Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-08-2019

Y&T - Facemelter
Jaar van release: 2010
Label: Frontiers Records
Y&T - Facemelter
Een legendarische band als Y&T kan eigenlijk niet meer stuk tenzij ze ineens bagger-cd's gaan maken. De formatie rondom de immer fanatieke Dave Meniketti levert, na veel (ook Nederlandse) optredens in de afgelopen paar jaar, nu een nieuwe cd af. Uiteraard zijn de verwachtingen hoog gespannen en ligt ook de bekende lat hoog. Komt er weer een klassieker in de rekken, of valt het tegen?

Naar mijn mening helaas het laatste. Ook al is de band blij dat ze na dertien albumloze jaren eindelijk weer creatief konden zijn, ik hoor weinig tot geen verrassingen. Sterker nog, op het hele album staan twee nummers die naar mijn gevoel de middelmaat ontstijgen. Want, laten we niet vergeten, muzikaal is Y&T een haast onverwoestbaar sterk blok, en de band staat nog steeds als een huis. Meniketti is een fantastische gitarist (zijn stem gaat wel achteruit trouwens), en John Nyman ook, maar ik word niet heel erg warm van het songmateriaal op die twee uitzonderingen na.

Naast de gezapige, haast op de automatische piloot geschreven songs, blinken Shine On en Blind Patriot uit door een ouderwets ritme en een stuwing die terug doet denken aan de tijden van Black Tiger en dat is mooi om te kunnen constateren. De balladpogingen zijn niet overtuigend, en de AC-DC imitatie Hot Shot klinkt leuk maar is uiteindelijk Y&T onwaardig.

Is het dat deze cd via Frontiers de wereld in geslingerd is? Daar zie ik wel vaker oude bands terugkeren in de scene (waar Y&T natuurlijk niet uit is geweest, eigenlijk) maar ik had van een band van hun formaat gewoon meer verwacht. Nogmaals, de teleurstelling is persoonlijk, maar ik kan me haast niet voorstellen dat wanneer iemand dit album naast krakers als Earthshaker en Black Tiger legt, met droge ogen kan zeggen dat dit een fantastisch album is.

Nee, ik hou het op de herinneringen uit de gouden tijd en de nog steeds verrekt goede live optredens die de heren verzorgen want daar krijg ik nog wel degelijk kippenvel van! Het uiteindelijke cijfer is dan ook mede beïnvloed door de status die de band nog altijd heeft.

Tracklist:
1. Prelude
2. On With The Show
3. One Life
4. Shine On
5. Wild Child
6. I Want Your Money
7. I'm Coming Home
8. If You Want Me
9. Hot Shot
10. How Long
11. Gonna Go Blind
12. Don't Bring me Down
13. Blind Patriot
14. Losing My Mind (bonustrack)

Score: 75 / 100

Reviewer: Hans
Toegevoegd: 23 mei 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Y&T - Facemelter
Reactie van Old Mhb op 23-05-2010 om 14:05u

Beste Hans,

Je review is goed maar dat je de band meer punten geeft vanwege hun status is een minpunt. Een goede leerling kan een slecht eksamen hebben maar krijgt niet meer punten omdat hij of zij daarvoor goede resultaten behaalden.

Ik geef deze schijf een kleine 70. Deze band kan veel beter.

Y&T - Facemelter
Reactie van Hans op 23-05-2010 om 14:14u
Score: 75 / 100

is eksamen niet gewoon examen?

Y&T - Facemelter
Reactie van wob op 23-05-2010 om 16:59u
Score: 68 / 100

On with the show is ook wel n aardige opener, maar neoklassiekers staan er niet op, had toch wel verwacht dat ze door t vele touren met hoofdzakelijk de betere ouwe krakers in de setlist weer echt de geest zouden krijgen om n echte klasbak op de mensheid los te laten maar blijf toch met n "ehm tja"gevoel zitten.
gauw de briljante zoetermeer dvd maar weer es opzetten!

Y&T - Facemelter
Reactie van peetn op 23-05-2010 om 18:00u
Score: 75 / 100

tja,voor de fans ,nieuwe zieltjes worden hier echter niet mee gewonnen

Y&T - Facemelter
Reactie van Old Mhb op 23-05-2010 om 19:35u

Beste Hans,

Je hebt gelijk. Vergeef me alstublieft deze onvergeeflijke schrijffout. Ik zal je eeuwig dankbaar zijn.

Met vriendelijke groet,

Old Mhb

Y&T - Facemelter
Reactie van Tyler op 25-05-2010 om 04:21u
Score: 100 / 100

I think this CD is an instant classic. I love every song except Wild Child.
Don't Bring Me Down, If You Want Me, Shine On, I'm Coming Home, I Want Your Money, and On With The Show are better than anything anybody has put out since the early 80's. No disrespect, but reviewing music is not you bag man.

Y&T - Facemelter
Reactie van Metal-D78 op 27-05-2010 om 10:40u
Score: 75 / 100

Moehahaaahaaaa. Tyler (pseudoniem van Meniketti???) is wel een behoorlijke fanboy. Met alle respect voor Y&T (want fantastische liveband met een arsenaal aan krakers in hun bagage), maar Facemelter is niet super bijzonder. Niet slecht, maar zeker geen klassieker. Ondanks dat ga ik ze in juni wederom zien, want nogmaals: blijft een prima live band!!

Y&T - Facemelter
Reactie van Jailhouserocker op 30-05-2010 om 20:00u
Score: 6 / 100

Een van de vele bands die gewoon niet meer in staat zijn zo'n goede muziek te maken als in het begin. Y&T heeft sinds 1983 geen geweldige muziek meer gemaakt (de Meniketti CD's niet meegerekend) dus waarom zou deze in een keer wel zo goed zijn. De realiteit is dat ze 4 goede LP's hebben gemaakt en daar teren ze nog steeds op. Laat ze dat vooral blijven doen, want dat maakt een liveshow van hun nog steeds geweldig!!

Y&T - Facemelter
Reactie van Y&T Forever op 08-06-2010 om 13:15u
Score: 90 / 100

Gewoon een geweldige CD. Goede sound en goede nummers - enige minpuntje is 'Wild Child'. Ben benieuwd welke songs er in de live set worden opgenomen, want altijd dezelfde ouwe hap gaat ook vervelen - hoe fantastisch ze live ook mogen zijn!

Y&T - Facemelter
Reactie van Tom op 09-06-2010 om 16:12u
Score: 89 / 100

Hebben wij naar dezelfde plaat geluisterd??? Ik hoor een typische Y&T plaat... Stevige rock, melodieus met een bluesy inslagje af en toe. Ik hoor een band bij wie het heilige vuur nog steeds volop brandt. Ik kan dit wel smaken.