Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-09-2019

Mayhem - De Mysteriis Dom Sathanas
Jaar van release: 1994
Label: Deathlike Silence Productions
Mayhem - De Mysteriis Dom Sathanas
"The Past Is Alive".

Welke blackmetalfan herinnert zich niet deze tekst, op karakteristiek bezwerende, sinistere wijze gereciteerd door Mayhem-frontman Atilla Csihar? Ik heb het natuurlijk over het nummer Pagan Fears van het in 1994 verschenen debuutalbum De Mysteriis Dom Sathanas van de Noorse blackmetalformatie Mayhem, een band die onlosmakelijk verbonden is aan de zogeheten ‘second wave of black metal’. De Mysteriis Dom Sathanas geldt als een van de blauwdrukken in de geschiedenis van het genre, naast werk van Darkthrone, Burzum, Satyricon en Gorgoroth.

Met de onlangs afgelopen dertigjarige jubileumtour van Mayhem, met wederom (na een afwezigheid van elf jaar) Csihar als frontman, lijkt die klassieke tekst meer dan ooit op te gaan voor deze band. Een blik op de setlist van het optreden dat Mayhem vorige maand in Eindhoven gaf, laat namelijk zien dat de nummers afkomstig van De Mysteriis Dom Sathanas nog altijd goed vertegenwoordigd zijn in het live-oeuvre van de band. De hoogste tijd derhalve om dit debuutalbum alsnog van een welverdiende recensie te voorzien.

Nu is het vrijwel onmogelijk om bij een bespreking van deze plaat de historische context buiten beschouwing te laten. Tegelijkertijd is het ook zaak om die context niet te laten overheersen, om de impact van het album niet op één lijn te stellen met het niveau. Maar welke afweging ook wordt gemaakt, één zaak is duidelijk: De Mysteriis Dom Sathanas is een volstrekt uniek album, met een immens duistere sfeer die sindsdien nauwelijks door andere bands geëvenaard is.

Voor het overgrote deel komt die sfeer op het conto van de tot dan toe relatief onbekende Csihar, die zich op bezeten wijze door de teksten van de nummers fluistert, krijst, proclameert, schreeuwt, ijlt en bezweert. Ik krijg iedere keer weer kippenvel van de manier waarop hij invulling geeft aan zijn rol als frontman en zich volledig in de teksten inleeft. Maar buiten deze fantastische performance is De Mysteriis Dom Sathanas natuurlijk ook - en misschien wel vooral – legendarisch vanwege de fenomenale nummers.

Niet alleen pure blackmetalklassiekers als Funeral Fog, Freezing Moon en Buried By Time And Dust hebben immers nog helemaal niets van hun enorme intensiteit verloren, maar ook alle overige nummers zijn stuk voor stuk fantastisch. Dat komt niet in de minste plaats door het briljante drumwerk van Hellhammer en de sublieme productie, met de prominent aanwezige baspartijen van ‘Count Grishnakh’, die ook in muzikaal opzicht een hoofdrol opeist. Daarnaast zijn de riffs zonder uitzondering messcherp, kil en meedogenloos. Er bevindt zich dan ook geen enkele mindere broeder tussen de acht nummers, sterker nog: ze zijn allemaal even tijdloos.

Als er één album is dat de geest van black metal uit iedere porie ademt, dan is het wel dit De Mysteriis Dom Sathanas. En terwijl heel veel andere albums uiteindelijk door de tand des tijds worden ingehaald en aan kracht inboeten, is daar bij De Mysteriis Dom Sathanas geen enkele sprake van. “What will be left of me when I'm dead?”, schreef Per Yngve Ohlin in Life Eternal. Veel meer dan hij waarschijnlijk heeft kunnen vermoeden, want dit album zal ook de komende decennia ongetwijfeld als absolute mijlpaal in het genre overeind blijven.

Tracklist:
1. Funeral Fog
2. Freezing Moon
3. Cursed In Eternity
4. Pagan Fears
5. Life Eternal
6. From The Dark Past
7. Buried By Time And Dust
8. De Mysteriis Dom Sathanas

Score: 92 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 6 juli 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Mayhem - De Mysteriis Dom Sathanas
Reactie van Een Metalfan op 06-07-2014 om 23:28u

eindelijk, weer eens wat nieuws, en nog heel goed ook.

Mayhem - De Mysteriis Dom Sathanas
Reactie van ewing1 op 07-07-2014 om 00:21u
Score: 98 / 100

Helemaal mee eens.Unieke en beste blackmetal plaat aller tijden die de ware essentie van echte black metal uitademt.Beste nr. is voor mij het titelnr. dat ze gelukkig nu weer live spelen!

Mayhem - De Mysteriis Dom Sathanas
Reactie van iron_dennis op 07-07-2014 om 10:24u
Score: 100 / 100

Mooie review van idd het allerbeste black metal album ooit samen met In the Nightside eclipse van Emperor. Het album kreeg ik in juni '94 binnen via Damnation records en ik kan me die dag nog goed herinneren. Volledig weg geblazen door het fantastische drumwerk van Hellhammer en de bezwerende vocalen van Atilla. Een tijdloos meesterwerk!

Mayhem - De Mysteriis Dom Sathanas
Reactie van een_metalfan op 08-07-2014 om 22:58u
Score: 80 / 100

"prominent aanwezige baspartijen"?? Volgens mij zijn die juist naar de achtergrond gemixt. Voor de rest een prima plaat, met de kanttekening dat er van sommige nummers betere uitvoeringen bestaan.

Mayhem - De Mysteriis Dom Sathanas
Reactie van Úlfhéðinn op 09-07-2014 om 12:30u
Score: 100 / 100

Jep, beste black metalplaat ooit.

Mayhem - De Mysteriis Dom Sathanas
Reactie van Een Metalfan op 10-07-2014 om 22:42u

geweldig nooit meet overtroffen.

Mayhem - De Mysteriis Dom Sathanas
Reactie van Artorius op 11-07-2014 om 20:47u
Score: 85 / 100

Ik ben geen Mayhem fan, maar dit was, is, en blijft een klassieker.

Mayhem - De Mysteriis Dom Sathanas
Reactie van Een Metalfan op 15-07-2014 om 22:54u

kom luister en geniet..................

Mayhem - De Mysteriis Dom Sathanas
Reactie van Een Metalfan op 18-07-2014 om 23:29u

zeer goed.

Mayhem - De Mysteriis Dom Sathanas
Reactie van Een Metalfan op 22-07-2014 om 15:08u

Voor liefhebbers van deze plaat:check Frost-Cursed Again!..Beter goed gejat dan slecht verzonnen!

Mayhem - De Mysteriis Dom Sathanas
Reactie van Een Metalfan op 28-07-2014 om 22:46u

wordt tijd voor een nieuwe retro review.

Mayhem - De Mysteriis Dom Sathanas
Reactie van Lul op 29-07-2014 om 21:35u
Score: 97 / 100

Op de oude Burzum platen na, het beste black metal album ooit . Qua intensiteit zweer ik bij Varg, maar dit juweel heeft diepe indruk gemaakt en draait hier nog regelmatig rondjes in huize Lul

Mayhem - De Mysteriis Dom Sathanas
Reactie van Een Metalfan op 29-07-2014 om 22:52u

goed werk lul.

Mayhem - De Mysteriis Dom Sathanas
Reactie van Een Metalfan op 29-07-2014 om 22:55u

nou degene die zei, tijd voor een nieuwe review heeft 100 procent gelijk.

kom nou eens sneller met oude reviews en niet weken dezelfde, jullie zijn met genoeg man.

Mayhem - De Mysteriis Dom Sathanas
Reactie van Een Metalfan op 02-08-2014 om 21:36u

waar zijn ze gebleven die oude cds.