Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-05-2019

Flotsam And Jetsam - Ugly Noise
Jaar van release: 2013
Label: Metal Blade Records
Flotsam And Jetsam - Ugly Noise
Dit moet toch wel een van de pijnlijkste reviews zijn die ik ooit voor Metalfan.nl heb geschreven. Aangezien het grootste deel van de lezers eerst naar het cijfer kijkt en vervolgens de review leest, ga ik je al het geneuzel over Flotsam And Jetsam’s verre verleden besparen. Het heeft ook geen zin om over Jason Newsted te beginnen, al zullen een hoop collega e-zines en bladen dat ongetwijfeld wel doen. Inderdaad, onderaan staat 45/100. Dat is minder dan de helft van wat The Cold kreeg. Ik zal niet zeggen dat ik mijn directe collega’s met de dood bedreigd of gechanteerd heb, maar wat was ik blij dat ik de nieuwe plaat van het herboren Flotsam And Jetsam mocht reviewen. Ik had zelfs alvast een plaatsje in mijn top tien gereserveerd.

Na vele jaren de band een warm hart toegedragen te hebben (ook My God en Dreams Of Death heb ik altijd goede platen gevonden), val ik bij Ugly Noise van de ene in de andere verbazing. Waar The Cold bezield en vol enthousiasme klinkt, zo vol met passie, zo armoedig, zielloos en wanhopig klinkt Ugly Noise. De titel doet de plaat eer aan. Zo simpel is het. De energie heeft plaats gemaakt door dodelijk saaie midtempo deuntjes met dito meezingteksten. Flotsam And Jetsam heeft natuurlijk wat te bewijzen. The Cold is wat mij betreft niet hun enige sterke plaat van de laatste jaren, maar het is wel degene die zo succesvol is. Kan de band niet met de druk omgaan? Misschien is dat we de reden waarom de thrash metal overboord gekieperd is, om vervolgens met een ratjetoe van andere genres aan te komen.

Wat ook verdwenen is, zijn de goed doordachte structuren en de pakkende elementen. Het scheelt een hoop dat Flotsam And Jetsam met Eric A.K. een wereldzanger in de gelederen heeft. Dat maakt het luisteren een stuk draaglijker. Andere positieve punten zijn echter vrij kleine dingen, zoals een prettige solo van Gitty Up of het gegeven dat Rabbit’s Foot niet vervelend is. Laat ik het er maar op houden dat ik het een prima filler voor The Cold gevonden zou hebben. Flotsam And Jetsam heeft echter voor een meer moderne heavy metalaanpak gekozen. Dergelijke uitstapjes heeft de band wel vaker gedaan. Het is nooit echt gewaardeerd, al heeft het zelden tot slechte platen geleidt. Dat heeft er mee te maken dat de muziek over het algemeen ook geïnspireerd klinkt. Juist die inspiratie is ver te zoeken op de saaie midtempo songs die Ugly Noise vullen. Als ik Cross The Sky of Motherfuckery luister, word ik gewoon verdrietig. Waarom die moderne invloeden? Waarom dat zielloze gedreun? Waarom die simpele meezingers?

De redenen zijn waarschijnlijk niet zo heel moeilijk te vinden. De voorgaande platen zijn voornamelijk geschreven door Mark Simpson en Craig Nielsen. Beide heren hebben in de laatste twee jaar hun plaats ten faveure van hun illustere voorgangers opgegeven. Dat resultaat hoor je nu op Ugly Noise, al had ik op voorhand niet verwacht dat het resultaat zo schrijnend zou zijn. De huidige line up is namelijk grotendeels verantwoordelijk voor Doomsday For The Deceiver en No Place For Disgrace. Twee pareltjes die meer dan twee decennia oud zijn, maar toch. Blijkbaar staat de inspiratiebron al jaren kurkdroog. De tweede reden is Kelly Smith. De drummer die na een periode van veertien jaar (waarin hij de vellen nauwelijks gegeseld heeft) weer terug is. Je hoort het gewoon in de muziek terug, want er is geen spectaculair stukje drums over. Sterker nog: het overgrote deel bestaat gewoon uit doodeenvoudige ritmes. Alsof een take voor de hele plaat gebruikt is.

Hadden we na The Cold de band nog een aantal mooie jaren gegeven, met Ugly Noise lijkt de band eigenhandig zijn doodvonnis getekend te hebben. Na al die jaren waarin ik de band een warm hart toegedragen heb, valt het zwaar om dit stukje te schrijven. Is dit het begin van het einde? Ik hoop eigenlijk dat Mark Simpson en Craig Nielsen weer terugkeren, maar dat zal ijdele hoop zijn. Gelukkig kunnen ze ons de goede platen niet meer afpakken. RIP

Tracklist:
1. Ugly Noise
2. Gitty Up
3. Run And Hide
4. Carry On
5. Rabbit's Foot
6. Play Your Part
7. Rage
8. Cross The Sky
9. Motherfuckery
10. I Believe
11. To Be Free
12. Machine Gun

Score: 45 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 12 april 2013

Koop dit album in

Meer Flotsam And Jetsam:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Flotsam And Jetsam - Ugly Noise
Reactie van Jeroen op 12-04-2013 om 10:51u
Score: 75 / 100

Een terugkeer naar de sound van Drift, Cuatro en High. Niets mis mee, leuke nummers. Wellicht niet zo knallend als The Cold, maar met het vakmanschap en een zanger als Eric A.K. , who cares.

Flotsam And Jetsam - Ugly Noise
Reactie van Kees op 12-04-2013 om 11:03u
Score: 80 / 100

Geen idee welk album de reviewer gehoord heeft. Blijkbaar niet dezelfde als ik. Wel een goed geschreven review.

Flotsam And Jetsam - Ugly Noise
Reactie van Een Metalfan op 12-04-2013 om 11:07u

The cold vond ik super....heb deze nog niet gehoord maar nu durf ik niet meer!

Flotsam And Jetsam - Ugly Noise
Reactie van Jos op 12-04-2013 om 11:11u

Ik lees erg uiteenlopende reviews en meningen over deze plaat. Ik ben ondertussen wel heel nieuwsgierig geworden. Ik heb F&J nooit op een slechte plaat kunnen betrappen. Ga deze van het weekend eens goed beluisteren.

Flotsam And Jetsam - Ugly Noise
Reactie van Kees op 12-04-2013 om 12:03u
Score: 60 / 100

Teleurstellende opvolger van het magistrale 'The Cold'. Dat laatste album was een ijzersterke comeback, vergelijkbaar met 'Ironbound' van Overkill. Van 'Ugly Noise' wordt ik erg verdrietig: de albumtitel, de songtitels, de teksten, de liedjes - net een voldoende, maar met het overaanbod aan recente platen luistert de verstandige metalhead geen middelmatige platen. Totaal overbodig.

Flotsam & Jetsam zakt weer terug in de grijze massa. Jammer.

Flotsam And Jetsam - Ugly Noise
Reactie van appie op 12-04-2013 om 14:47u
Score: 60 / 100

met de koers heb ik geen problemen maar als ze aan de uitvoering meer aandacht hadden besteed was het een prima album geworden, nu is die matig

Flotsam And Jetsam - Ugly Noise
Reactie van brt op 12-04-2013 om 15:50u
Score: 80 / 100

ik vond het een goede plaat. laat je niet afschrikken door deze review. Flotz to deth!

Flotsam And Jetsam - Ugly Noise
Reactie van Henk op 12-04-2013 om 18:36u

Helemaal mee eens! Drama cd!

Flotsam And Jetsam - Ugly Noise
Reactie van pos op 12-04-2013 om 20:54u
Score: 75 / 100

Tikkeltje overdreven. Best een redelijk album met een aantal prima nummers.

Flotsam And Jetsam - Ugly Noise
Reactie van VADER op 12-04-2013 om 21:11u
Score: 85 / 100

Zo !...wat een negatieve review !

Ik vind het een puik album en zeker de moeite waard ! - een erg sterk album.

Het is min of meer een voortzetting van wat we op The Cold ook al hoorden (en daar was niets mis mee). Vooral de zang is weer erg sterk en muzikaal valt er volop te genieten.

Iedereen die stevige metal met een progressief randje kan waarderen moet dit gewoon proberen !

Flotsam And Jetsam - Ugly Noise
Reactie van bob op 13-04-2013 om 14:34u
Score: 80 / 100

als je de band een warm hart toedraagt geef je geen 45 punten,zo slecht is de plaat niet,je moet hem gewoon vaker beluisteren.

Flotsam And Jetsam - Ugly Noise
Reactie van Tatzel op 13-04-2013 om 15:51u

@Bob: ga ervan uit dat cd's uitvoerig worden beluisterd voordat wij aan een review beginnen. Van 'vaker luisteren' wordt een plaat niet beter...

Flotsam And Jetsam - Ugly Noise
Reactie van jt op 13-04-2013 om 21:18u

Ga zondag luisteren en heb de gehaktmolen al naast de cd speler staan. Kijken hoe het afloopt.

Flotsam And Jetsam - Ugly Noise
Reactie van Jeroen op 14-04-2013 om 17:41u
Score: 80 / 100

Nu ik het album daadwerkelijk heb, ben ik nog wat enthousiaster. Een uitstekende volwassen schijf met echt goede songs. Een doorbraak forceren ze er niet mee, maar bepaalde nummers hebben echt hitpotentie. Al begrijp ik best dat de fan van het hardere materiaal (zoals The Cold dus) dit niet echt op waarde weet te schatten of dit simpelweg terzijde schuift alszijnde te rechtlijnig en makkelijk. Luister je echter verder hoor je een leuke collectie liedjes die sterk uitgewerkt is.

Flotsam And Jetsam - Ugly Noise
Reactie van Eru Iluvatar op 15-04-2013 om 16:12u
Score: 60 / 100

Deze plaat doet zijn naam eer aan:

Was voorganger 'The Cold' een heuse kwalitatieve opleving van bijna ongekend niveau (Oké, misschien valt 'Ironbound' van Overkill er mee te vergelijken), 'Ugly Noise' is een uitermate teleurstellende terugkeer naar de middelmatigheid (lees: overbodigheid). Weg is de bombast, emotie en epiek van 'The Cold' (in feite een moderne US Metal-klassieker i.t.t. thrash metal) en vervangen voor simpele groove-composities.

Sommige nummers herbergen nog die Queensryche-spanning die we kennen van het vorige album, zoals de piano in het titelnummer en de achtergrondzang en refrein bij 'Run and Hide'. De rest is echter teleurstellend. Eric AK blijft een begaafd zanger en legt zijn ziel en zaligheid in zijn prestaties; het enige wat het album nog enigszins luisterbaar maakt.

'The Cold' was Aardschok's 'Album van Het Jaar'; voor 'Ugly Noise' kon Flotsam & Jetsam niet eens een platendeal krijgen (zaten ze niet bij Nuclear Blast?) en moesten de productie op crowdfunding-achtige wijze financieren. Altans, dat is mijn logische verklaring na het horen van 'Ugly Noise' voor de crowd-funding. Na de herwonnen glans met 'The Cold' zakt 'Arizona's finest' weer terug in de stof van middelmatigheid. R.I.P.

Flotsam And Jetsam - Ugly Noise
Reactie van Erik op 11-05-2013 om 16:50u
Score: 85 / 100

Prima album. Idd iets minder dan The Cold maar nog steeds erg goed.