Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-06-2019

Black Sabbath - 13
Jaar van release: 2013
Label: Vertigo
Black Sabbath - 13
Wat zou nu de grootste verrassing zijn geweest? Dat Black Sabbath weer actief is met Ozzy Osbourne? Dat Black Sabbath überhaupt nog een album uitbrengt? Na het slecht onthaalde Forbidden uit 1995 hebben we geen nieuwe plaat meer gezien van Black Sabbath. Dat is achttien jaar geleden dames en heren! De laatste plaat met Ozzy komt overigens nog uit een tijd waarin de meeste van onze lezers nog niet eens geboren waren. Natuurlijk hebben we in de afgelopen jaren nog mogen genieten van Heaven And Hell, maar dat heeft bij ondergetekende nooit helemaal als Black Sabbath aangevoeld.

13 is inmiddels een veelbesproken album. Op dit moment staat het op nummer een in Engeland en hebben velen al gestemd op de poll op de frontpage. Het is natuurlijk ook wel bijzonder, want met 13 gaat Black Sabbath weer écht terug naar zijn roots. Uiteraard ligt dit nog wel in de lijn van The Devil You Know, maar of je Dio of Ozzy achter de microfoon hebt, maakt een wereld van verschil. In elk geval is het vertrouwde doomgeluid nog aanwezig. Ozzy doet het overigens, en dat is tegen de verwachtingen in, erg goed.

De knipogen naar de oude krakers zijn talrijk. Het beste voorbeeld is Zeitgeist, dat als een direct vervolg op Planet Caravan klinkt. Maar wat te denken van End Of The Beginning dat eigenlijk alleen de kerkklokken en de donderslagen van Black Sabbath mist, of Age Of Reason dat doet denken aan de eerste collaboratie met Ronnie James Dio, vanwege de majestueuze riffs. Het is een feest van herkenning geworden en wat dat betreft hadden de heren geen betere keuze kunnen maken. Ook niet wat de productie betreft, want het zware doch heldere geluid waar Rick Rubin verantwoordelijk voor is, zit als gegoten. Black Sabbath brengt een ode aan zijn eigen verleden en doet dat helemaal niet verkeerd.

Natuurlijk is er ook wel ergens de teleurstelling. Want waar zijn de onvervalste mokerslagen die de band ooit moeiteloos uit de mouw leek te schudden? God Is Dead? is een gaaf nummer dat menig hoofd zal laten knikken, maar het is geen Warpigs, After Forever of Spiral Architect om maar wat voorbeelden te noemen. Als we daarbij Black Sabbath gaan vergelijken met de vele bands die tegenwoordig hun geluid kopiëren, dan luidt de conclusie ietwat pijnlijk dat ze het niveau van de concurrentie niet of nauwelijks ontstijgen. Dat was ooit wel anders. 13 is daarom een leuk album geworden, maar geen hoogtepunt in de geschiedenis van deze legendarische band.

Tracklist:
1. End Of The Beginning
2. God Is Dead?
3. Loner
4. Zeitgeist
5. Age Of Reason
6. Live Forever
7. Damaged Soul
8. Dear Father

Score: 76 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 19 juni 2013

Koop dit album in

Meer Black Sabbath:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Black Sabbath - 13
Reactie van ewing1 op 19-06-2013 om 22:37u
Score: 70 / 100

Goede review,Kan ik me wel in vinden.Vind alleen de zang van Ozzy wat ongeinspireerd en het drumgeluid waardeloos!

Black Sabbath - 13
Reactie van Johnny op 19-06-2013 om 22:45u
Score: 95 / 100

Ik vind het een goed album. Ozzy zingt goed en de nummers zijn ok. Ik had eerlijk gezegd wel een hogere score verwacht. O ja Forbidden uit 1995 is een goed album zoals alle albums met Tony Martin op zang. Helaas zwaar onderschat.
Hulde voor Tony Iommi.

Black Sabbath - 13
Reactie van Rene op 19-06-2013 om 22:59u

Dit is de 1e redelijk positieve review die ik lees , heb zelfs al gelezen dat de productie slecht was ? Tja , als je cd's op een wekkerradio gaat afspelen dan houd het echt op , deze schijf klinkt echt briljant , hulde voor Rubin ! Ikzelf vindt het wel een wereld cd , echt een klassieker in wording ... Advies : blijven luisteren , het album wordt alleen maar beter en beter , ben het daarom ook niet eens dat er geen " onvervalste mokerslagen "op staan , lijkt me dat je de nummers eerst moet laten rijpen , ik denk dat "God is Dead " absoluut net zo'n kraker als "Warpigs " gaat worden ... Om op Spiral Architect terug te komen ... dat vindt ik Sabbath's allerbeste nummer , ( met Ozzy dan ! ) dat gaat nooit meer overtroffen worden denk ik ... de discussie over het drumwerk is onzinnig , Brad Wilk is een veel betere drummer dan Bill Ward die er overigens meer dan terecht uit is geknikkerd , het drumwerk is ietwat sober maar absoluut niet slecht , pas perfect bij het album ... over de opmerking dat de vele imitatie/retro BS bandjes het beter zouden doen dan de 1e echte Heavy Metal band .. kom op , dat meen je toch niet , dit is het origineel !! Tuurlijk zitten er leuke cq goede bands bij maar die zullen nooit en te nimmer aan het origineel kunnen tippen .... tenslotte , in Engeland op nummer 1 , in de USA op nummer 1 , volgens mij in Nederland ook al en voor zover ik begrepen heb staat het album nu al in zo'n 50 landen op de 1e plaats , al deze mensen kunnen het toch niet verkeerd hebben begrepen .. toch ?

Black Sabbath - 13
Reactie van Rene op 19-06-2013 om 23:03u
Score: 100 / 100

score vergeten , lijkt me duidelijk , een dikke 10 , dus de volle 100 punten

Black Sabbath - 13
Reactie van appie op 19-06-2013 om 23:40u
Score: 100 / 100

goed hard draaien deze monster cd
hij kan zo mee in het rijtje sabbath cd's tot en met sabbath bloody sabbath en is beter dan de 3 cd's met ozzy die daarna nog kwamen
op de deluxe versie verder ook nog 2 vlottere nummers in de stijl van het solowerk van ozzy en een moddervette bluesy , heavy psych stamper.
geweldige prestatie van deze oude mannen die de laatste jaren de nodige fysieke problemen hebben gehad en overleefd.
nog 1 keer terug naar de originele sabbath, een fijne aanvulling op een fantastische discografie waaronder ook de uitstekende cd's met dio, gillan, martin en hughes, het kan maar zo de laatste wezen

Black Sabbath - 13
Reactie van Callahan op 19-06-2013 om 23:56u
Score: 85 / 100

Beetje lage score.
Prima plaat, lekker doomy en heerlijke ouderwetse vibe.

Black Sabbath - 13
Reactie van vincent op 20-06-2013 om 00:28u

klote band jakkes....bah bah zou verboden moeten worden die muziek.

Black Sabbath - 13
Reactie van paulie op 20-06-2013 om 09:30u
Score: 90 / 100

mokerslagen???
welke band deelt nog mokerslagen uit dan??
bands uit mijn tijd (black sabbath , slayer , metallica , iron maiden noem ze maar op) allang niet meer.
maar een goed album zonder zeikerige vullertjes uitbrengen is tegenwoordig al heel wat.
dus zeg ik geniet ervan zolang het duurt want over een paar jaar is de echte metal weg en kunnen we alleen nog maar luisteren naar de oude dingen of naar die rotzooi op de radio (slam fm , 538 etc etc).
ik vind het een pracht van een album dus een dikke 9!!

Black Sabbath - 13
Reactie van marcel op 20-06-2013 om 09:58u
Score: 90 / 100

eindelijk jongens deze cd is top, misschien niet meesterlijk maar beter had het niet gekund hoop op nog 3 albums



Black Sabbath - 13
Reactie van Cor op 20-06-2013 om 11:00u
Score: 80 / 100

"Ozzy doet het overigens, en dat is tegen de verwachtingen in, erg goed"

Ozzy doet het op cd altijd goed dat viel dus wel te verwachten. Het is live gewoon vreselijk.

Black Sabbath - 13
Reactie van peetn op 20-06-2013 om 11:07u
Score: 92 / 100

Zoals verwacht,lekker goed.
Belachrelijke score 78!!!!!!

Black Sabbath - 13
Reactie van Johnnu op 20-06-2013 om 11:35u
Score: 95 / 100

@Paulie. Black Sabbath was nog voor Iron Maiden enz. De bands die je noemde, vonden in Black Sabbath een voorbeeld. BS en Ozzy hebben in welke bezetting nooit een slecht album gemaakt. Hooguit een iets minder goede.

Black Sabbath - 13
Reactie van triest op 20-06-2013 om 11:48u
Score: 89 / 100

Geweldige cd. Al meerdere keren goed over de speakers geknald.

Black Sabbath - 13
Reactie van Old Mhb op 20-06-2013 om 16:41u

Ook ik ben het niet met de reviewer eens. Minstens 90.

Black Sabbath - 13
Reactie van Boker op 20-06-2013 om 19:26u
Score: 100 / 100

Wereldplaat!!

Black Sabbath - 13
Reactie van Buie op 20-06-2013 om 20:33u
Score: 100 / 100

@Rene heeft datgene geuit wat relevant is op de huidige situatie. Ik sluit mij daar volkomen bij aan.

Black Sabbath - 13
Reactie van metalkerel op 20-06-2013 om 21:06u
Score: 95 / 100

hmmm 76 punten vind ik helaas te laag.En dat eeuwige gezeik met Dio op zang.paranoid,vol 4,masters of reality dat zijn toch prachtige platen daar kan meneer Dio toch niet aan tippen.Ozzy Osbourne hoort gewoon bij black sabbath zoals ook op deze plaat de muziek klinkt heer meer dreigende en angstaanjagend dan die plaat met Dio.

Black Sabbath - 13
Reactie van Een Metalfan op 20-06-2013 om 22:36u

Vergelijking van lik mijn vesje, appels en peren. Ozzy is een zinger en Ronnie James Dio was een zanger in de ware zin van het woord.

Black Sabbath - 13
Reactie van Erik op 20-06-2013 om 23:30u
Score: 65 / 100

Een zeer matig en ronduit saai album. Teleurstelling van het jaar voor mij!

Black Sabbath - 13
Reactie van puppetz op 21-06-2013 om 01:18u
Score: 90 / 100

Dit album overtrof mijn verwachtingen. Als je dit als 65-jarige nog uit je mouw weet te schudden, daar neem ik mijn hoed voor af. Prima album, op en top Sabbath, waarbij het aanschaffen van de deluxe-versie alleen al voor het fantastische nummer 'Methademic' zeker de moeite waard is.

Black Sabbath - 13
Reactie van Pomper op 21-06-2013 om 12:24u
Score: 65 / 100

Sorry dit is echt een matige plaat.

Black Sabbath - 13
Reactie van Elroy op 21-06-2013 om 16:44u
Score: 85 / 100

Klinkt weer lekker old school! kan niet wachten om ze live te gaan zien in de Ziggo Dome.

Black Sabbath - 13
Reactie van Michel op 21-06-2013 om 17:06u
Score: 100 / 100

Geweldige plaat en een score van 76 is natuurlijk veel te laag
Oude tijden herleven weer en er is geen band die hier maar in de buurt komt.

Black Sabbath - 13
Reactie van Een Metalfan op 21-06-2013 om 18:12u

en zo is het nou maar net!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Black Sabbath - 13
Reactie van Metal Meepy op 23-06-2013 om 09:07u
Score: 93 / 100

Nooit echt een Black Sabbath fan geweest, maar moet zeggen dat dit hier toch wel heel erg goed is. Ik beluister elk jaar echt heel veel metal releases, en ik kan (itt de reviewer blijkbaar) binnen dit genre niet heel makkelijk een paar bands opnoemen die dit nou heel veel beter doen.

OK, hier geen uitschieters a la War Pigs, maar zeker ook geen vullers. Constant hoog niveau, en vooral van 'Age of Reason' en 'Damaged Soul' krijg ik maar geen genoeg. Ja, 13 zou zo maar eens in mijn jaarlijst kunnen belanden, en dus niks dan lof voor Iommi c.s.

Black Sabbath - 13
Reactie van john op 23-06-2013 om 12:51u
Score: 8 / 100

Best een goede plaat geworden. De stem van Ozzy klinkt erg goed, iedereen weet dat dit live natuurlijk niet het geval zal zijn. Dat Bill Ward als drummer op zijn leeftijd een wereld tour niet aan zou kunnen wil ik ook best geloven. Wel jammer dat hij niet op de plaat drumt. Wie weet de echte reden, waarom hij niet op de plaat drumt?

Black Sabbath - 13
Reactie van Bibleblack op 27-06-2013 om 08:30u
Score: 90 / 100

Met "13" zijn de zwarte heren weer helemaal terug. Na een keer luisteren vertelde mijn buik me al: dit is ongemeen goed. En die opwinding nam alleen maar toe bij elke luisterbeurt. Wat mij betreft is dit de comeback van het jaar. Waarom geen 100/100? Omdat BS in hun originele werk meer risico's nam en verschillende stijlen door elkaar husselde, met "Wheels of Confusion" en ander fraais tot gevolg. "Zeitgeist" is inderdaad een prachtig vervolg op "Planet Caravan", maar wie gaat ooit een vervolg aan "Spiral Architect" breien? Can't be done.

Black Sabbath - 13
Reactie van Fred op 02-07-2013 om 02:23u
Score: 100 / 100

Black Sabbath laat horen hoe het echt moet...al die moderne doom bands kunnen nog wat leren van deze heren...Black Sabbath!!

Black Sabbath - 13
Reactie van Robert op 15-07-2013 om 03:18u
Score: 100 / 100

Wat een album zeg. Misschien wel mijn favoriete album van de afgelopen 10 jaar, als het niet langer is. Ik ben echt zeer onder de indruk. Nooit gedacht ooit nog te kunnen genieten van een Black Sabbath met het echte, klassieke geluid...
Zeer goede, diepe tektsen, zoals altijd.

Black Sabbath - 13
Reactie van johan op 17-08-2013 om 15:17u
Score: 95 / 100

1woord; geweldig!!!

Black Sabbath - 13
Reactie van tom puch op 29-12-2014 om 15:32u
Score: 90 / 100

Ben in de plaat gaan groeien, eerst was ie maar zozo maar hoe vaker ik hem drai hoe beter hij is. Genial werk