Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-09-2019

Craft - Void
Jaar van release: 2011
Label: Carnal Records
Craft - Void
De heren achter de Zweedse blackmetalformatie Craft stonden al niet direct bekend om hun productiviteit, maar voor de vierde langspeler maakte de band het wel heel bont. Maar liefst zes jaar heeft Void liggen broeden, rotten en stinken, om uiteindelijk enkele maanden geleden het levenslicht te zien. Het is het wachten echter meer dan waard geweest. Nu was Fuck The Universe al een zeer gedegen plaat, maar met Void overtreft Craft tot nu toe al zijn eerdere materiaal.

Na het korte intro maakt het fantastische Serpent Soul direct de intenties van de band duidelijk. Gesteund door een moddervette productie met een ranzig randje beukt dit nummer er onmiddellijk in. Het uitstekende gitaarwerk maakt echter duidelijk dat Void meer te bieden heeft dan hersenloos geram. Compositorisch gezien zit het album namelijk uitstekend in elkaar. Natuurlijk hoeft de luisteraar geen progressieve tierelantijntjes of tegendraadse structuren te verwachten, maar de nummers zijn zeker niet simplistisch en kunnen vaak steunen op een aantal geweldige riffs.

Ook qua afwisseling zit het wel goed. Zo begint Come Resonance Of Doom nog dreigend, maar met hetzelfde gemak zet Craft de machinerie in werking en wordt erop los gerockt. The Ground Surrenders doet zelfs meer dan een beetje aan het betere recente werk van Darkthrone denken (met name het geniale The Cult Is Alive), maar dan nog net een tandje opgefokter. Een nummer dat live menig zaal in puin zal weten te leggen.

De beste nummers op Void zijn Succumb To Sin en I Want To Commit Murder. Eerstgenoemde is een lomp nummer dat gebouwd is rond een onweerstaanbare, machtig klinkende en enorm groovende riff, die nog dagen blijft hangen. Laatstgenoemde is een gitzwart meesterwerkje, in fier doorbeukend midtempo, waarin vooral het geniale refrein (dat door de ijzersterke strot van Mikael Nox met veel overtuiging wordt gebracht) een perfecte haatkatalysator is. Wellicht het beste blackmetalnummer van het jaar!

Zo eindigt 2011 als een uitstekend jaar voor de liefhebbers van black metal. Zo leverden Taake, Tsjuder, Forgotten Tomb en Shining al geweldige albums af. Void kan met een gerust hart aan dat rijtje worden toegevoegd. Laten we hopen dat dit geweld binnenkort ook live te aanschouwen is.

Tracklist:
1. Intro (John's Nightmare)
2. Serpent Soul
3. Come Resonance Of Doom
4. The Ground Surrenders
5. Succumb To Sin
6. Leaving The Corporal Shade
7. I Want To Commit Murder
8. Bring On The Clouds
9. Void

Score: 85 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 30 december 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Craft - Void
Reactie van op 31-12-2011 om 12:44u
Score: 90 / 100

Yup, smerigheid ten top. Zo moet black metal klinken.

Voor mij is Serpent Soul hét absolute topnummer.

Waarom je Forgotten Tomb noemt is mij echter een raadsel.

Craft - Void
Reactie van CARLO op 31-12-2011 om 13:36u
Score: 85 / 100

GOED album !!!!!!!!!!

Craft - Void
Reactie van Kerala=ok op 31-12-2011 om 14:08u

Ik wil nog enkele BM bands toevoegen die in 2011 goeie albums produceerden: Panchrysia, Corpus Christii, Farsot, Lantlos en Altar of Plagues. Void van Craft is niet mijn ding; maar voor de liefhebbers misschien toch een goeie plaat.