Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-09-2019

Swallow The Sun - Emerald Forest And The Blackbird
Jaar van release: 2012
Label: Spinefarm Records
Swallow The Sun - Emerald Forest And The Blackbird
Met sfeervolle, diverse platen als Hope en New Moon wist de melodieuze doomformatie Swallow The Sun de afgelopen jaren een breder publiek aan te spreken dan voorheen. De tour met Insomnium, een andere band die in soortgelijke melancholische wateren vaart, zal de band eveneens geen windeieren hebben gelegd. Het begin dit jaar verschenen Emerald Forest And The Blackbird is dan ook een veelvuldig geanticipeerde schijf geweest, die Swallow The Sun de kans geeft om definitief door te breken.

Of het aan de druk na het uitstekend ontvangen New Moon ligt of aan andere oorzaken te wijten is, zal moeilijk te achterhalen zijn, maar Emerald Forest And The Blackbird is niet helemaal het album geworden waar ik – en waarschijnlijk velen met mij – op gehoopt hadden. Het logge, dreigende titelnummer, dat door statige keyboards ondersteund wordt, maakt nog behoorlijk indruk. Ook het venijnige Hate, Lead The Way! (door zijn scherpe refrein met afstand het beste nummer van dit album) en het lange, afwisselende Labyrinth Of London (Horror Pt. IV) laten de kwaliteiten van Swallow The Sun duidelijk horen.

Die kwaliteiten liggen vooral in de mengeling van majestueus, galmend toetsenwerk, zware riffs en de indrukwekkende strot van Mikko Kotamäki. Bovengenoemde nummers zijn ook de momenten waarop zijn stemgeluid het beste tot zijn recht komt. Op andere nummers laat hij zijn grunts en gekrijs echter volledig achterwege en bedient hij zich louter van cleane zang, zoals op This Cut Is The Deepest. Dat zijn echter ook de momenten die te gemakzuchtig en vlak klinken – en helaas zijn die te veel vertegenwoordigd. Ook nummers als Cathedral Walls en Hearts Wide Shut zijn onverklaarbaar mat en saai.

Natuurlijk is Emerald Forest And The Blackbird geen slecht album, daarvoor beschikken de bandleden over te veel kwaliteit. Het is echter wel een ondermaats album voor deze band, die in het verleden heeft laten horen tot veel betere muziek in staat te zijn. Dat maakt deze plaat tot een teleurstellende luisterervaring, ook al is het materiaal nog steeds goed genoeg voor een voldoende.

Tracklist:
1. Emerald Forest And The Blackbird
2. This Cut Is The Deepest
3. Hate, Lead The Way!
4. Cathedral Walls
5. Hearts Wide Shut
6. Silent Towers
7. Labyrinth Of London (Horror Pt. IV)
8. Of Death And Corruption
9. April 14th
10. Night Will Forgive Us

Score: 70 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 29 mei 2012

Koop dit album in

Meer Swallow The Sun:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Swallow The Sun - Emerald Forest And The Blackbird
Reactie van Roy op 29-05-2012 om 13:57u
Score: 90 / 100

Tsja, smaken verschillen. Wat mij betreft is dit vooralsnog het album van 2012!

Swallow The Sun - Emerald Forest And The Blackbird
Reactie van Hyb op 29-05-2012 om 14:29u
Score: 80 / 100

Kan het alleen maar met je eens zijn. Paar hele sterke nummers, maar ook een aantal saaie. En nee, AtomA heeft het album van het jaar ;)

Swallow The Sun - Emerald Forest And The Blackbird
Reactie van Kerala=ok op 29-05-2012 om 14:38u
Score: 95 / 100

Ondermaats? Laten we het houden op een verschil in smaak. Emerald Forest And The Blackbird geeft een nieuwe dimensie aan hun werk. De muziek is veelzijdiger dan ooit en misschien zelfs magistraal! Bij elke luisterbeurt geraak ik opnieuw gefascineerd...

Swallow The Sun - Emerald Forest And The Blackbird
Reactie van Een Metalfan op 29-05-2012 om 14:51u

slechte review slechte timing metalfan was altijd up to date maar loopt nu achter te feiten aan.

Swallow The Sun - Emerald Forest And The Blackbird
Reactie van pos op 29-05-2012 om 15:21u
Score: 90 / 100

Ja ik lees her en der wel meer kritiek op dit album. Wat mij betreft volkomen onterech. Briljante plaat op alle punten. En juist de rustigere Floyd-achtige stukken zijn erg mooi.

Swallow The Sun - Emerald Forest And The Blackbird
Reactie van Arjan op 29-05-2012 om 15:36u
Score: 95 / 100

Ik heb eerder negatieve reacties gelezen op het nieuwe album van StS, en eerlijk gezegd kan ik dit maar moeilijk begrijpen. Als fan van StS van het eerste uur kan ik zeggen dat deze plaat een gigantische vooruitgang is in hun ontwikkeling is als muzikanten, en dat deze plaat gigantisch verslavend is wanneer de luisteraar in kwestie enigszins open-minded is en de plaat wat luisterbeurten de kans geeft.
Natuurlijk verschillen smaken, en zullen mensen die hoopten op een 'veilige' plaat van StS zich minder kunnen vinden in dit album, maar slechts 70 uit de 100 punten is wel érg laag. Elke fan van StS, en liefhebbers van death/doom metal met een progressieve en melancholische aanpak moeten dit album echt de kans geven.

Swallow The Sun - Emerald Forest And The Blackbird
Reactie van metal han op 29-05-2012 om 18:59u

niet normaal deze bespreking, bij lords of metal 95 punten en hier maar 70.

laat je oren uitspuiten, nee rot maar op bij metal fan, dit heeft niks meer te maken met punten geven.

Swallow The Sun - Emerald Forest And The Blackbird
Reactie van Gie op 29-05-2012 om 19:07u

Ik vond het vorige werk van Swallow the sun ook wel zeer goed , maar deze toch wel een pak minder. 95 punten zoals op lordsofmetal ??? Daar geeft men de matigste cds nog 90 punten of meer. Degelijke recensie , matige cd.

Swallow The Sun - Emerald Forest And The Blackbird
Reactie van st. evil op 29-05-2012 om 21:23u

Ik kan me wel redelijk vinden in de review
de plaat stelde mij ook licht teleur, maar ik ben wel van plan om nog wat vaker te gaan luisteren, misschien dat het kwartje dan wel valt.

Swallow The Sun - Emerald Forest And The Blackbird
Reactie van jt op 29-05-2012 om 22:01u

Weet het niet zo goed met dit album. Ik heb het al een paar keer weggezet maar haal het toch steeds weer tevoorschijn.

Swallow The Sun - Emerald Forest And The Blackbird
Reactie van thomas op 29-05-2012 om 22:14u
Score: 82 / 100

Ik vind het toch wel weer een erg fijn schijfje geworden. Ik vind hem beter dan New Moon, vooral qua spanningsopbouw. Cathedrall Walls is dan juist weer een nummer waarvan ik kippenvel krijg.

Swallow The Sun - Emerald Forest And The Blackbird
Reactie van Hyb op 30-05-2012 om 15:03u

Hoop dat de reacties hier sarcastisch zijn, zat nog te hopen dat Metalfans wat opener waren in het accepteren van kritiek en beter van zich af konden schrijven dan wat ik hier zie. Iemand is het niet met je eens over iets dat over smaak gaat, god, wat een ramp!

Ook ik ben fan van StS sinds het begin, heb ze meerdere keren gesproken, ook in de tourbus/behind-the-scenes. Zegt niet dat ik dit album wat te "soft" vindt bij sommige nummers. Ik mis nummers als Swallow, These Hours of Despair en zelfs New Moon. Ja, een andere richting, maar gewoon 1 die mij minder ligt.

1 punt in een nummer vond ik dan wel weer gaaf, dat er een heel lange grunt van laag naar hoog gaat, super gedaan. Met zijn stem is alsnog niks mis, een van mijn favoriete zangers overall.

Swallow The Sun - Emerald Forest And The Blackbird
Reactie van Een Metalfan op 01-06-2012 om 20:00u

zeer goede schijf.

Swallow The Sun - Emerald Forest And The Blackbird
Reactie van Een Metalfan op 03-06-2012 om 21:33u

geweldige band punt uit.

Swallow The Sun - Emerald Forest And The Blackbird
Reactie van Een Metalfan op 04-06-2012 om 13:00u

is rik nog niet ontslagen.

niet normaal 70 punten, waar haal je het lef vandaan.

Swallow The Sun - Emerald Forest And The Blackbird
Reactie van Triest op 13-06-2012 om 10:41u
Score: 85 / 100

Waar ik mij aan stoor zijn die zielige opmerkingen die met grote regelmaat geplaatst worden. Het is en blijft de mening van de reviewer. Als Rik dit album minder vindt dan het vorige werk is dat zijn mening. Ga dan niet lopen roepen dat hij ontslagen moet worden. Ga lekker het album luisteren en houd dat soort opmerkingen voor je!!

Verder een fijn album. Veel afwisseling en inderdaad de strot Mikko blijft indrukwekkend. Kortom 85 punten :)

Swallow The Sun - Emerald Forest And The Blackbird
Reactie van Een metalliefhebber op 16-06-2012 om 16:43u
Score: 65 / 100

Eindelijk eens iemand die durft te zeggen waar het op staat. StS is altijd al ondermaats tot gemiddeld op z'n best geweest.

En wat dan nog als deze bij Lordsofmetal 99/100 kreeg? Kijk eens wie de plaat gerecenseerd heeft. Vera, en tsja die is echt niet serieus te nemen met gemiddeld 4 tot 6 recensies van 90 punten of hoger per maand.

Swallow The Sun - Emerald Forest And The Blackbird
Reactie van Artorius op 30-03-2014 om 23:55u
Score: 45 / 100

swallow the cum...