Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-09-2019

Enslaved - Mardraum: Beyond The Within
Jaar van release: 2000
Label: Osmose Productions
Enslaved - Mardraum: Beyond The Within
Ik kan me het moment nog goed herinneren dat ik deze schijf voor het eerst hoorde. Het was 2000 of 2001 zijn toen ik de cd in een cd-zaak te Kampen liet opzetten. De luistersessie duurde niet langer dan een minuut of twee. Ik vond het drie keer niks. Te moeilijk, te vreemd en vooral te extreem.

Hoewel ik nu honderdtachtig graden gedraaid ben, snap ik best wat me toen tegenstond. Natuurlijk was er het gebrek aan luisterervaring. Maar aan de andere kant is deze vijfde cd van dit Noorse collectief bepaald geen hapklare brok. Vaak tref ik mensen die Mardraum en opvolger Monumension totaal niet trekken. Mildere geesten doen de twee platen af als overgangsalbums. Die groep heeft in principe gelijk, maar ik zie het toch wat positiever. Deze twee albums bieden het beste van twee werelden. Enerzijds de rauwe, gure lelijkheid en anderzijds de progressieve en psychedelische pracht.

Hier slaat de teller zeker door naar black metal. Dat de plaat is opgenomen in de beruchte Grieghallen studio speelt daar een belangrijke rol in. De sound is kil en organisch. Perfect passend bij de muziek. Een wervelwind van robuuste riffs en krijszang die door merg en been gaat. Aangevuld met veel subtiele details. De songstructuren zijn nergens toegankelijk. Soms ontbreken ze volledig en neemt de muziek het karakter aan van een improvisatie. Voor sommigen lijkt het vast een rommeltje, maar voor een ander is dat juist de kracht. Ik kies voor het laatste. Stukken als Entrance-Escape of de briljante opener Større Enn Tid - Tyngre Enn Natt ontpoppen zich tot ware luisteravonturen die ook na veelvuldig draaien geheimen blijven prijsgeven.

Natuurlijk is Enslaved gegroeid sinds deze plaat. Het spel is er op vooruit gegaan en vooral compositorisch is het meer gestroomlijnd. Toch blijft dit ontembare stuk vreten een intrigerend werk van een band die oprecht iets nieuws probeerde te doen. We weten allemaal dat die aanpak de groep geen windeieren heeft gelegd. Alle lof voor de oude viking metal van deze Noren, maar met deze plaat werd Enslaved echt Enslaved. Een volstrekt eigenzinnige band die het predicaat progressief dik verdient.

Tracklist:
1. Større Enn Tid - Tyngre Enn Natt
2. Daudningekvida
3. Entrance-Escape
4. Ormgard
5. Æges Draum
6. Mardraum
7. Det Endelege Riket
8. Ormgard II - Kvalt I Kysk Høgsong
9. Krigaren Eg Ikkje Kjende
10. Stjerneheimen
11. Frøyas Smykke

Score: 84 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 18 maart 2015

Koop dit album in

Meer Enslaved:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Enslaved - Mardraum: Beyond The Within
Reactie van Een Metalfan op 18-03-2015 om 20:19u
Score: 60 / 100

Mooi verhaal,maar ik haakte af met dit album.Ik heb een hekel aan progressieve metal.

Enslaved - Mardraum: Beyond The Within
Reactie van Een Metalfan op 18-03-2015 om 20:21u
Score: 60 / 100

Mooi verhaal,maar ik haakte af met dit album.Ik heb een hekel aan progressieve metal.

Enslaved - Mardraum: Beyond The Within
Reactie van Een Metalfan op 18-03-2015 om 22:28u

best wel eigenzinnig.

Enslaved - Mardraum: Beyond The Within
Reactie van cataclysm child op 19-03-2015 om 00:30u

Veruit het meest avontuurlijke album van Enslaved, dat idd na al die jaren nog blijft verrassen. En Større Enn Tid - Tyngre Enn Natt is imo het sterkste nummer dat ze ooit geschreven hebben.

Enslaved - Mardraum: Beyond The Within
Reactie van Verritus op 19-03-2015 om 18:12u

Dat eerste nummer dan maar weer geprobeerd. Doet me helemaal niks.
Ik hoor zelf al sinds 'Eld' en enkele nummers op 'Blodhemn' niet meer wat er nou zo goed is aan Enslaved.

Enslaved - Mardraum: Beyond The Within
Reactie van piet op 19-03-2015 om 22:17u

Waarschijnlijk wat te intelligent voor je :p

Enslaved - Mardraum: Beyond The Within
Reactie van Metal Meepy op 19-03-2015 om 22:30u

Ben het eigenlijk wel met Verritus eens. En Enslaved intelligent noemen gaat me echt te ver; voor mij is het daarvoor simpelweg niet progressief genoeg.

Enslaved - Mardraum: Beyond The Within
Reactie van Een Metalfan op 20-03-2015 om 08:04u

En dat is precies waar je de mist ingaat

Enslaved - Mardraum: Beyond The Within
Reactie van Metal Meepy op 20-03-2015 om 17:38u

Oh hell, dit gaat richting de "intelligentie discussie".

Ok, kan iedereen even z'n Mensa percentiel doorgeven, dan hebben we dat tenminste gehad. En iedereen die op voorhand niet weet wat dat is beschouwen we alvast als niet intelligent genoeg, ok?

En als 'piet' gelijk heeft is dat percentiel bij hem vast flink hoger dan bij zowel Verritus als bij mij... Zucht...

Enslaved - Mardraum: Beyond The Within
Reactie van Chiel op 21-03-2015 om 10:04u
Score: 80 / 100

De plaat was in de Abyss Studios opgenomen.

Enslaved - Mardraum: Beyond The Within
Reactie van Artorius op 22-03-2015 om 12:19u
Score: 70 / 100

Wat mij betreft, is dit het minst interessante album uit Enslaved's toch zeer verdienstelijke oeuvre. Geplaagd door een algeheel gebrek aan focus, teveel richtingen die hier worden ingeslagen om vervolgens halfslachtig te worden uitgewerkt. Een typisch overgangsalbum, zoals later bleek.

Enslaved - Mardraum: Beyond The Within
Reactie van Een Metalfan op 23-03-2015 om 12:26u

progressief zoals dream theater?

Enslaved - Mardraum: Beyond The Within
Reactie van Artorius op 24-03-2015 om 22:18u
Score: 70 / 100

Als die knaapjes van Dream Theater hun testikels nog zouden hebben, dan misschien wel ja...

Enslaved - Mardraum: Beyond The Within
Reactie van Een Metalfan op 01-04-2015 om 11:53u

HOHOHO MR Artorius.....U komt ook rechtstreeks vanuit de HEL?

Enslaved - Mardraum: Beyond The Within
Reactie van Artorius op 06-04-2015 om 17:30u
Score: 70 / 100

Sterker nog, als werknemer in de financiële sector mag ik erop rekenen dat mijn Grote Rode Vriend alvast een plekje voor me gereserveerd heeft.