Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-08-2019

Kreator - Phantom Antichrist
Jaar van release: 2012
Label: Nuclear Blast Records

Kreator - Phantom Antichrist

Het is een goed jaar voor thrashliefhebbers. In maart zag de nieuwe Overkill het licht en aan het einde van de zomer kunnen we nieuw werk van Testament en Sodom verwachten. Een slag tussen giganten in het genre, want ook Duitslands grootste thrashmetalband komt met nieuw materiaal. Phantom Antichrist moet laten horen, dat de band na bijna dertig jaar nog altijd springlevend is en net zoals de anderen aan een tweede jeugd begonnen is.

Het eerste album voor Kreator in dit nieuwe decennium lijkt een breuk te zijn met de periode van Violent Revolution tot aan Hordes Of Chaos die stilistisch veel met elkaar van doen hadden. Hoewel het duistere geluid van de band ongewijzigd is gebleven, durft de groep weer geslaagd te experimenteren. Daarnaast klinkt het album ook een stuk frisser dan zijn voorgangers. De productie van Hordes Of Chaos was al een vooruitgang ten opzichte van Enemy Of God, maar sterproducent Jens Bogren (Amon Amarth, Opeth, Katatonia) weet er echt een dot extra energie aan te geven. De drums staan lekker hard en fel in de mix, het spectaculaire gitaarwerk is duidelijk te volgen en Mille Petrozza lijkt weer te zingen in plaats van non-stop te schreeuwen en laat zelfs zijn cleane vocalen weer schitteren. Uiteraard is Mille qua teksten nog altijd flink pissig en schopt en slaat hij om zich heen zoals we al dertig jaar gewend zijn. De misantropische voorspellingen zijn ook op dit Phantom Antichrist weer net zo een belangrijk onderdeel van het eindplaatje als de energieke mistroostigheid van de muziek

Aan typische thrashsnelheid geen gebrek, zo getuigen bijvoorbeeld opener en titelnummer Phantom Antichrist en Death To The World. De heren durven zich echter ook te bedienen van een wat rustiger tempo. Meestal dient dit als opbouw tot hardere elementen zoals in Your Heaven My Hell, maar ook telt deze schijf een aantal meeslepende mid-tempo ballads in de vorm van From Flood Into Fire en afsluiter Until Our Paths Cross Again. Wat wederom weer opvalt, is dat praktisch elk nummer het live geweldig doen zal, bijvoorbeeld de voor de hand liggende meebrullers United In Hate en The Few, The Proud, The Broken. Bijzondere vermelding verdient het spetterende gitaarwerk in Victory Will Come, dat van een vrij simpel uptempo nummertje, een spectaculaire aangelegenheid weet te maken. Aan afwisseling is er geen gebrek.

Phantom Antichrist bezit alle kwaliteiten die we door de jaren heen zo zijn gaan waarderen in Kreator, maar weet wederom succesvol te zoeken naar elementen die hun muziek aanvullen en versterken. De conclusie mag dan ook duidelijk zijn: ook dit album van Kreator is weer verplichte kost voor elke thrashliefhebber. Net als Overkill lijkt de groep te bezitten over een hernieuwd metalvuur dat hopelijk nog vele jaren branden zal.

Tracklist:
1. Mars Mantra + Phantom Antichrist
2. Death To The World
3. From Flood Into Fire
4. Civilization Collapse
5. United In Hate
6. The Few, The Proud, The Broken
7. Your Heaven My Hell
8. Victory Will Come
9. Until Our Paths Cross Again

Score: 87 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 22 mei 2012

Koop dit album in

Meer Kreator:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Kreator - Phantom Antichrist
Reactie van VaDeR op 22-05-2012 om 12:32u
Score: 65 / 100

Vind de genoemde plussen juist een min.

Het lijkt allemaal teveel op de huidige stijl van bands als Slayer en Exodus.
Plersoonlijk ben ik daar wat minder enthousiast over.

De oude stijl van deze bands was veel energieker en de muziek nummers onderling hadden meer karakter.

Zijn momenteel nieuwe bands de dat een stuk beter doen.

Kreator - Phantom Antichrist
Reactie van Bastiaan op 22-05-2012 om 16:22u
Score: 85 / 100

Beste plaat van Kreator. Punt.

Kreator - Phantom Antichrist
Reactie van Een Metalfan op 22-05-2012 om 16:32u

gewoon een hele goede groep

Kreator - Phantom Antichrist
Reactie van Old Mhb op 24-05-2012 om 12:03u
Score: 95 / 100

Er zit wat meer melodie in dan de vorige en sommige songs doen me een beet je denken aan Endorama, maar dan een stuk harder. Zal wel komen door de cleane zang. Topper!

Kreator - Phantom Antichrist
Reactie van Edwynn op 25-05-2012 om 15:47u

Extreme Aggression deel zoveel zo te lezen?

Kreator - Phantom Antichrist
Reactie van youri op 02-06-2012 om 13:53u
Score: 90 / 100

Erg vet album!!!

Kreator - Phantom Antichrist
Reactie van Robert op 07-06-2012 om 04:43u
Score: 95 / 100

Zeer goede, wat meer melodieuzere CD. Erg goede (kritische) teksten zoals altijd met Kreator. De DVD is door mij nog niet bekeken, ben benieuwd...

Favoriete nummers zijn Phantom Antichrist, Death To The World en The Few, The Proud, The Broken, Your Heaven, My Hell en Until Our Paths Cross Again...

Aanrader.

Kreator - Phantom Antichrist
Reactie van hansel op 05-07-2012 om 20:30u
Score: 95 / 100

Super album. Rete strak, agressief, melodieus... Na Pleausre To Kill - ja zo oud ben ik - ben ik afgehaakt, maar dit is weer fantastisch. Wat het jaar ook mag brengen, deze staat zeker in de top 3!

Kreator - Phantom Antichrist
Reactie van René op 04-01-2013 om 00:47u

Ik ken Kreator al ruim 26 jaar, was destijds helemaal bezeten van albums als: Pleasure to Kill, Flag of Hate en Terrible Certainty. Aanvankelijk vond ik destijds Extreme Aggression iets te netjes zelfs...vind 'm nu ook geweldig hoor na al die jaren. Ik zag Kreator afgelopen zomer, juli 2012 dus, weer eens live en vergeleek ze eens in en aantal opzichten met bijv. ook toen ik ze in 1988 voor het eerst live zag: tuurlijk nóg professioneler allemaal als destijds, Kreator klinkt ook erg melodieus nu; vooral 't werk van deze nieuwe Phantom Antichrist...kreeg er zowat een Iron Maiden gevoel bij ten tijde van jawel: de legendarische Live After Death plaat mid eightees, maar bij Kreator weet ik niet of ik er blij mee moet zijn...ik zet toch liever weer mijn brute totaal andere Pleasure to Kill op, of hoor eindeloos graag oude krakers als bijv. Awakening of the Gods etc.

Kreator - Phantom Antichrist
Reactie van Jan op 23-02-2013 om 02:46u

Omg, what the fuck dat jullie naar dit soort rotzooi luisteren!


Worden jullie daar niet bang van=

God sta jullie bij!

Ik heb trouwens geen idee hoe ik hier terecht ben gekomen, maar wou effe me mening kwijt!

Kreator - Phantom Antichrist
Reactie van Een Metalfan op 02-03-2013 om 12:58u

Bedankt voor je mening Jan. Biertje?

Kreator - Phantom Antichrist
Reactie van Ronald op 19-03-2013 om 20:07u
Score: 90 / 100

Als het je niet aanstaat Jan, moet je gewoon opzouten en verder je muil houden. Natuurlijk heeft iedereen recht op zijn mening, maar als je ook maar een beetje objectief zou kunnen en willen zijn en door het volume heen kan luisteren, is het zonneklaar dat dit een uitstekend album is en zou het een stuk genuanceerder kunnen klinken.

Bespaar ons verder helemaal je demagogische Gods-geleuter, aan jouw God hebben we bijna allende te danken. Al die Gods-discipelen zouden eens een metalconcert moeten bijwonen, zien ze meteen hoe tolerant metalfans onder elkaar zijn.