Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-08-2019

Hell - Human Remains
Jaar van release: 2011
Label: Nuclear Blast Records
Hell - Human Remains
Het is vandaag de dag een beetje aandoenlijk om te zien hoeveel bands tegenwoordig nog hun stinkende best doen om hun imago hoog te houden. Pronken met het satanisme, oprecht of niet, is niet iets wat de maatschappij van deze tijd nog schokt. Ik had het niet van de Britse band Hell verwacht. Op basis van oude demo’s deelde ik hen in onder epic metal, maar de nieuwe richting is duidelijk een stuk kwaadaardiger.

De keuze om Human Remains op vrijdag 13 mei uit te brengen interesseert me niet. Het album des te meer. De fans hebben er vele jaren op moeten wachten en het is gelukkig ook een schitterend album geworden. Omdat de oude line-up niet meer bijeen te krijgen was (Dave Halliday pleegde zelfmoord in 1987), sloten Andy Sneap en Martin Walkyier zich bij Hell aan. Andy zorgde direct voor de productie. Wees gerust, het is niet een van zijn gebruikelijke, dichtgeplamuurde mixes geworden. Hij heeft Hell het perfecte geluid gegeven waar het anno 2011 recht op heeft.

En hoe zit het met Martin Walkyier? Martin verliet namelijk vorig jaar al de band. Tot groot verdriet van velen, maar ik heb de frontman van Sabbat (en tot voor kort ook Skyclad) geen seconde gemist, en dat is puur de verdienste van David Bower. De broer van gitarist Kev Bower is in eigen land enigszins bekend als acteur. Zonder een noemenswaardig metalverleden, zet hij wel een dijk van prestatie neer. Het is zijn stem die Human Remains tot een hoger niveau brengt. Ik ken weinig zangers in het klassieke metalgenre die nog maniakaler en zieker klinken dan hij.

Met David Bower klinkt Hell zowaar nog kwaadaardiger dan Mercyful Fate, maar met een goede zang alleen, heb je geen goed album. Human Remains is een bloemlezing uit vijf jaar demo’s, maar de songs hebben de tand des tijds probleemloos doorstaan. Een favoriet aanwijzen is gewoon een onmogelijke taak. Verreweg de meeste songs zijn uitdagend, dynamisch, melodieus en agressief. Neem een On Earth As It Is In Hell , The Devil’s Deadly Weapon of een The Quest. Op alle songs is de beschrijving toe te passen, maar toch biedt het meer dan voldoende afwisseling. Macbeth vind ik dan weer erg tof vanwege de accurate benadering van het verhaal van Shakespeare en de vertolking van de drie heksen. Het horrorsfeertje is de muziek alleen maar ten goede gekomen.

De conclusie is heel simpel: Human Remains is een van de, zo niet dé, beste heavy metalplaat van 2011. Alles klopt aan dit album, want de songs zijn gaaf, de productie is top en de uitvoering briljant. Behalve de televisieuitspraken in Save Us From Those Who Would Save Us is dit album iets waar Dave Halliday uitermate trots op mag zijn.

Tracklist:
1. Overture: Themes From "Death Squad"
2. On Earth As It Is In Hell
3. Plague And Fyre
4. The Oppressors (Race Against Time cover)
5. Blasphemy And The Master
6. Let Battle Commence
7. The Devil's Deadly Weapon
8. The Quest
9. Macbeth
10. Save Us From Those Who Would Save Us
11. No Martyr's Cage

Score: 95 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 5 mei 2011

Koop dit album in

Meer Hell:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Hell - Human Remains
Reactie van IROn op 06-05-2011 om 00:16u

Begrijp ik het goed dat dit album heropnames van de oude demo's bevat?

Hell - Human Remains
Reactie van Ruud op 06-05-2011 om 08:33u

Er zit (voor zover ik weet) geen nieuw materiaal op dit album, maar vrijwel alles is heropgenomen.

Hell - Human Remains
Reactie van Metal Meepy op 06-05-2011 om 13:01u

Had nog niet eerder van Hell gehoord, maar de demos op Youtube zijn inderdaad erg goed. Mooi dat ze nu in de herkansing kunnen. Ik kijk zeer uit naar het hele album. Hoplijk is de productie niet al te glad.

In elk geval goed dat Martin Walkyier uiteindelijk toch niet de zang op zich heeft genomen. Groot gevaar dat dit dan als een Sabbat-kloon zou zijn gaan klinken...

Hell - Human Remains
Reactie van Een Metalfan op 06-05-2011 om 14:25u

Ik WAS een fan van Hell, nu niet meer. Iemand interesse in de demo tapes?

Hell - Human Remains
Reactie van Een Metalfan op 06-05-2011 om 14:27u

Begrijp me niet verkeert. De songstructuren blijven natuurlijk hemels. Alleen heeft Sneap (zoals verwacht, daar kun je je verminkte penis op verwedden) alles verneukt.

Hell - Human Remains
Reactie van Jeroen op 07-05-2011 om 20:28u
Score: 80 / 100

Valt wel mee toch? Ik moet zeggen dat ik dit een van zijn betere producties vind. Geen overdreven galm of mechanische drums, maar een tamelijk helder en (voor zijn doen) natuurlijk geluid.
Daarnaast moeten oude songs natuurlijk wel een beetje relevant klinken en dat doen ze.

Ik vind het een leuke plaat met veel interessante passages. Hoewel de thematiek van voor tot achter kinderlijke kolder is, maakt de muziek alles goed. Sterke zanger ook.

Hell - Human Remains
Reactie van Jeffrey op 10-05-2011 om 23:02u

Hell is duidelijk een voorbeeld van de duistere NWoBHM. Toen al zeer occult en satanistisch qua inzet. Heerlijke muziek die zijn tijd zeer, maar dan ook zeer ver vooruit was.

Hell - Human Remains
Reactie van Ronald op 11-05-2011 om 21:52u

Afgaande op maar 1 nummer kan ik wel zeggen dat ik die cd wel wil hebben !
Ik begrijp niet dat mensen zich vaak afreageren op een band als ze niet meer helemaal underground zijn.

Hell - Human Remains
Reactie van Blutengel op 12-05-2011 om 21:42u
Score: 100 / 100

Wat een gaaf album! Probeer zeker de ltd te scoren met demo's erbij, die maken het helemaal de moeite waard.

Hell - Human Remains
Reactie van Een Metalfan op 13-05-2011 om 11:58u

@ Ronald: Heeft niks met underground en trOOness te maken maar om het feit dat het oorspronkelijke duistere geluid die onderdeel uitmaakte van de sound compleet wordt vernietigd door de Arch Enemy/nieuwe Exodus/Behemoth/Aborted/Job For A Cowboy/nieuwe Flotsam and Jetsam/nieuwe Kreator/nieuwe Heathen/en nog 345345645333 nieuwe Aardschok bands/Bloodbath-achtige productie. De sound van Hell op de 7" begin jaren 80 is perfect en klinkt nog steeds relevant. Laten we maar eens kijken wat ze hierna op de markt flikkeren.

Hell - Human Remains
Reactie van Suna op 14-05-2011 om 20:19u
Score: 100 / 100

Is er al iemand die loopt te zeiken over de productie die de originele plaat heeft gehoord ipv een download? Het is namelijk totáál geen moderne productie. Als je het vergelijkt met de demo's doet de productie de nummers alleen maar eer aan, geeft extra power maar behoud wél de sfeer. De downloads daarentegen klinken platgecomprimeerd. En voor de LP luisteraars; de vinyl mastering is geweldig.

Hell - Human Remains
Reactie van Een Metalfan op 15-05-2011 om 13:46u

Gezeik over producties is de hoofdmoot van deze kut website

Hell - Human Remains
Reactie van Ruud op 15-05-2011 om 13:57u

Zeiken om het zeiken vind ik veel triester

Hell - Human Remains
Reactie van Teun op 15-05-2011 om 19:02u
Score: 88 / 100

Geweldig album! Fijne productie ook, want ik had niet direct ingeschat dat het ouder werk is.

Hell - Human Remains
Reactie van Een Metalfan op 17-05-2011 om 11:33u

@ Een Metalfan op 2011-05-15 13:46:16

Blijf dan weg he

Hell - Human Remains
Reactie van Metal Meepy op 17-05-2011 om 22:13u

@ Een Metalfan op 2011-05-15 13:46:16

Deze website is niet kut, maar verbeteringen zijn uiteraard wel mogelijk. Reacties van het niveau dat je hier laat zien helpen daarbij niet echt. Iets constructiever graag...

OK, over officiele studio-release t.o.v. originele demos: het overkomt me zelden dat ik een officiele release beter vind dan demos wanneer ik de demos al (lang) ken en grijdgedraaid heb. Andersom vind ik demos zelden beter wanneer ik de officiele release als eerste heb gehoord. De versie die als tweede voorbij komt mist altijd wel iets maar voegt ook altijd wel iets toe. Maar dat wat ik mis weegt blijkbaar meestal niet op tegen hetgeen er is toegevoegd. Zo werkt dat blijkbaar - en ik vermoed dat dat bij meer mensen zo werkt.

Ik heb de laatste dagen de demos van Hell flink gedraaid, dus het kan zomaar zijn dat de officiele plaat nu inderdaad en beetje gaat tegenvallen. We zullen zien. Maar los daarvan ben ik heel blij dat Hell in staat is gesteld deze plaat te maken.

Hell - Human Remains
Reactie van Wilmar op 14-10-2011 om 23:04u
Score: 100 / 100

Dit is met afstand de beste metalplaat die ik in jaren heb gehoord, en geloof mij, ik heb er nogal wat gehoord. Een album met werkelijk niet één zwak nummer, dat is een zeldzaamheid. Een album waar ik niet op hoef te skippen. En toch eigenlijk dat ik op dezelfde manier erin gerold ben als met een ander album, namelijk 'Melissa' van Mercyful Fate, een band waarvan ik veel hoor in het geluid van Hell. 'Melissa' had ik aangeschaft op aanraden van een vriend, maar na eerste beluistering viel het album mij tegen. Na enkele weken legde ik de LP nogmaals op de draaitafel, en verdomd, hij begon te groeien. Zo ging het ook een beetje met 'Human Remains'. Het is een groeidiamantje. En nu, enkele weken later: zwaar verslaafd. Ik hoop dat ze deze hoge kwalitatieve standaard kunnen volhouden op de navolgende albums. Tot op heden is dit in tien jaar tijd weer eens een grote verrassing.