Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-06-2019

Beyond The Black - Songs Of Love And Death
Jaar van release: 2015
Label: Airforce1 Records
Beyond The Black - Songs Of Love And Death
Je eerste optreden ooit speel je op Wacken Open Air (2014) vlak nadat de band is opgericht, brengt met Songs Of Love And Death een debuutalbum uit dat de twaalfde plaats in de albumcharts haalt en gaat vervolgens toeren met Saxon in Engeland. Dit is het succesverhaal van Beyond The Black, een popmetalband uit Mannheim die het succes mede aan muziek-/hitproducent Thorsten Brötzmann te danken heeft. Ook dit jaar stond deze Duitse formatie op Wacken en speelde daar de tent plat. Het maakte mij erg benieuwd naar het studiomateriaal.

Het album begint ijzersterk met de single In The Shadows, dat ook op een cd van Within Temptation had kunnen staan. Het verschil met het Nederlandse collectief is dat het gitaargeluid wat meer op de voorgrond staat en het tempo wat hoger ligt, zodat het wat meer metal dan pop klinkt. De stem van de negentienjarige Jennifer Haben lijkt zeker in de opener op die van Sharon den Adel, maar is duidelijk meer popgetint. Haar zoete vocalen liggen erg prettig in het gehoor en ze voorziet vele nummers (Running To The Edge, Drowning In Darkness en Fall Into The Flames) van memorabele zanglijnen en meezingrefreinen. Zo zou de ballad Unbroken zo maar in de top 40 kunnen staan.

Ondanks de voorspelbaarheid zijn er elementen geïntegreerd die een langere houdbaarheid bevorderen. Zo zijn er de nodige invloeden vanuit de power metal en folk aan de symfonische metal toegevoegd. In Pearl In A World Of Dirt komen de folkmelodieën heel mooi naar voren en sluiten de gastvocalen van Hannes Braun (Kissin’ Dynamite) perfect aan. Dit nummer is een van de hoogtepunten na meerdere luisterbeurten.

Toch zijn er wel verbeterpunten. De grunts in onder andere When Angels Fall en het harde en eenvoudige Hallelujah staan zacht in de mix. Dat is begrijpelijk, want ze vormen veruit het minst sterke element in het geheel. Deze mogen op toekomstig werk beslist achterwege gelaten worden. Gelukkig keren ze niet vaak terug. Voorts zal niet iedereen te spreken zijn over de productie van Sascha Paeth. Deze neigt namelijk naar overproductie, waardoor de spontaniteit verdwijnt. Dat komt mede doordat het schrijfproces grotendeels in handen is van diverse muziekproducenten die hun graantje mee willen pikken. Alleen Jennifer heeft haar bijdrage aan een paar nummers mogen leveren. Toch kun je duidelijk horen dat er professionele muzikanten met passie aan het werk zijn en zit er voldoende emotie in de songs.

Songs Of Love And Hate is een zeer overtuigend debuut met een overwegend positieve, zoetsappige vibe. Een zeer aangename kennismaking met de radiovriendelijke symfonische metal. Meezingen kan al na een paar luisterbeurten, maar er is in voldoende mate gedacht aan het toevoegen van folkinstrumenten, koren en gelaagdheid in de arrangementen, waardoor de songs ook op langere termijn hun kracht behouden. Beyond The Black weet zowel te vertederen met ballads (zelfs de Motörhead-cover Love Me Forever) als stevig uit te pakken middels power metal. Als deze lijn op toekomstig materiaal doorgezet wordt, kan dit een heel grote band worden. De marketingmachine die erachter staat, moet dit kunnen bewerkstelligen. Aanrader voor fans van Within Temptation, Evanescence, Nightwish en Delain!

Tracklist:
1. In The Shadows
2. Songs Of Love And Death
3. Unbroken
4. When Angels Fall
5. Pearl In A World Of Dirt
6. Hallelujah
7. Running To The Edge
8. Numb
9. Drowning In Darkness
10. Afraid Of The Dark
11. Fall Into The Flames
12. Love Me Forever (Motörhead cover)

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 4 september 2015

Koop dit album in

Meer Beyond The Black:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Beyond The Black - Songs Of Love And Death
Reactie van hans op 04-09-2015 om 09:14u
Score: 5 / 100

gezien als support van armored saint en queensryche, verre van overtuigend en werkelijk niets nieuws onder de zon, ze brachten t wel leuk maar daar was alles meegezegd, ik zou als ik deze band zou horen ze niet herkennen , en dat is juist wat dit genre nodig heeft

Beyond The Black - Songs Of Love And Death
Reactie van Twan Lensen op 07-09-2015 om 19:39u
Score: 93 / 100

Ach, het was mijn hoogtepunt omdat AS te veel van hetzelfde is. Daarbij blijft het voorkomen van de frontman ietwat ... Nou ja dat zal ik achterwege laten. QR was wederom errug vet!!! Maar dat wat de QR nummers nou zo goed maakt lukte Todd deze avond niet. De hoge noten... Daarbij werd het concert ook ingekort wat ik wel snap...
Alles bij elkaar opgeteld heb ik de cd van BTB gekocht en ik draai um grijs.

Volgende concert van QR ben ik er weer bij!! Ryche on!!

Beyond The Black - Songs Of Love And Death
Reactie van Triple op 08-09-2015 om 23:10u
Score: 85 / 100

CD niet gekocht maar live heel goed.Ik sluit me aan bij Twan...