Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

15-10-2019

Ghost - Infestissumam
Jaar van release: 2013
Label: Universal Music
Ghost - Infestissumam
Ghosts debuutalbum Opus Eponymous (2011) werd met zijn ‘Mercyful Fate-meets-Blue Öyster Cult’-formule een klassieker in spe. Nu keren de in anonimiteit gehulde Satanaanbidders terug met Infestissumam. De voorkant van deze tweede langspeler van de Zweden, evenals veel van de teksten, draaien om de komst van de Antichrist. Je moet er maar van houden: zwaarwichtige duivelse thematiek. Als tegenwicht herbergt dit album echter genoeg lichtzinnige popinvloeden uit de jaren zeventig hoek (men denke Abba). Daarnaast is het geluid van Ghost met andere elementen uitgebreid. Is Infestissumam daarmee nog interessant voor fans van het eerste uur?

Het nieuwe album gaat van start met een plechtige symfonische intro in het Latijn. Daarna opent Per Aspera Ad Inferi met een riff die weer sterk aan die van King Diamond en Mercyful Fate doet denken. Hoop gloort. De compositie is echter zeer fragmentarisch: ze voelt niet als een geheel aan, waardoor de duistere inslag niet overkomt. Hard maar onzeker. Dat geldt ook voor het daaropvolgende Secular Haze. Deze nummers ontberen de pakkende refreinen die Opus Eponymous tot een succes maakte. Op dat punt doet het popperige, jaren zestig-achtige Jigolo Har Megiddo (de beginriff lijkt als twee druppels water op die van The Kinks’ Dead End Street) het iets beter, maar is tegelijkertijd ook vrij gezapig.

Nee, je zou kunnen stellen dat Infestissumam pas echt begint met nummer vijf, Guleh/Zombie Queen. Het eerste deel van deze compositie is in feite een uitgesponnen intro met veel jaren zeventig progressieve rock-geluiden en hoge gitaartonen die doen denken aan de melancholische passages van Iced Earth. Na drie minuten volgt een ingenieuze overgang en doet het geweldige majestueuze refrein van Zombie Queen zijn intrede. Puur op basis van deze aanstekelijke zanglijnen is dit al een hoogtepunt. Het uptempo Year Zero gaat in dezelfde stijl verder met een bijna even goed, maar dreigender refrein. Erg geslaagd, met vocalen en keyboardstukken die doen denken aan US metal-legende Warlord. Het niveau van Opus Eponymous wordt benaderd.

Helaas zijn het daaropvolgende Body And Blood en Idolatrine weer vrij lichtzinnige, bijna jolige nummers die zelfparodie suggereren. De één zal ze wel kunnen waarderen, de ander zal weemoedig terugverlangen naar sinistere hits als Elizabeth en Stand By Him op de vorige plaat. Gelukkig maken afsluiters Depth Of Satan’s Eyes en Monstrance Clock weer een hoop goed met hun donkere riffs, meeslepende melodieën en aanstekelijke refreinen. De succesformule die we van Ghost gewend waren, maar met nog een extra snufje popmuziek uit de tijd van je ouders.

Uiteindelijk is Infestissumam een laagdrempelig album. Je kunt er makkelijk inkomen, maar er zijn maar een viertal nummers die echt blijven hangen en de kwaliteit van Opus Eponymous weten te evenaren. De rest zijn leuke, onschuldige composities. Niet slecht, maar ze zullen vluchtig aan de luisteraar voorbij gaan. Het kleinere aantal echt goede nummers tonen aan dat Ghost’s insteek van meer 70’s pop-, progrock- en symfo-elementen heeft gewerkt, maar de lat tijdens het componeren geregeld niet even hoog lag. Luister Infestissumam een paar keer voordat je hem in huis haalt.

Tracklist:
1. Infestissumam
2. Per Aspera Ad Inferi
3. Secular Haze
4. Jigolo Har Megiddo
5. Ghuleh/Zombie Queen
6. Year Zero
7. Body And Blood
8. Idolatrine
9. Depth Of Satan's Eyes
10. Monstrance Clock

Score: 73 / 100

Reviewer: Kees
Toegevoegd: 16 april 2013

Koop dit album in

Meer Ghost:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Ghost - Infestissumam
Reactie van appie op 16-04-2013 om 11:20u
Score: 75 / 100

een band die muzikaal tussen toppers als blue oyster cult en mercyful fate in zit wat kan je je nog meer wensen , de heren kunnen ook nummers schrijven dat maken de 2 cd's wel duidelijk, toch het is het net niet.
wat ik dan mis in vergelijking met boc en mf dat is onder andere wat pit en een aantal gitaar solo's.
bij ghost is de zang erg zoetsappig en zou zeker met de duistere thematiek een stuk agressiever mogen met name in de coupletten, de zoetsappige zang geeft het ook een wat onvolwassen lading. ook muzikaal zijn de cd's wat glad geproduceerd het zou wat heavier en pittiger mogen allemaal.
Toch valt er goed naar te luisteren en blijft het een interessante band, maar er valt het een en ander te verbeteren.

Ghost - Infestissumam
Reactie van Don C op 16-04-2013 om 11:51u
Score: 86 / 100

Ik vind juist Opus Eponymous een laagdrempelig album. Dat album was rechttoe, rechtaan terwijl Infestissumam een stuk gelaagder en proggier is geworden. Pakkende refreinen zijn er inderdaad niet echt heel veel op dit album te vinden, maar het geheel is ijzersterk.

Ghost - Infestissumam
Reactie van yourobituary op 16-04-2013 om 18:12u
Score: 70 / 100

Stop toch eens om deze zooi te vergelijken met het oude Mercyful Fate. Alleen omdat er satanische elementen in de muziek zitten, wil nog niet betekenen dat het op de oude Mercyful Fate lijkt. Zo kun je ook zeggen dat het op The Doors lijkt door het gebruik van bepaalde instrumenten.
Het zoetsappige gezing van de zanger is juist het tegenovergestelde van de agressieve zang van King Diamond begin jaren 80. Ik heb de score op een 7 gezet omdat er niets op af te dingen is wat betreft de band. Wat smaak betreft scheelt het cijfer nogal. Schrijf eens een recensie zonder het noemen van andere bands. Een band wilt ook niet altijd een rip-off genoemd worden. Zo lijkt het net of ze zelf niet in staat zijn eigen muziek te maken.
Mijn excuses voor de eerste zin en het zeggen van zooi.....zo denkt het gros ook over Mercyful Fate wanneer King Diamond zijn strot openzet. Dit is een album gemaakt door Ghost en moet ook daarop worden gewaardeerd. Iedereen moet met de informatie doen wat hij of zij wenst. Ook ik heb het eerste album aangeschaft, gebaseerd op recensies. Mij viel het dus zwaar tegen. Ga maar eens eerst de nummers beluisteren op de welbekende kanalen voordat men op aanschaf overgaat. Ja...ik schaf wel originele cd's aan, dus ben niet een persoon die alles maar dl. Tevens gun ik de band alles wat hen toekomt...uit eigen naam...

yourobituary

Ghost - Infestissumam
Reactie van Een Metalfan op 16-04-2013 om 18:50u

Ik mag hier graag naar luisteren ik geef hem 85 punten

Ghost - Infestissumam
Reactie van Ron op 17-04-2013 om 00:18u
Score: 95 / 100

Vind het een fantastische cd, veel proggier, daar houd ik wel van. Deze cd doet zeker niet onder voor het debuut.

Ghost - Infestissumam
Reactie van Jacob op 17-04-2013 om 12:06u
Score: 95 / 100

Plaat van het jaar wat mij betreft. Tot nu toe in ieder geval.

Uitstekende afwisselende nummers van "stevig" tot poppy en proggy.
Daarnaast een lekkere duister sfeer en een geweldige productie.

De Zweedse vinyl ziet er ook nog eens prachtig uit.

Ghost - Infestissumam
Reactie van Jitterbug op 17-04-2013 om 13:57u
Score: 75 / 100

@yourobituary

Jij gaat de wereld veranderen met je stompzinnige ideeën over kunstkritiek. Kunstanalyze en kritiek bestaat juist uit contextualisatie. Zonder een degelijke empirische contextualisatie kan immers geen oordeel worden geveld. Jouw ridicule gedachte dat andere bandnamen niet thuishoren in recensies is volstrekt ongegrond. Bovenal wil de gemiddelde lezer weten, wat hij kan verwachten bij een bepaalde productie.

Ghost - Infestissumam
Reactie van ? op 18-04-2013 om 13:04u

?????????

Ghost - Infestissumam
Reactie van Een Metalfan op 20-04-2013 om 08:36u

@jitterbug

Het doel van een reactie is dat mede-lezers het snappen....wat een moeilijke woorden zeg!!

Ghost - Infestissumam
Reactie van patrick54645 op 22-04-2013 om 20:15u

Ik las over deze band en werd enthousiast. aangezien MERCYFUL FATE wat mij betref 1 van de beste metal bands ooit is................ik snap heel de vergelijking niet. Misschien ligt het aan de make up of zo, maar ik kan met alle wil van de wereld niks van de kwaliteiten ontdekken in de buurt van MF. Ik snap heel de ophef over dit bandje niet.

Ghost - Infestissumam
Reactie van fred op 14-05-2013 om 12:55u
Score: 60 / 100

Mercyful Fate is inderdaad van een heel ander kaliber...Ik begrijp de vergelijking tussen Ghost en MF niet. Moet wel zeggen dat Ghost best een goede band is...