Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-07-2019

Ghost Brigade - IV - One With The Storm
Jaar van release: 2014
Label: Season of Mist
Ghost Brigade - IV - One With The Storm
Noem het melodieuze doom metal, post-metal of atmosferische death metal. Feit is dat het Finse Ghost Brigade bepaald niet voor één gat te vangen is. Op deze vierde langspeler ook niet. Dat de mannen van wanten weten als het op melancholie en droefenis aankomt, moge duidelijk zijn.

De vastgelegde treurnis op IV - One With The Storm is een tikje technischer en zwaarder dan voorheen. Meer tempowisselingen en complexer riffwerk maken de tien songs wat lastiger behapbaar. Niet dat de Finnen ooit easylisteningklanken produceerden, maar bij Ghost Brigade kon je doorgaans toch lekker achterover leunen. Dat kan tegenwoordig nog steeds, maar je moet je kop er wat meer bijhouden. Zo zijn songs als Wretched Blues, Aurora en Electra Complex massieve bakbeesten waar je goed voor moet gaan zitten.

Wanneer je wat tijd investeert, hoor je uiteindelijk een schijf die ijzersterk in elkaar steekt. De groep komt voor de dag met prachtige melodieën, statige tempo's en inventief gitaarwerk. Ook het zangwerk is een traktatie. Met name de heldere vocalen zijn een lust voor het oor, hoewel ook de grunts zeker niet verkeerd klinken. Al dat moois is bovendien uitstekend vastgelegd. De productie zit de logge klanken als gegoten en legt zo nu en dan de nadruk op details als het fraaie toetsentapijt of diep galmende tokkels.

Ghost Brigade is inmiddels een band waar je blind op kan varen als het aankomt op kwaliteit. Op een slappe song heb ik deze mistroostige zielen nooit kunnen betrappen. De muziek wordt zelfs per plaat beter, sfeervoller en spannender. En dat is volgens mij het soort progressie dat je van getalenteerde muzikanten mag verwachten. Door dit heerlijke herfstalbum consolideren deze kerels hun status als één van de topbands uit Finland. Een knappe prestatie, want we weten inmiddels dat dit land overloopt van de hoopvolle metalbandjes.

Tracklist:
1. Wretched Blues
2. Departures
3. Aurora
4. Disembodied Voices
5. Electra Complex
6. Stones And Pillars
7. Anchored
8. The Knife
9. Long Way To The Graves
10. Elämä On Tulta

Score: 92 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 30 oktober 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Ghost Brigade - IV - One With The Storm
Reactie van Roy op 30-10-2014 om 15:05u
Score: 95 / 100

Na een aantal keer beluisterd te hebben maar 1 conclusie: top, zoals te verwachten van deze band.

Ghost Brigade - IV - One With The Storm
Reactie van Metal Meepy op 31-10-2014 om 21:54u
Score: 86 / 100

Hele mooie plaat inderdaad, en m.i. hun beste tot nu toe. Met nog net iets meer variatie zouden ze ook voor mij boven de 90 uitkomen; nu nog net buiten mijn jaarlijst.

Ghost Brigade - IV - One With The Storm
Reactie van Metal Meepy op 31-10-2014 om 22:07u

Oh, en het moet gezegd: Season of Mist komt deze weken wel met kwaliteit aanzetten, zeg. Afgelopen week Beyond Creation, en nu (nou ja, volgende week) met zowel Ne Obliviscaris als deze hier van Ghost Brigade. Die andere 2 staan overigens wel vol in mijn jaarlijst, en hoog ook. Mooi werk van SoM!

Ghost Brigade - IV - One With The Storm
Reactie van Hcm op 01-11-2014 om 17:53u

Voor mij wel onbetwist eindlijst materiaal, met gemak 1 van de beste schijven van het jaar.

Ghost Brigade - IV - One With The Storm
Reactie van metalmachine op 03-11-2014 om 10:28u
Score: 95 / 100

Alweer een geweldige release van deze mannen! Het derde album op rij, waarbij IV- One With The Storm, misschien wel het beste materiaal is van Ghost Brigade tot nu toe. Er staan geen zwakke nummers op de album, zowel harde als zachte passages, zowel clean als grunt, het klinkt allemaal geweldig. Ideaal voor de herfst! Voor mij de nummer 1 van dit jaar (dat was Insomium).

Ghost Brigade - IV - One With The Storm
Reactie van Roy op 03-11-2014 om 10:45u
Score: 95 / 100

Inderdaad: tot nu toe was Insomnium nr. 1, maar dat wordt nu Ghost Brigade. Wat een wereldalbum, hoogstwaarschijnlijk mijn uteindelijke nr. 1 van dit jaar. Zou mooi zijn als deze band, samen met een aantal andere Scandinavische bands (graag een of meerdere van de volgende: Kalmah, Wintersun, Amon Amarth, Insomnium, Amorphis), naar Fortrock 2015 komt.

Ghost Brigade - IV - One With The Storm
Reactie van Jeffrey op 03-11-2014 om 14:08u
Score: 99 / 100

Wat een heerlijke plaat! Ik kan me nog goed herinneren dat ik Ghost Brigade voor het eerst zag als voorprogramma van Amorphis in Utrecht. Ze hadden toen net Isolation Songs uit. Ik werd live gegrepen door het prachtige nummer "Into The Black Light" en heb uiteraard meteen het album gekocht, wat by far mijn beste aankoop van dat jaar was.

UFNLDU viel me door de enorme verwachtingen licht tege, ook al is dat gewoon een hele sterke plaat. Maar dit nieuwste juweeltje overtreft al mijn verwachtingen. Heerlijke productie kwaliteit, met soms een lekkere nadruk op het snaargeluid van de basgitaar. Melodieuzer en afwisselender dan het voorgaande werk. Ik heb nooit durven hopen dat ze Isolation Songs zouden overtreffen maar dat hebben ze gedaan. En hoe.

Ghost Brigade - IV - One With The Storm
Reactie van Mathijn op 02-12-2014 om 14:11u
Score: 95 / 100

Wat een album!