd nog met enige regelmaat een full-length uitgebracht en eerder dit jaar verscheen het live-album Rebirth Of Brutality. De track Totalní Destrukce is afkomstig van de democassette Total Destruction uit 1988, toen de bandnaam nog Krabator was. Bassist/zanger Bronislav 'Bruno' Kovařík speelt mee in deze cover.

De thrashmetalband Markiz De Sade uit Białystok is nog altijd actief en beheert een eigen label, Beyond The Grave Records. Sen Schizofrenika is oorspronkelijk afkomstig van de demo Promenada Club Session '85, maar is eveneens de titeltrack van de enige full-length, die in 2010 werd uitgebracht. Ex-gitarist Krzysztof 'Mały' Hofer speelt mee op deze track.

Ook de thrash/deathband Merciless Death uit Szczecin bestaat nog. The Beginning Of Darkness is afkomstig van de democassette Eternal Condemnation uit 1987. Opvallend is dat we bij deze band meer Amerikaanse invloeden terughoren, zoals Dark Angel, Possessed en Slayer. Na het uitbrengen van Sick Sanctities (1993) ging Merciless Death uit elkaar. Sinds 2009 is de band weer actief en in 2010 verscheen de tweede full-length From Hell.

Scarecrow speelde een combinatie van speed en black metal. De band nam in 1989 eerst een demo op met zeven instrumentale tracks, gevolgd door de demo Deo Optimo Maximo, met zes tracks en een totale speelduur van negen minuten. De carrière van deze band was eveneens kort, want in 1991 hielden ze het voor gezien. Vader speelt Ostatni Sakrament een tikje sneller dan het origineel en weet het binnen een minuut te houden.

De deathmetalband Slashing Death ging ook rond dat jaar uit elkaar. In de korte tijd die de band heeft bestaan, waren ze op menig festival in eigen land te zien. Bassist Leszek Rakowski speelde destijds zowel in Slashing Death als in Vader. Zanger/gitarist Robert 'Cipis' Gasperowicz levert een gastbijdrage in de cover No Return, afkomstig van de democassette Irrevocably & With No Hope uit 1989.

De thrashmetalband Slaughter uit Koszalin bracht in 1989 de democassette Into The Darkness uit en een jaar later een split met Schizo en Quo Vadis. In 1991 werd de bandnaam gewijzigd in Lovely Typhoid, maar de heren gingen kort daarna uit elkaar. Piotr 'Berial' Kuziola was zanger/bassist bij Slaugther, maar speelde destijds ook bas in Vader. Nu speelt hij mee in de cover Czas Apokalipsy.

Thanatos is de oude naam van de deathmetalband Trauma. De bandnaam werd in 1992 gewijzigd en Necromaniac komt dus uit de oude doos. De track is afkomstig van de tweede democassette Out Of Sanity uit 1990. Trauma heeft acht studioalbums uitgebracht, met als laatste Karma Obscura uit 2013.

De speed/thrashband Thrasher Death uit Chojnice is een band die meerdere namen heeft gehad. Lange tijd was het Psychotron en onder die naam werd de full-length Violence uitgebracht in 1995. Sinds 2008 heet de band weer Thrasher Death, maar behalve de in 2011 verschenen compilatie Slaver, ook korte tijd de bandnaam, werden uitsluitend demo’s uitgebracht. Czarny Anio is afkomstig van de democassette Women Die uit 1988.

Meest bekende band, naast Trauma, die Vader heeft gekozen voor dit tribute-album, is Kat. De band uit Katowice is al actief sinds 1979, hoewel ook deze heren een aantal jaren uit elkaar zijn geweest. Kat heeft een ontwikkeling doorgemaakt van heavy metal naar thrash. Wyrocznia is afkomstig van de full-length 666, die evenals Metal And Hell werd uitgebracht in 1986. Wyrocznia is het meest heavy nummer van Kat uit die periode en laat mooi de stijlverandering van heavy metal naar thrash horen.

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 23 december 2015

Koop dit album in

Meer Vader:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Vader - Future Of The Past II - Hell In The East
Reactie van jt op 23-12-2015 om 21:24u

Thanatos is sowieso goed, plezierige muziek voor onder de boom. De cd zal ik eens gaan beluisteren, heb weinig twijfel.

Vader - Future Of The Past II - Hell In The East
Reactie van Een Metalfan op 24-12-2015 om 09:32u

leuk, die extra informatie!