Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-05-2019

Sodom - Epitome Of Torture
Jaar van release: 2013
Label: SPV / Steamhammer Records
Sodom - Epitome Of Torture
Veertien platen in tweeëndertig jaar. Dan reken ik In The Final Sign Of Evil voor het gemak maar even mee en komen we uit op een gemiddelde van een album per iets meer dan twee jaar. Helemaal geen slechte score voor Sodom dat zich qua populariteit nooit heeft kunnen meten met Kreator en live niet zo intens is als Destruction. Daar staat dan wel tegenover dat de band altijd trouw is geweest aan zijn fans en stijl en dat de meeste platen erg genietbaar zijn. De vorige, In War And Pieces, viel mij tegen, maar Sodom mag zich altijd revancheren.

Het is altijd lastig om een stukje te schrijven over de nieuwe plaat van een band die praktisch nooit vernieuwt en eigenlijk altijd wel dezelfde kwaliteit aflevert. Tom Angelripper gromt en schreeuwt als vanouds. Bernemann’s gitaarwerk is strak als altijd en Makka… Makka drumt prima. Zou het zijn dat je niet op de hoogte was, dan was het alsof Bobby nooit zijn drumkrukje afgestaan had. Ook bekend zijn de teksten over oorlog en geweld. De ene vindt het lekker vertrouwd, de ander makkelijk en uitgekauwd. Ten opzichte van de vorige plaat hebben de heren ditmaal meer aandacht besteed aan de melodieën, maar natuurlijk spelen ze dezelfde thrash metal die we al jaren van Sodom horen.

Sodom zal nooit meer een nieuwe Agent Orange uitbrengen, maar de trouwe fans zullen dolgelukkig zijn met een nieuwe M-16 of Code Red. Dat niveau wordt ook op Epitome Of Torture niet gehaald, al luistert deze weer bijna ouderwets goed weg. Sodom heeft ervoor gekozen om in elk geval met de sterkste songs af te trappen. My Final Bullet is meteen een van de agressiefste tracks van de plaat. Daarbij is het er wel een met een zeldzaam goede opbouw waar ook nog eens heerlijk meegeschreeuwd kan worden. Wat het live ook goed zal doen is S.O.D.O.M.. Dat refrein zal met een enthousiast publiek inslaan als een bom!

Epitome Of Torture is een nieuwe plaat volgens de oude, bekende formule. Waar je niet omheen kan is dat niet iedere track een kraker is. Of de plaat een artistiek succes is, hangt af van de verhouding goede tracks en fillers. Die balans slaat ditmaal redelijk keurig uit in het voordeel van de band. De nieuwe plaat bevat in elk geval een handvol toffe songs. Katjuscha zal ook weer erg in de smaak vallen. De band zal er echter niet rijk van worden. Helaas valt een review van de nieuwe Sodom dan ook niet anders af te sluiten dan met clichés. De trouwe aanhang zal ook hier mee uit de voeten kunnen en de rest niet. Zo was het en zo zal het altijd blijven.

Tracklist:
1. My Final Bullet
2. S.O.D.O.M.
3. Epitome Of Torture
4. Stigmatized
5. Cannibal
6. Shoot Today - Kill Tomorrow
7. Invocating The Demons
8. Katjuscha
9. Into the Skies Of War
10. Tracing The Victim

Score: 73 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 23 april 2013

Koop dit album in

Meer Sodom:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Sodom - Epitome Of Torture
Reactie van Hans op 23-04-2013 om 14:15u
Score: 85 / 100

ben het niet met je eens kerel haha, Ik denk dat Sodom live meer dan hun mannetje staat, momenteel vrijwel overal hoger op de bill staat dan Destruction. De nieuwe plaat is inderdaad typisch Sodom maar dat ze niet vernieuwen is onzin, als er één band stilitische variaties gekend heeft is het Sodom, van de typische teutoonse thrash van de eerst 4-5 albums tot bijna death metal op "Tapping The Vein", hardcore punk op "Get What You Deserve" of de veel modernere bijna Machine Head achtige sound op "Masquerade In Blood". Ook het nieuwe album is zeer divers, denk aan een nummer als "cannibal" dat een meer moderne groove achtige feel heeft of het aan Tank-achtige NWoBHM herinnerende "Into the Skies Of War", nee vind dat je ze een beetje onrecht aandoet met deze recentie....

Sodom - Epitome Of Torture
Reactie van Old Mhb op 23-04-2013 om 16:44u
Score: 87 / 100

Ik ben het volledig met Hans eens. Bovendien zijn er hier slechtere albums die een hoger score kregen. En ik vraag me af of de reviewer ooit wel eens het album met dezelfde titel als de naam van de band gehoord heeft.

Sodom - Epitome Of Torture
Reactie van Ruud op 23-04-2013 om 16:52u

Dat Hans en ik het niet eens zouden worden, had ik wel verwacht. Ieder zijn eigen visie, maar dat maakt muziek juist zo interessant. En de s/t van Sodom ken ik absoluut! Dat vind ik nu juist een te gekke plaat. Scores geven is altijd een erg lastige zaak. Niet alleen omdat ieder een andere betekenis geeft aan een specifiek cijfer. Ieder blad en e-zine geeft te hoge en te lage cijfers. Wil je een zo eerlijk mogelijke score, dan zou je alle recensies die een plaat krijgt naast elkaar moeten leggen en kijken wat het gemiddelde is.

Sodom - Epitome Of Torture
Reactie van vincent op 23-04-2013 om 21:42u

de beste cd zins tijden

Sodom - Epitome Of Torture
Reactie van Hans op 24-04-2013 om 09:00u

Het gaat er niet om dat je het niet oneens mag zijn, maar dat Sodom altijd op zeker zou spelen, altijd hetzelfde "vertrouwd" klinkt (wat ergens ook best een kwaliteit is) is onzin, ze zijn veel gevarieerder dan Destruction ooit geweest is, en eigenlijk misschien ook wel dan Kreator alhoewel die enkele hele rare uitspajes gemaakt hebben in de 90s. Ik vind het "s/t" album van Sodom aardig maar zwak vergeleken met het nieuwe album, veel te gezapig, melodieus en ook de productie is beneden gemiddeld. En inderdaad als je het nieuwe album vergelijkt met wat de directe concurrentie als laatste heeft uitgebracht is 73 punten zeker 10 te laag....

Sodom - Epitome Of Torture
Reactie van Ruud op 24-04-2013 om 11:16u

Sodom klinkt gewoon als Sodom. De enige keer dat ik schrok van het geluid was toen ik de band ontdekte met Agent Orange en bij het verder zoeken uit kwam op Code Red, wat een veel harder en minder melodieuze plaat is. Maar Sodom gevarieerd? Dat vind ik dan weer pure nonsens. Ik vrees dat dit op een welles-nietes spelletje gaat uitlopen.

Sodom - Epitome Of Torture
Reactie van Een Metalfan op 24-04-2013 om 18:39u

Ik snap niet waarom iedereen Agent Orange altijd als magnum opus aandraagt, Persecution Mania en M16 zijn zeker net zo sterk al mist die laatste misschien de nostalgische feel van AO.

Sodom - Epitome Of Torture
Reactie van bert op 09-10-2013 om 22:59u
Score: 85 / 100

-