Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-08-2019

Threshold - March Of Progress
Jaar van release: 2012
Label: Nuclear Blast Records

Threshold - March Of Progress

Het zijn bewogen jaren geweest voor de Britse progmetalformatie Threshold. Kort na het uitkomen van hun vorige plaat in 2007 keerde voormalig topvocalist Damian Wilson terug om een flinke wereldtour te doen, en verleden jaar kwam plots Andrew McDermott die de zang op dat vorige album nog voor zijn rekening nam te overlijden. Anno 2012 is de band toe aan een frisse start waarbij Damian Wilson niet alleen mag touren, maar ook de nieuwe plaat March Of Progress heeft mogen inzingen. Hij lijkt hiermee weer echt zijn oude plekje te hebben ingenomen, want met alle respect voor de andere zangers die de band gekend heeft; Threshold zonder Damian Wilson is het toch net niet helemaal.

March Of Progress ligt in het verlengde van voorganger Dead Reckoning uit 2007. Het is lekker hard met veel oog voor mooie melodieën en progressieve rock. Het vijftal balanceert heerlijk op die gouden rand tussen het harde en melodische in, met flink wat referenties naar de klassieke progressieve rockbands uit de jaren zeventig. Nergens krijgt een stijl de overhand, de groep pakt het beste uit diverse muzikale invloeden en maakt daar een mooi geheel van. Wilson zingt zoals we van hem gewend zijn bij diverse andere projecten als bijvoorbeeld Ayreon en Headspace de sterren van de hemel met beladen teksten, terwijl de kundige musici hem weergaloos weten te begeleiden. Aan ieder van hen wordt ruimte geboden om zijn kunsten te vertonen en dat doen ze dan ook met grote regelmaat. Zoals je van een groep die al ruim twintig jaar bestaat verwachten kunt, verstaan zij de essentie van dit type muziek, en die essentie is de juiste balans weten te vinden tussen overdadig gepiel met solo’s en oog houden voor de melodie.

Hoewel elk van de tien songs van March Of Progress een aangename ontdekkingsreis op zich is, ben ik vooral gecharmeerd van het klassiek opgebouwde The Hours met een spelletje van vraag en antwoord tussen zanger en band. Wellicht is het de simpele meeslepende barokke melodie of de kracht van de herhaling: het nummer pakt en laat niet meer los. En dat geldt eigenlijk voor deze hele plaat. March Of Progress is een sterk stukje muziek, maar eigenlijk kun je ook niet anders verwachten van een groep met zoveel collectieve ervaring. Threshold stelt anno 2012 niet teleur.

Tracklist:
1. Ashes
2. Return Of The Thought Police
3. Staring At The Sun
4. Liberty Complacency Dependency
5. Colophon
6. The Hours
7. That’s Why We Came
8. Don’t Look Down
9. Coda
10. The Rubicon

Score: 85 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 16 augustus 2012

Koop dit album in

Meer Threshold:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Threshold - March Of Progress
Reactie van Metalfuel op 16-08-2012 om 13:06u

Ik had hem al in bestelling staan, ben benieuwd.

Threshold - March Of Progress
Reactie van Erwin op 16-08-2012 om 13:52u

Op youtube kan je single 'ashes' alvast beluisteren. Behoorlijk catchy, maar wel goed!

Threshold - March Of Progress
Reactie van Bastiaan op 16-08-2012 om 13:53u
Score: 75 / 100

Deze plaat heeft mij helaas niet verrast. Ik hoor geen progressie, ik hoor gewoon een degelijk Threshold. En dan blijf ik toch een tikje teleurgesteld achter, hoewel het absoluut een goede plaat is. Misschien heeft het met de lange wachttijd te maken.

En Threshold zonder Wilson is het niet helemaal? Misschien. Ik zeg juist: Threshold zonder Mac is het niet helemaal. Hij heeft er per slot van rekening het langst bij gezeten. Jammer dat het zo tragisch met hem moest eindigen.

Threshold - March Of Progress
Reactie van VaDeR op 17-08-2012 om 09:33u
Score: 70 / 100

Jup, en daarnaast vind ik Wilson een stuk minder klinken dan Mac.
Ik heb eigenlijk geen enkele release met Wilson meer in mijn collectie.

Threshold - March Of Progress
Reactie van pos op 17-08-2012 om 11:21u

Zeker spijtig van Mac. Wilson is echter vooral live de veeeeel betere zanger. De single Ashes belooft in ieder geval veel goeds.

Threshold - March Of Progress
Reactie van Een Metalfan op 27-08-2012 om 07:57u
Score: 90 / 100

Volgens mij is het toch echt een zestal en geen vijftal

buiten dat. geweldige plaat, ik ben toch meer een damian dan een mac fan.
over de doden niets dan goed, maar wat een ongeinspireerde was dat

Threshold - March Of Progress
Reactie van Metalfuel op 27-08-2012 om 19:06u
Score: 90 / 100

Prima plaat, een aanrader.

Threshold - March Of Progress
Reactie van pos op 29-08-2012 om 08:50u
Score: 88 / 100

Ja toch weer een hele sterke plaat hoor. Lekker toch dat gitaarwerk altijd van ze. Damian Wilson net als bij Headspace weer heel erg goed.

Threshold - March Of Progress
Reactie van Lhaticore op 09-09-2012 om 13:13u
Score: 95 / 100

Ik dacht Threshold zonder Mac is niet zo goed, maar dit is hun beste plaat, al zal Pilot in a sky of dreams de beste song van Threshold blijven denk ik.

Threshold - March Of Progress
Reactie van progfan op 11-09-2012 om 20:49u
Score: 90 / 100

dit is gewoon weer een ijzersterk album. Klinkt als een klok, schitterend zangwerk en heerlijke gitaren. Het nummer Rubicon is een klassieker in wording. Live stellen de heren ook nooit teleur.

Threshold - March Of Progress
Reactie van Age Johan op 28-09-2012 om 10:16u
Score: 95 / 100

Wat een ontzettend goede band is dit. De afgelopen weken Dead Reckoning en deze aangeschaft, beide inmiddels op m'n trommelvliezen getattoeëerd.

Threshold - March Of Progress
Reactie van Frans Meijer op 06-10-2012 om 11:47u
Score: 95 / 100

Ja, weer een heerlijke plaat! Een fantastische mix van nieuwe melodieen, gecombineerd met invloeden van ondermeer Extinct Instinct, Hypothetical en Dead Reckoning. Voor mij is Threshold verreweg de beste Sympho/Hardrockband.

Threshold - March Of Progress
Reactie van Andy op 18-03-2013 om 14:08u
Score: 95 / 100

De meeste bands pieken in het begin van hun carrière. Threshold presteert het om met March of Progress te pieken, en dat na 20 jaar. Ik vind The Rubicon nu al het beste wat ze ooit gemaakt hebben.