Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2018

Insomnium - In The Halls Of Awaiting
Jaar van release: 2002
Label: Candlelight Records
Insomnium - In The Halls Of Awaiting
Toen ik het Finse Insomnium enkele jaren geleden in een tot aan de nok gevulde Baroeg aan het werk zag als voorprogramma van Swallow The Sun, was ik verrast over de mateloze populariteit van deze band, die werd onthaald alsof het hoofdprogramma er niet eens meer toe deed. Alhoewel, helemaal verrast had ik niet hoeven te zijn, want deze melancholische dark/deathmetalband staat al sinds de begindagen garant voor vierentwintig karaats materiaal. Nu het gloednieuwe album Shadows Of The Dying Sun in de winkels ligt, biedt dat een mooie gelegenheid om nog eens terug te blikken op de basis van het huidige succes.

Dat verhaal begint in 2002 met het debuutalbum In The Halls Of Awaiting. Na twee demos zag Candlelight Records genoeg heil in deze jonkies om ze voor vier albums vast te leggen. Met In The Halls Of Awaiting betaalde Insomnium het vertrouwen terug, want het materiaal mag dan weliswaar nog allemaal wat ruwer en minder gedistingeerd klinken dan het latere werk, de kwaliteit spat ook al aan alle kanten van dit debuut af. Vooral het voor de band zo typerende, sublieme gitaarwerk is hier al in een pril ontwikkelingsstadium te horen: de gitaristen toveren moeiteloos de ene na de andere niet te versmaden melodielijn uit hun hoge hoed.

Muzikaal gezien opereerde Insomnium ook destijds al ergens tussen Dark Tranquillity en het oude In Flames (het schitterende Black Waters had z op een klassieker als Whoracle kunnen staan), aangevuld met een flinke scheut melancholie, vaak in de vorm van akoestisch gitaarwerk dat de nummers verfraait (Medeia is een mooi voorbeeld). Het zijn echter vooral de verrukkelijke melodielijnen die Insomnium sinds jaar en dag zo onweerstaanbaar maken. In The Halls Of Awaiting staat er vol mee. Vooral nummers als Ill-Starred Son, Dying Chant en The Bitter End zijn er vergeven mee. Vingerlikkend lekker!

In vergelijking met het latere werk van deze Finnen is de ietwat rauwe productie misschien een klein euvel voor sommigen, maar het is ook juist het onstuimige karakter dat deze plaat zijn eigen charme meegeeft. Hetzelfde geldt voor de ongepolijste grunts van Niilo Sevnen, die Insomnium iets minder uitgebalanceerd laten klinken dan op de meest recente albums. Desalniettemin is In The Halls Of Awaiting ook in al zijn prilheid een geweldig album geworden waarvan de nummers de tand des tijds perfect hebben doorstaan.

Tracklist:
1. Ill-Starred Son
2. Song Of The Storm
3. Medeia
4. Dying Chant
5. The Elder
6. Black Waters
7. Shades Of Deep Green
8. The Bitter End
9. Journey Unknown
10. In The Halls Of Awaiting

Score: 86 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 1 juni 2014

Koop dit album in

Meer Insomnium:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Insomnium - In The Halls Of Awaiting
Reactie van Een Metalfan op 01-06-2014 om 22:40u

eindelijkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk een andere retro.

Insomnium - In The Halls Of Awaiting
Reactie van Een Metalfan op 02-06-2014 om 23:22u

weer een goede cd.

Insomnium - In The Halls Of Awaiting
Reactie van Arjay op 08-06-2014 om 14:48u
Score: 80 / 100

Zeer zeker verdomd goed plaatje.. Doet al enkele jaren trouw de rondes op mijn lpspeler.

Insomnium - In The Halls Of Awaiting
Reactie van Jasper op 10-06-2014 om 15:46u

Dit is inderdaad een gouwe ouwe..

Insomnium - In The Halls Of Awaiting
Reactie van Jan Klooster op 11-06-2014 om 17:00u
Score: 85 / 100

Godverjezusdomme!!! Heb ik dit gemist ofzo?
Moet eerlijk zeggen dat ik het huidige Insomnium echt niet kan hebben. Lijkt mij te veel op Amorphis.. Maar dit album doet mij idd denken aan de goeie tijd van In Flames.. Heb dit album nooit mee gekregen sinds nu.. Net geyoutubed en net besteld bij bol.com.
Mannen, mijn dank is groot!

Ps. Weet niet of iemand de band kent, maar als je dit goed vindt moet je Dawn of Dreams eens opzoeken. Ook uit deze tijd, zo rond de eeuwwisseling. Twee druppels water!

Insomnium - In The Halls Of Awaiting
Reactie van Jan Klooster op 11-06-2014 om 17:08u

P.p.s. Heb het even snel opgezocht, maar er blijken 2 bands te zijn met de naam Dawn of Dreams, maar die ik bedoel komt uit Duitsland. Het album het Darklight Awakening en komt, zoals ik zei ;-), uit 2000.
Succes!

Insomnium - In The Halls Of Awaiting
Reactie van Een Metalfan op 11-06-2014 om 21:20u

ik dank je, ik zal zoeken en luisteren.

gelukkig zijn er nog genoeg metal heads die je serieus kunt nemen.

Insomnium - In The Halls Of Awaiting
Reactie van Santtu op 25-06-2014 om 09:44u
Score: 90 / 100

Erg goede plaat, zeker de afsluiter "In The Halls Of Awaiting" is een prachtig wereldnummer! Op een of andere manier komen bij dat nummer bij mij altijd beelden op van de Finse bossen en meren, alsof je er als een vogel door- en overheen vliegt.
Misschien is het wel juiste de ruwheid die dit zo mooi maakt. Het latere werk van Insomnium heeft me nooit zo weten te grijpen als dit album.

Insomnium - In The Halls Of Awaiting
Reactie van Een Metalfan op 25-06-2014 om 21:57u

ik vind alles wel goed van deze groep.

nee ik ben er helemaal weg van.

Insomnium - In The Halls Of Awaiting
Reactie van Een Metalfan op 26-06-2014 om 22:44u

hallo bedankt voor het vinden van deze groep.

Insomnium - In The Halls Of Awaiting
Reactie van Een Metalfan op 05-07-2014 om 12:18u

ja hoor hier ben ik weer.

wat een goede BANDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Insomnium - In The Halls Of Awaiting
Reactie van Een Metalfan op 05-07-2014 om 21:08u

zeker weten.

Insomnium - In The Halls Of Awaiting
Reactie van Een Metalfan op 06-07-2014 om 23:29u

tot ziens maar weer.

Insomnium - In The Halls Of Awaiting
Reactie van Een Metalfan op 10-07-2014 om 22:43u

kopen alles van hun.

Insomnium - In The Halls Of Awaiting
Reactie van Hyb op 11-07-2014 om 15:38u

Ik was erbij toen in Baroeg, ben nog "backstage" (wat het voorstelt in Baroeg) en in de tourbus geweest met o.a. die gasten en die van StS. Ik vind het live fantastisch, maar op CD kan het me toch meestal niet bekoren.

Insomnium - In The Halls Of Awaiting
Reactie van Een Metalfan op 16-07-2014 om 21:45u

gewoon vaker luisteren.