Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-08-2019

Cradle Of Filth - Hammer Of The Witches
Jaar van release: 2015
Label: Nuclear Blast Records
Cradle Of Filth - Hammer Of The Witches
Hoewel Cradle Of Filth een van mijn grootste jeugdliefdes is, is het tegenwoordig wel eens lastig om fan te blijven. Dat komt vooral omdat de live-optredens rondom deze eens zo grote symfonische blackmetalformatie de laatste jaren vrij pathetisch zijn geworden. Terwijl de optredens van het Britse gezelschap rondom Dani Filth vroeger memorabel waren door hun theatrale sound, extreme vocalen en vaak briljant gecomponeerde nummers, is het tegenwoordig vaak vooral pijnlijk om te zien hoe de frontman als een overjarige en ietwat gezette dwerg qua live-prestaties vaak de zwakste schakel blijkt te zijn.

Gelukkig weet Cradle Of Filth op plaat zijn relevantie te behouden. Met werkstukken als Godspeed On The Devil's Thunder en Darkly, Darkly, Venus Aversa leverde de band in het afgelopen decennium zelfs twee albums af die zich met het oudere materiaal kunnen meten. Helaas staan daar met Thornography en ook het in 2012 verschenen The Manticore And Other Horrors twee wat minder inspirerende releases tegenover, hoewel die platen zeker niet slecht waren. Met het deze maand verschijnende Hammer Of The Witches levert Cradle Of Filth alweer zijn elfde full-length af.

De bezetting heeft intussen weer - zoals wel vaker bij deze groep - de nodige veranderingen gezien. Zo verlieten vorig jaar beide gitaristen de band. Daarvan zal het vertrek van oudgediende Paul Allender ongetwijfeld de grootste aderlating zijn geweest. Als vervangers zijn de live-gitaristen van de vorige toer - Richard Shaw en Marek Šmerda - aan de line-up toegevoegd. Het is echter maar de vraag in hoeverre zij een rol hebben gespeeld in de totstandkoming van deze plaat. Het zal fans niet veel uitmaken: de hamvraag is immers of Hammer Of The Witches een goed album is.

Het antwoord op die vraag is een duidelijk 'ja', hoewel erbij vermeld moet worden dat de band wel aan uniciteit heeft moeten inboeten. Cradle Of Filth klinkt gedreven en verrassend fel. Zoals ook op de latere platen zijn er de nodige thrashinvloeden in de sound te bespeuren. Dat was al zo in het gitaarwerk, maar tegenwoordig ook in het voortdurend hoog liggende, jachtige tempo. Het drumwerk is krachtig en ook de screams van Dani Filth klinken nog steeds goed, hoewel er ongetwijfeld het een en ander aan 'gefinetuned' is.

Enerzijds is Hammer Of The Witches daardoor een buitengewoon solide metalalbum geworden. Anderzijds mis ik wel een beetje het theatrale aspect van de band, wat bij een album als Darkly, Darkly, Venus Aversa toch nog een stuk beter uit de verf kwam (niet in de minste plaats door de sterke female vocals van Ashley Jurgemeyer). Ook de symfonische elementen zijn meer ingeperkt dan voorheen. De keyboards vervullen eigenlijk vooral een bijrol, want de hoofdrol wordt opgeëist door de thrashy riffs die toch behoorlijk stevige nummers als Yours Immortaly… en Deflowering The Maidenhead, Displeasuring The Goddess kenmerken.

Het titelnummer is het sterkste nummer op dit album. Enerzijds is het eigenlijk de enige track die enigszins een terugkeer naar de gloriedagen van weleer laat horen, maar dan wel met een flinke dosis peper, want de versnellingen zijn imponerend en bijzonder effectief. Het is jammer dat Cradle Of Filth het hoge niveau niet helemaal tot het eind vasthoudt, want Right Wing Of The Garden Triptych, The Vampyre At My Side en Onward Christian Soldiers behoren niet tot het spannendste materiaal van de band. Daarvoor lijken ze iets te veel op de automatische piloot gecomponeerd te zijn.

Hammer Of The Witches is misschien wel het beste dat je mag verwachten van een band die toch in de nadagen van zijn carrière is. Vergelijkingen met klassiekers als Dusk And Her Embrace, Cruelty And The Beast en Midian vallen onontkoombaar in het nadeel van deze plaat uit. Wie zich echter realiseert dat Cradle Of Filth niet meer die band van weleer is, hoort in de meer thrash- en gitaargerichte aanpak een band die er gewoon lekker stevig tegenaan wil gaan - en dat op hoofdlijnen zeker overtuigend doet.

Tracklist:
1. Walpurgis Eve
2. Yours Immortally…
3. Enshrined In Crematoria
4. Deflowering The Maidenhead, Displeasuring The Goddess
5. Blackest Magick In Practice
6. The Monstrous Sabbat (Summoning The Coven)
7. Hammer Of The Witches
8. Right Wing Of The Garden Triptych
9. The Vampyre At My Side
10. Onward Christian Soldiers
11. Blooding The Hounds Of Hell

Score: 78 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 6 juli 2015

Koop dit album in

Meer Cradle Of Filth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Cradle Of Filth - Hammer Of The Witches
Reactie van Een Metalfan op 06-07-2015 om 21:13u

Dusk And Her Embrace, Cruelty And The Beast zijn meesterwerken.
Cradle blijft uniek in zijn soort daarom bestaan ze al zo lang.
Ik ben weer benieuwd naar deze plaat ik vind het altijd een avontuur om te luisteren.

Cradle Of Filth - Hammer Of The Witches
Reactie van Een Metalfan op 06-07-2015 om 22:57u

beste Rik, nou zit jij er toch lelijk langs.
78 punten?????????????
zeker 90 punten heeft dit album verdient.
en kijk het live optreden van j.l. op hellfest maar eens.
wat een geweldig optreden.
sorry Rik, maar volgens mij moet jij deze cd nogmaals een kans geven.

gr. metal Han.

Cradle Of Filth - Hammer Of The Witches
Reactie van Geile Baloo op 07-07-2015 om 04:26u

Zo hé, lekker hoesje! hmmm

Cradle Of Filth - Hammer Of The Witches
Reactie van Artorivs op 07-07-2015 om 17:33u

Heb het geprobeerd, maar ik kan het gewoon niet opbrengen om dit commerciële gedrocht van begin tot einde aan te horen. Bagger!

Cradle Of Filth - Hammer Of The Witches
Reactie van metal kerel op 07-07-2015 om 18:56u

hoezo weer niet obscure genoeg.Dit is volgensmij geen muziek wat je op de radio hoort.

Cradle Of Filth - Hammer Of The Witches
Reactie van Een Metalfan op 07-07-2015 om 19:42u
Score: 90 / 100

Geweldige cd. Goede songs. Zit tuusen crueltty en midian in.
Het optreden op Hellfest vond ik bagger. Er ging veel mis. Live zijn ze gewoon niet zo sterk (meer)

Cradle Of Filth - Hammer Of The Witches
Reactie van Een Metalfan op 07-07-2015 om 22:50u

ik vond het super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! op hellfest.

Cradle Of Filth - Hammer Of The Witches
Reactie van appie op 09-07-2015 om 09:11u

muzikaal altijd grote klasse maar als die filth begint te krijsen dan is voor mij meestal de lol er af

Cradle Of Filth - Hammer Of The Witches
Reactie van Memo op 09-07-2015 om 19:22u

Heerlijk als vanouds. Ze waren briljant op graspop evenals devilment. Dani blijft een beest.

Cradle Of Filth - Hammer Of The Witches
Reactie van Jim op 10-07-2015 om 11:57u
Score: 90 / 100

Ik ben blij met de plaat. Ik hoor weer veel invloeden van de eerste 4/5 platen. Vooral ook in Dani's zang. En die twee gitaristen zorgen voor lekker dikke, bikkelharde riffs. Ja, hier zat ik wel op te wachten. Ze lijken weer koers te hebben gevonden. Leuk!

Cradle Of Filth - Hammer Of The Witches
Reactie van HellcommandeR op 12-07-2015 om 14:18u
Score: 90 / 100

Zeer matige review.....ook op de automatische piloot denk ik ;)

Reviewer volgt blijkbaar de band en bandleden niet via social media. Daarin is goed te volgende dat de nieuwe gitaristen verantwoordelijk zijn geweest voor het grotere gedeelte van de muziek.

Verder is juist Darkly een wat minder album en zorgde Paul Allender juist voor de saaie uitgebluste muziek op dat album en op Manticore.

Het nieuwe album klinkt fris met knipogen naar het verleden maar zeker geen kopie waardoor het geheel fris en geïnspireerd aandoet. Het gitaarwerk is weer des Cradle en houden zo!

Ondanks het goede drumwerk hoop ik altijd nog op een terugkeer van Nick Barker!

Cradle Of Filth - Hammer Of The Witches
Reactie van Mali Metal op 12-07-2015 om 22:33u
Score: 90 / 100

Ik zit in Mali en heb de plaat met veel plezier beluisterd. Ik vind het een verademing, zeker afgezet tegen de Afrikaanse klanken die je hier op straat hoort. Vooral het zwaardere en snelle gitaarwerk bevalt (mij) prima.

Cradle Of Filth - Hammer Of The Witches
Reactie van kneus op 13-07-2015 om 21:30u
Score: 60 / 100

Het is - vrij letterlijk - weer hetzelfde liedje als op de vorige pakweg 7 albums (minus het afschuwelijke Thornography). Van de geboden songs bevat er altijd wel een aantal genoeg frisse ideeën om te kunnen boeien. Bij de rest heeft het herkauwen van eigen melodieën (Swansong...) of andermans riffs (Hallowed be thy name...) te zeer de overhand om je niet constant af te vragen waar je dit riffje of die passage eerder hebt gehoord, wat het luisterplezier niet bepaald ten goede komt.

De ene plaat is wat thrashier, dan is het een meer symfonisch geluid, en op deze schijf wordt er teruggegrepen op het oude geluid van de jaren '90. Maar hoe dan ook, het is opnieuw weer ontegenzeggelijk CoF, maar dat kan ook bijna niet anders bij een dergelijk formulematig werkstuk.

Cradle Of Filth - Hammer Of The Witches
Reactie van Midian op 14-07-2015 om 22:16u
Score: 90 / 100

Donder toch op met 78 pnt. Dit album is gewoon weer een lekker fris album geworden, met vele hoogtepunten. Voor mij gewoon 90 pnt!

Cradle Of Filth - Hammer Of The Witches
Reactie van Rutger op 15-03-2016 om 10:42u
Score: 90 / 100

Deze review verbaast mij een beetje. Het is het eerste album sinds Midian die terug gaat naar de gloriedagen. En jij zegt juist van niet? De titelsong de enige die doet denken aan vroeger? Dan heb je Deflowering the Maidenhead zeker overgeslagen!

Dit album had uit moeten komen tussen Cruelty en Midian in. Heerlijk album.!