Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-08-2019

Sabaton - Heroes
Jaar van release: 2014
Label: Nuclear Blast Records
Sabaton - Heroes
De verwachtingen voor de nieuwe Sabaton waren toch wel hoog gespannen bij mij. Het is immers de eerste release met de nieuwe bezetting en dat is toch altijd even afwachten. Helaas is het bij hooggespannen verwachtingen vaak zo dat die maar ten dele waar gemaakt worden. En zo ook bij Heroes, het laatste wapenfeit van Sabaton. De plaat is op zich zeker niet slecht, maar komt regelmatig te gehaast gemaakt en ongeïnspireerd over. Nu was het uiteraard al zo dat Sabaton er nooit vies van is geweest om melodielijnen en thema’s te herhalen, maar dit is nooit echt storend geweest; zeker omdat de nummers in kwestie nog altijd staan als een huis. Echter, Heroes klinkt té bekend.

Het begin is zeker goed. Night Witches is een lekkere stamper en eigenlijk meteen een van de betere nummers op de cd. Echter, daarna zakt het gelijk al behoorlijk in. No Bullets Fly is behoorlijk slaapverwekkend en zeker niet het beste mid-tempo nummer van de plaat. Het logge Inmate 4859 imponeert wel degelijk muzikaal gezien, maar is uitermate ongeïnspireerd ingezongen: het voelt een beetje aan als een verplichting. Het veel te blije To Hell And Back klinkt als een vreemde eend in de bijt, maar is nog lang niet zo tenenkrommend als het ronduit slechte The Ballad Of Bull. De meest voor de hand liggende grap zal ik hier niet maken, maar dit nummer is zonder meer het slechtste dat Sabaton ooit op plaat heeft gezet. Na dit nummer horen we langzaamaan de oude Sabaton een beetje door de nummers heen schijnen in bijvoorbeeld Soldier Of 3 Armies. Afsluiter Hearts Of Iron is een niet onaardig stampende mid-tempo song, maar de gitaarsolo komt rechtstreeks uit Orchestral Suite No. 3 In D Major van Johan Sebastiaan Bach en alhoewel dat op het eerste gehoor best grappig is, vind ik het eigenlijk een redelijk goedkoop trucje en voegt het niets aan het nummer toe.

En dat somt eigenlijk het probleem met deze release wel op: Sabaton lijkt eindelijk door het arsenaal nieuwe trucjes heen te zijn, en teert nu slechts op het herhalen van datgene dat werkt. Ik zeg ‘werkt’, want dat doet het uiteraard wel degelijk: het klinkt als Sabaton en Sabaton is nog altijd honderd keer beter dan het overschot van powermetal bandjes die staan te trappelen om in de schaduw van deze band te mogen staan. Maar het daadwerkelijk bevestigen van deze status doet de band met Heroes zeer zeker niet.

Tracklist:
1. Night Witches
2. No Bullets Fly
3. Smoking Snakes
4. Inmate 4859
5. To Hell And Back
6. The Ballad Of Bull
7. Resist And Bite
8. Soldier Of 3 Armies
9. Far From The Fame
10. Hearts Of Iron

Score: 62 / 100

Reviewer: Tatzel
Toegevoegd: 10 mei 2014

Koop dit album in

Meer Sabaton:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Sabaton - Heroes
Reactie van Rens op 10-05-2014 om 12:19u
Score: 90 / 100

Ik ben het niet eens met deze review!

The Ballad Of Bull is inderdaad echt niet goed, maar verder vind ik dit echt een topalbum!

Meningen zullen verdeeld zijn hierover, maar ik vind het juist een van de betere albums. The Art Of War zal voor mij altijd op 1 blijven gevolgd door Carolus Rex, maar dan komt Heroes bij mij toch echt op plek 3.

Ik hoop dat Sabaton nu ook hun shows met een ander nummer gaat openen dan Ghost Division. Dat moet echt eens gaat veranderen ondanks dat het nummer fantastisch is.

Sabaton - Heroes
Reactie van Metal666 op 10-05-2014 om 12:20u

En nu moet iemand mij nog 'ns uitleggen waarom deze band zo populair is.

Sabaton - Heroes
Reactie van Wouter op 10-05-2014 om 13:01u

Valt niet uit te leggen... Smaken verschillen maar je hebt er nu eenmaal gewoon met slechte smaak:)

Sabaton - Heroes
Reactie van appie op 10-05-2014 om 13:10u

@ metal666 ik heb daar wel een idee over
heel veel jonge meiden vinden justin bieber goed waar zouden knapen van een jaar of 11 a 12 naar luisteren.
toen ik een jaar of 12 was vond ik manowar ook een paar jaar goed en met manowar is sabaton prima te vergelijken.
epische metal met koortjes , tenenkrommend kinderachtig in zowel de teksten als ook in de uitvoering, voer voor een kinderen voor kinderen publiek.
wel prima muzikanten net als manowar dat moet ik zeggen, al had manowar tenminste een uitmuntende zanger (had want die is de stem ook goed kwijt), die braller van sabaton met zn nare accent is geen visitekaartje.
dus samengevat leuk voor de kleinsten onder ons.

Sabaton - Heroes
Reactie van peetn op 10-05-2014 om 14:35u
Score: 60 / 100

Het vaatje is leeg.............

Sabaton - Heroes
Reactie van Maarten Burger op 10-05-2014 om 14:56u
Score: 92 / 100

Wat een verschrikkelijk review...

Dit album komt bij mij op 2, na The Art of War.
De opening van het album is lekker, met een goed ritme, waarna Sabaton verdergaat met twee heerlijke nummers, No bullets fly en Smoking Snakes. Inmate 4859 is muzikaal gezien erg bijzonder, maar komt helaas toch net niet helemaal uit de verf. To Hell and Back kent een blij deuntje, die begrijpelijk misschien niet door iedereen gewaardeerd wordt, maar door mij zeker wel. The Ballad of Bull is het nummer waar velen over zullen struikelen omdat het gewoon niet klinkt als Sabaton, maar voor mij is dat geen punt; voor mij is het een geslaagd experiment van Joakim en de zijnen. Resist and Bite brengt ons weer bij het metal en of dat gelukt is... Soldier of 3 armies is naar mijn mening toch wel het minste nummer, vooral omdat het toch wel heel erg veel lijkt op een ouder nummer van Sabaton. Far from the fame kennen we natuurlijk allemaal al een tijdje en een beetje aangepast hoort dit nummer zeker thuis op dit geweldige album. De afsluiting van Heroes is fenomenaal met het nummer Hearts of Iron, alhoewel het enigszins goedkoop over kan komen dat de solo gewoon een versnelde versie van een stuk van Bach is.

Al met al is dit een heerlijke plaat en daar waar Sabaton er in het verleden wel eens last van had dat er songs op hun albums stonden waarvan je dacht dat ze er net zo goed niet op hadden kunnen staan (dat had ik tenminste) en je ze op een gegeven moment soms zelfs wilde doorspoelen, is dat zeker niet het geval bij Heroes. Deze cd vormt één geheel en kan je zo vaak achter elkaar luisteren als je maar wilt.

Toppers (willekeurige volgorde):
1. Smoking Snakes
2. The Ballad of Bull
3. No bullets fly
4. To hell and back
5. Resist and bite
6. Hearts of Iron

Net niet:
1. Inmate 4859
2. Soldier of 3 armies

Night Witches en Far from the Fame zijn prima middenklasse nummers.

Sabaton - Heroes
Reactie van Een Metalfan op 10-05-2014 om 15:28u
Score: 69 / 100

Redelijk eens met deze review.
het klinkt 100% als Sabaton, maar er zit echt niets vernieuwends op deze cd. Een en al herhaling. Alles hebben we al een keer gehoord, afgezien van het riedeltje aan het begin van To Hell And Back.

Sabaton - Heroes
Reactie van Metal666 op 10-05-2014 om 16:54u

@ Appie, mja, misschien is het dat wel ;-)

Zelf vind ik heel weinig "populaire" nieuwe hardrock-en metalbands goed. En als ik dan eens iets goed vindt, bestaan ze vaak al een jaar of 10.

Sabaton - Heroes
Reactie van ikke op 10-05-2014 om 17:41u
Score: 85 / 100

@appie
Hou u bakkes en ga zelf Justin Bieber luisteren :)
1 smaken verschillen nu eenmaal
2 Sabaton is nu eenmaal zo groot geworden omdat ze live heel sterk zijn, het is een echte liveband zoals ze zelf zeggen.

Verder heeft joakim een heel aangename stem en is het een heel sympathieke kerel vind ik zelf :)
Als je dit niet aanstaat stop dan met onzinnig commentaar te geven op cd's van groepen die je zelf niet goed vind :)

Sabaton - Heroes
Reactie van Een Metalfan op 10-05-2014 om 19:24u

Volgens mij zijn ze zo populair omdat ze een heel breed publiek weten te trekken, niet alleen powermetalfans maar metalfans uit alle hoeken en gaten en zo word je natuurlijk groot zoals bijv. Een priest of maiden die ook groot zijn omdat ze een heel breed publiek weten te pakken

Sabaton - Heroes
Reactie van mimi en piet in de keuken op 10-05-2014 om 19:31u

een beetje als maiden zeker?? uitmelken bleitmuilen stoerdoenerij emo-meegillerij en dan kan ik het vergelijk met een bieber 10000000 % begrijpen ja

Sabaton - Heroes
Reactie van Een Metalfan op 10-05-2014 om 20:33u

Tjah. Maar vervolgens wel bij dit soort emo bands je reacties plaatse.
Pleur een eind op dan en ga op je zolderkamer naar je blackmetal luisteren die alleen jij en maar 10 anderen op de wereld kennen. Want dan ben je toch zo trueeehhh en veel stoerder dan de rest.

Je luistert toch naar wat je mooi vind. Vindt je het niks dan is dat ook prima. Maar hoef je er ook niet op te reageren en wil je dat wel doen, doe dat dan onderbouwend.

Sabaton doet het gewoon erg goed bij een breed publiek omdat het erg catchy is en makkelijk te volgen. Merk je ook bij Maiden en Priest idd. Niks mis mee, mag er zelf ook graag naar luisteren. Tjah het is daarmee niet de beste band van de wereld maar het doet wat het moet doen en dat is vermaken

Sabaton - Heroes
Reactie van Carlito op 10-05-2014 om 20:45u
Score: 60 / 100

Helemaal eens met deze review! Geef mij het oude Sabaton maar. Alle eer aan de heren voor hun inzet en hun live performance, maar deze schijf valt me erg tegen. Zeker die 'ballad' is tenenkrommend!

Sabaton - Heroes
Reactie van Bastiaan op 10-05-2014 om 21:47u
Score: 68 / 100

Matige plaat.

Sabaton - Heroes
Reactie van appie op 10-05-2014 om 22:00u

@ metal 666
ja veel nieuwe bands halen hun inspiratie uit oudere muziek maar gaan in hun poging over de top, ik vindt het vaak te druk
@ ikke
och ikke vrijheid van meningsuiting noemen we dat in Nederland.
die sympathieke joakim heeft wel een beetje een musical stem, hij zou niet misstaan in bijvoorbeeld de anne frank musical die nu in Nederland schijnt te spelen, de anti duitse gevoelens die de sympathieke joakim in zijn teksten vaak niet onder stoelen of banken steekt (vrijheid van meningsuiting) kan die dan naar hartelust uiten.
de sympathieke joakim als otto frank

Sabaton - Heroes
Reactie van Old Mhb op 11-05-2014 om 06:27u

Smaken cerschillen nu eenmaal. Ik vind de band wel goed. 'k Heb ze verleden jaar live gezien en daar waren echt niet alleen 12 jarigen te zien.

Sabaton - Heroes
Reactie van metalmachine op 14-05-2014 om 12:28u
Score: 75 / 100

Aardig album, behoorlijke kwaliteit.
Maar inderdaad wel weer hetzelfde.

Sabaton - Heroes
Reactie van Metal666 op 14-05-2014 om 19:42u

Maiden, zeker het oudere werk, klinkt toch net iets beter voor mij.

Lees: belange niet zo happy & hysterisch. En Dicksinson heerscht nog steeds.

Sabaton - Heroes
Reactie van cor op 19-05-2014 om 17:53u
Score: 80 / 100

Helemaal niks mis mee,gewoon een lekker Sabaton CDtje.Klinkt naar Sabaton.

Sabaton - Heroes
Reactie van Ratt op 24-05-2014 om 21:50u
Score: 85 / 100

Gewoon weer een lekker "war theme" album. Niks meer en niks minder.
Niet al te moeilijk over doen.

Overigens een zeer slechte review!