Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-08-2019

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Jaar van release: 2014
Label: Nuclear Blast Records
Machine Head  - Bloodstone & Diamonds
Als één band het laatste decennium een opmerkelijke comeback heeft gemaakt, is dat Machine Head. Volledig afgeschreven na hun nu-metal escapades ten tijde van The Burning Red en Supercharger, keerden ze in 2003 ijzersterk terug met Trough The Ashes Of Empires. Met een meer gitaargeoriënteerd thrashgeluid en een beter oog voor detail, werd er een opmerkelijke stijgende lijn gepresenteerd, die zich met The Blackening en Unto The Locust uitstekend voortzette. De verwachtingen zijn dan ook hoog voor Bloodstone & Diamonds.

Ditmaal grijpt de band terug naar het verleden en komt met een samensmelting van het Machine Head-geluid van de afgelopen jaren. Grote epische tracks worden afgewisseld met snelle krakers. Zo ligt het dynamische Ghosts Will Haunt My Bones in het verlengde van The Blackening terwijl Eyes Of The Dead en Take Me Trough The Fire niet hadden misstaan op Unto The Locust. Deze songs brengen het vertrouwde Machine Head-gevoel, maar voelen ergens ook formulematig aan. Naast deze tracks is er ook plaats voor vernieuwing zoals Sail Into The Black en het a capalla gezongen Damage Inside.

Juist deze nummers weten niet helemaal te overtuigen. Sail Into The Black duurt vier minuten te lang, voordat het uitmondt in één van de meest indrukwekkendste momenten van de cd en ook Damage Inside is niet over de hele lengte interessant. Vocaal is het nummer erg sterk, maar het mist de opbouw en climax die bijvoorbeeld van The Darkness Within wel een geweldige song weet te maken. Geef mij dan maar tracks als het felle Night Of Long Knives of het sublieme Game Over. Formulewerk of niet, het zijn nummers waar geen enkele fan omheen kan. Vooral laatstgenoemde is met zijn powerreffrein een klassieker in wording. Ook afsluiter Take Me Trough The Fire verdient een dikke pluim, al is het alleen maar voor het middenstuk met fantastisch drumwerk van Dave McClain.

Bloodstone & Diamonds biedt alles wat je van Machine Head kan verwachten. Sterke songs, goede solo's en krachtige refreinen. Instrumentaal zijn de heren op dreef en trachten het beste uit zichzelf te halen. Zelfs bassist Jared MacEachern, die Adam Duce vervangt, weet een goed visitekaartje af te leveren. Toch weet het album niet op elk vlak te overtuigen. Robb Flynn zet vocaal wederom een prima prestatie neer en blijft een sterke voorman, toch lijkt hij zich niet helemaal in te spannen en klinken de teksten onpersoonlijker. Juist wanneer de lyrics hem aan het hart gaan is hij op zijn best. Ook klinkt het album op muzikaal vlak iets platter en cleaner. Het bulldozereffect is te vaak niet aanwezig en de rauwe energie mist. Als Flynn dan in Game Over zingt over dat het leven een spel is, dan is Bloodstone & Diamonds zeker geen homerun maar een plaat met voltreffers. Daarmee win je ook de wedstrijd en hiermee bewijst Machine Head nog lang niet uitgespeeld te zijn

Tracklist:
1. Now We Die
2. Killers & Kings
3. Ghosts Will Haunt My Bones
4. Night Of Long Knives
5. Sail Into The Black
6. Eyes Of The Dead
7. Beneath The Silt
8. In Comes The Flood
9. Damage Inside
10. Game Over
11. Imaginal Cells
12. Take Me Trough The Fire

Score: 83 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 2 november 2014

Koop dit album in

Meer Machine Head :

[ Terug naar de Album Reviews ]

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Metal Meepy op 02-11-2014 om 17:08u
Score: 68 / 100

Ga ik nu alweer de pret bederven? Middle of the road metal die niet echt zou opvallen als er geen bekende naam op zou staan? Tja, ik kan er niet meer van maken, maar tegelijk weet ik dat hieronder bijna iedereen gaat roepen "jaarlijst, jaarlijst, jaarlijst". En dat zal ook best; komt vast op plaats 6 uit of zo, daar kun je vergif op innemen. Prima hoor, maar ik verwijs dan maar naar de discussie onder de At The Gates review...

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Een Metalfan op 02-11-2014 om 18:29u

je moet de augurken eens uit je kut halen, Meepy. Op jouw zure gezeur zitten we niet meer te wachten.

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Metal Meep op 02-11-2014 om 18:51u

Op de ene pagina een compliment voor eindelijk een volwassen discussie. Hier nu iets met augurken, die blijbaar ergens rondzwerven. Hihi, het kan verkeren...

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van appie op 02-11-2014 om 20:48u

net een paar nummers van geluisterd , de zang overschreeuwd zoals gewoonlijk weer alles en valt constant uit de toon, muzikaal beukt het wel leuk weg maar iets bijzonders is het niet, ook zoals altijd eigenlijk.
zuur maar waar.

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Callahan op 02-11-2014 om 20:57u
Score: 85 / 100

Machine Head is gewoon een lekkere pot metal, niets meer, niets minder. Kwalitatief hoogstaand gespeeld, ook erg goede liveband. Je hoeft geen kenner om te horen dat MH een bijzonder goede metalband is, daarvoor hoef je er niet eens iets aan te vinden. MH overstijgt de middelmaat, dit album is dik in orde. Natuurlijk is het ene nummer beter dan het andere maar er staat geen slecht nummer op. Dus inderdaad op mijn jaarlijstje!!

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Een Metalfan op 02-11-2014 om 20:57u

Is hij al gelekt dan?

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Metal Meepy op 02-11-2014 om 21:15u

Nog geen internetleak, geloof ik, maar promo's gaan altijd wel rond, uiteraard. Overigens vind ik het soleerwerk vaak wel vrij goed, vandaar dat ik nog een redelijke score geef. Verder slaat appie de spijker weer op z'n kop. Ik denk er precies zo over.

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Een Metalfan op 02-11-2014 om 22:17u

95 punten gaven ze bij lords of metal en daar ben ik het volkomen mee eens.

de 83 punten van Marcel vind ik veel te weinig.

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Klaas op 02-11-2014 om 22:30u

95 punten is veel te veel. Dan zou the Blackening er 117 moeten krijgen.



85 zal wel ongeveer kloppen, gebaseerd op de nummers die ik nu gehoord heb.

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Een Metalfan op 03-11-2014 om 00:28u

Die 95 punten is ook precies de reden waardoor ik Lords Of Metal niet echt serieus kan nemen. Lekker trots op hun 200 nogwat reviews maar kwalitatief slaat het vaak de plank mis. Zo ook de Machine Head review daar. Als je kenbaar zoveel wilt plaatsen gaat dat ten koste van goede reviews schijnbaar.

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Metal Meepy op 03-11-2014 om 07:07u

Op Lords of Metal is de bandbreedte voor studio-albums van Machine Head 6 punten, van 91 t/m 96. Met The Blackening op 92. Ik weet niet hoe het zit met de reviews voor andere bands, maar dat is niet serieus te nemen inderdaad. Als je metalfans echt van nuttige informatie wilt voorzien, dan moet je dat soort scores alleen bij hoge uitzondering geven. Niet alles is een klassieker, ook niet van Machine Head.

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Een Metalfan op 03-11-2014 om 08:25u

niet alles is een klassieker, vooral niet van Machine Head.

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Metal Meepy op 03-11-2014 om 21:15u

Het vreemde is dat exact dezelfde reviewer bij Lords of Metal deze maand ook 95 punten uitdeelt aan Ne Obliviscaris - zelfs met opmerkingen als "dit is van een uitzonderlijk hoog niveau!!! Ook niet te vergelijken met enige andere bands.". Met zo'n review snap ik echt helemaal niet dat Machine Head dan toch dezelfde score krijgt, maar misschien lees ik het verkeerd. Anyways: Ne Obliviscaris is m.i. inderdaad van exceptionele klasse; ga dat luisteren!

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Een Metalfan op 03-11-2014 om 22:25u

dank je voor jullie meningen, ik zal eens beter gaan vergelijken.

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Een Metalfan op 03-11-2014 om 22:25u

dank je voor jullie meningen, ik zal eens beter gaan vergelijken.

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Progressive Jeff op 03-11-2014 om 23:02u

Ne Obliviscaris review komt er binnenkort aan, ben er druk mee aan het werk maar kan verklappen dat het een topplaat is.

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Poepluier op 04-11-2014 om 15:20u

Jaarlijst!! Gewoon zomaar, heb hem nog niet eens beluisterd maar toch:JAARLIJST!!

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Metal Meepy op 04-11-2014 om 22:08u

Haha, that's the spirit... :)

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van ouwe meuk op 04-11-2014 om 23:47u

Metal Meepy is een kenner!!! Geen twijfel aan!!! tuurlijk is Machine Head middle of the road metal, net als Exodus, Obituary , At the Gates, Cavalera Conspiracy, Arch Enemy,etc. Luister maar is naar de Knights of Darkness EP van Ranger!!! Klinkt precies als Razor uit de jaren 80. Vooruitgang noem ik dat!!!

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Metal Meepy op 05-11-2014 om 04:57u

Wel ff bij vermelden dat dat nu juist ging over retro bands. En ja, die zijn per definitie niet vernieuwend, maar sommigen daarvan leggen wel nieuwe energie of kwaliteit op tafel die ik althans volledig mis bij de oude garde. Portrait werd genoemd. Ranger (door mij) ook. Er zijn er veel meer. Christian Mistress, Blues Pills, etc, etc.

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Metal Meepy op 05-11-2014 om 05:16u

Beetje flauw, en nog niet alle scores zijn uitgeslingerd, maar zonder het vooraf te weten zie ik dit op dit moment voor de platen waar we het nu over hebben aan scores op Sputnikmusic:

Ne Obliviscaris: 4.3
Ranger: 4.0
Cavalera Conspiracy: 3.8
Exodus: 3.7
At the Gates: 3.4
Arch Enemy: 3.0
Machine Head: 2.8
Obituary: 2.4

Ok, ik ga verder slapen...

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van appie op 05-11-2014 om 08:44u

Ja heerlijk die retro bands en gitaarsolo's mogen weer ( blues pills, radio moscow, lonely kamel, vintage caravan, mos generator) en dan heb ik het over echte solo's met gevoel en niet die aaneenschakelingen van riedels zonder kop of staart.

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Rens op 05-11-2014 om 23:44u

Metal Meepy.
Dan ga je daar toch je gal spugen op die websites.
Je loopt de hele tijd te zeuren dat grote bands automatisch grote cijfers krijgen terwijl jij eigenlijk precies hetzelfde doet maar dan andersom door grote bands per definitie af te schrijven

Ja er zijn genoeg kleine bands die meer aandacht mogen hebben.
Maar bands als Machine Head hebben wellicht ook andere beweegredenen. Ze zijn inmiddels zo'n groot bedrijf geworden dat niet alleen zij vieren ervan eten.
En je moet een band met headliner status ook niet willen vergelijken met obscure deatmetal bands. Ook niet iedereen houdt van die extreme kant van metal en voor velen is een band als MH dan al hard genoeg.

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Metal Meepy op 06-11-2014 om 01:19u

Rens: _Als_ een band, groot of klein, oud of nieuw, bekend of obscuur, iets meer-dan-goeds uitbrengt, dan verdient dat onze volle aandacht, support, applaus, _en_ onze zuurverdiende euros. Als ze dat niet doen, dan verdienen ze dat niet.

Iets bekends _per definitie_ afschrijven doe ik dus zeker niet. Nooit.

Ik geloof mijn ogen bijna niet als je zegt dat een band als MH redenen kan hebben iets uit te brengen dat van zichzelf niet fantastisch is. En dat we dat dan bovendien toch maar met alle vormen van hosanna moeten overladen. _Juist_ als ze veel monden te voeden hebben, moet je niets minder dan de hoogste kwaliteit van hen verwachten. En over het eventueel extreme karakter van bands heb ik nergens iets gezegd. Maar dat doe ik nu wel: luister eens naar Demon van Gazpacho. Soft, maar wel een van de beste platen van 2014. Soft of extreem: kwaliteit is kwaliteit.

Tot slot over die andere website: je hebt dit niet goed gelezen of niet begrepen. De scores die ik overnam van Sputnik waren juist een indicatie dat ik niet alleen sta in mijn mening. Alles onder een 3.8 oid is daar echt hooguit "gemiddeld". Toppers krijgen 4.0 of hoger. Daar heerst blijkbaar _wel_ de mening dat veel bekende bands nu niet dezelfde hoge kwaliteit uitbrengen als vroeger. En dat andere bands echt veel beters uitbrengen.

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van appie op 06-11-2014 om 07:13u

Je kan Machine Head nog het beste vergelijken met de baas van de smakeloosheid Bruce Galsteen. Saaie minimalistische rockmuziek met een zanger die er met zijn geschreeuw totaal niet bij past en er constant naast zit.
En dan zegt al het klapvee die zn platen kopen omdat het the boss is, hij klinkt weer lekker boos he.
Machine Head is Minimalistische Metal met een zanger die totaal iets anders aan het schreeuwen is, die ook wel boos klinkt, en die in combinatie met de muziek samensmelt tot iets wat totaal niet klopt of klinkt.
Maar het Metal Klapvee loopt er als honden achteraan want het is wel Machine Head.

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van jasta op 06-11-2014 om 17:18u

een reviewer geeft punten naar zijn smaak...en smaken verschillen gewoon!!wat zitten jullie toch te discusieren manmanman!! ik vind machine head op elk album goed maar dat is dan ook mijn persoonlijke smaak,van dit album heb ik nog maar 2nummers gehoord maar deze vielen heel goed te pruimen het album schaf ik mij verder blind aan.

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Jasper op 07-11-2014 om 18:51u
Score: 80 / 100

Ik begrijp het gesteggel over de scores niet zo goed. Luister de plaat gewoon zelf met behulp van het internet en beslis dan of je hem wel of niet aanschaft. Zo simpel is het.

Je kunt een plaat beoordelen op muzikaal vakmanschap, op of het wel/niet vernieuwend is, op of het iets toevoegt aan het genre, op het feit of de band je verwachtingen waarmaakt op een nieuwe release en nog veel meer andere criteria. Aan de andere kant kun je een plaat ook gewoon louter beoordelen op gevoelsniveau, dus of de muziek je op de een of andere manier raakt. Dit laatste werkt voor mij tot dusver al jaren prima.

De nieuwe Machine Head raakt mij. Wel iets minder dan The Blackening dat deed, maar toch. Een ruime voldoende.

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Roy op 09-11-2014 om 11:51u
Score: 90 / 100

Wat een zuur gezeik van Appie en Metal Meepy. Ik sluit me overigens aan bij het laatste commentaar. Ik luister de muziek zelf en bepaal zelf of ik het goed vind. Of het goed is hangt niet af van de grootte van de band, of het vernieuwend is, maar of het mij wat doet, zo simpel is het wat mij betreft. Het geven van cijfers is toch puur persoonlijk en daar ga je toch niet over discussiëren, wat een onzin is dat toch zeg. Het idee dat iemand vindt dat ik een te hoge beoordeling geef doet me glimlachen. Laat iemand in zijn of haar waarde. Ik dacht altijd dat metalheads gemiddeld toleranter waren dan de menigte, maar mogelijk heb ik dat fout. Gegroet!

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van dudesweet op 09-11-2014 om 12:39u

Je weet dat je reviews te serieus neemt als je hele dagen kunt besteden aan het huilie huilie doen over scores. Ik bedoel, even serieus, doet het er nou werkelijk toe welke cijfertjes er onder een recensie staan?

Wat belangrijk is bij reviews is dat je weet of de smaak van de recensent overeenkomt of in ieder geval duidelijke raakvlakken heeft met jouw eigen smaak. Scores moet je altijd met een korreltje zout nemen.

Wat voor de een een middle of the road band is, is voor de ander de band die hem of haar door moeilijke tijden heeft gesleept. Wat voor de een prachtige superknappe technische polyritmische death metal is, is voor de ander emotieloze onheadbangbare teringherrie. Zoals mensen al vaker hebben gezegd: smaken verschillen en daar moet je niet over willen twisten.

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Marco op 09-11-2014 om 15:14u
Score: 85 / 100

Klinkt toch wel weer als een klok. Degelijk album, mooie rifs en solo´s.

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Metal Meepy op 09-11-2014 om 16:06u

Inderdaad nogal zuur gezeik van ons als we enkel zeggen: kijk eens wat verder dan hetgeen je als eerste voor je neus gedumpt krijgt door de (metal) media. Je bent waarschijnlijk de echte klassiekers van dit jaar aan het missen...

Dat staat los van de vraag of je MH eventueel goed vindt. Open your eyes, don't just burn them....

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Van Dale op 09-11-2014 om 20:27u

klas·sie·ker (de; m; meervoud: klassiekers)
1
(sport) belangrijk en traditioneel wedstrijdnummer: wielerklassieker
2
lied, boek enz. dat altijd populair blijft; evergreen

Het draait bij een klassieker niet per definitie om kwaliteit, hoewel dit er vaak zeker mee te maken heeft, maar voornamelijk om aanhoudende populariteit.

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Hehe op 09-11-2014 om 20:41u

Zo maar eens BURN MY EYES opzetten. Een echte klassieker! :D

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Metal Meepy op 09-11-2014 om 22:35u

Yup, die wel...

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Metal Meepy op 09-11-2014 om 22:46u

Overigens gebruik ik klassieker vnl. in de betekenis van het Engels 'classic'

Classic Clas"sic, n.
1. A work of acknowledged excellence and authority

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Een Metalfan op 09-11-2014 om 23:55u

Geef het gewoon toe Metal Meepy, je bent een ontzettende snob als het om je muzieksmaak gaat ;)

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Metal Meepy op 10-11-2014 om 06:56u

Yup, mijn lat ligt hoog. Sta open voor alles en luister honderden nieuwe platen per jaar (ook buiten metal) maar schaf elk jaar alleen nog mijn +/- 10 favorieten aan. En bij zoveel muziek valt op dat MH helemaal niet opvalt.

Is dat meer 'snobby' dan een MH fan die bijna alleen MH wenst te luisteren?

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Eddy op 12-11-2014 om 12:11u

Je hebt het steeds over classis" maar noem dan eens wat

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Een Metalfan op 12-11-2014 om 15:19u

Overigens ben ik van mening dat de reacties over Lords Of Metal compleet de plank mis slaan. Als je maandelijks kijkt naar de scores die uitgedeeld zijn, zijn er van de 300 reviews hooguit 5 met een score boven de 90. Zo kan je echt niet stellen dat op die manier elke plaat die 'oké' is een mega score krijgt.

Persoonlijk vindt ik steeds vaker de Metalfan reviews belabberd vergeleken met die van Lords Of Metal.

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Een Metalfan op 12-11-2014 om 15:51u

Zegt dus veel over jou en je gebrek aan niveau.

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Metal Meepy op 12-11-2014 om 20:38u

@Eddy: had ik al gedaan. Ne Obliviscaris - Citadel is er zo een dit jaar, vooral voor de gevorderde prog-liefhebber, maar combineert veel stijlen. Als je de review van hun CD uit 2012 hier op metalfan ziet, zie je bijna iedereen zeggen: "met terugwerkende kracht is dat eigenlijk mijn album van het jaar". Gaat met hun nieuwe plaat vast ook weer gebeuren. Overigens, de muziek van Ne Obliviscaris wordt zelfs als studiemateriaal gebruikt op het Sydney Conservatorium, naast Beethoven, Gershwin etcetera. Over 'classic' gesproken.

Mijn eigen favoriet dit jaar is overigens Fallujah. Daarnaast o.a. ook Gazpacho, Beyond Creation en Panopticon.

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Een Metalfan op 15-11-2014 om 14:01u

"Overigens ben ik van mening dat de reacties over Lords Of Metal compleet de plank mis slaan. Als je maandelijks kijkt naar de scores die uitgedeeld zijn, zijn er van de 300 reviews hooguit 5 met een score boven de 90. Zo kan je echt niet stellen dat op die manier elke plaat die 'oké' is een mega score krijgt." -> Je bent een leugenaar en ongetwijfeld zelf gewoon actief bij LoM. Kijk gewoon even bij de huidige editie van jouw "internetmagazine". Zeven, dus twee meer dan jouw "hooguit vijf" cd's hebben een score van boven de 90. Nog eens negen cd's krijgen precies 90 punten als score. Een hoop andere hoog in de 80. In een maand. Moet je eens nagaan hoeveel albums bij LoM op jaarbasis een score van 90 of meer krijgen. De scores (en reviews) van LoM vallen gewoon niet serieus te nemen.

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Metalhead op 18-11-2014 om 12:56u
Score: 80 / 100

De Blackening is voor mij de maatstaaf qua albums van Machine head, Burn my Eyes was ook een topper maar The blackening het ultieme. Unto the locust vond ik echter tegenvallen (ivm de maatstaaf). De nieuw bloodstone en diamonds beukt wel harder echter een aantal platen haalt de vaart nogal uit het album. Al met al een goeie CD, the blackening kan het echter niet aan tippen.

Ik koop in ieder geval een kaartje als ze weer langskomen.

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van Artorius op 18-11-2014 om 21:18u
Score: 60 / 100

Eenvoudige melodieuze heavy metal, niets bijzonders aan, verder ook niks mis mee. Beter dan Slipknot, in elk geval. (Goh...)

Nuclear Blast was zo vriendelijk om het gehele album op Youtube te zetten: https://www.youtube.com/watch?v=PJKReRPG5tM.

Machine Head - Bloodstone & Diamonds
Reactie van jasta op 06-12-2014 om 13:55u
Score: 88 / 100

topper,jaarlijst!!

wat een gezeik hierboven...gewoon lekker plaatje zoals we van machine head gewend zijn!