Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-08-2019

Exodus - Exhibit B: The Human Condition
Jaar van release: 2010
Label: Nuclear Blast Records
Exodus - Exhibit B: The Human Condition
Een album van één van de meest invloedrijke thrash metalbands is iets waar je altijd wel naar uit kan kijken. Exhibit B: The Human Condition had eigenlijk twee jaar geleden al uit moeten komen, relatief kort na The Atrocity Exhibition... Exhibit A. Door allerlei opgelopen vertragingen zoals verschillende tours en andere releases (Let There Be Blood en de Shovel Headed Tour Machine dvd) is deel B op de lange baan gezet en zal dan eindelijk op 7 mei in de schappen liggen.

The Human Condition is dus het afsluitende deel van het tweeluik. Waar de eerste vooral de negatieve zijde belicht van religie, gaat het nu over de gewelddadige aard van de mens. Ideale stof voor een band als Exodus. De hele plaat staat daarom vol met heerlijk agressieve riffs van het gitaartandem Gary Holt en Lee Altus. Rob Dukes lijkt er trouwens met elk album op vooruit te gaan. Meerdere keren is het net alsof Steve "Zetro" Souza achter de microfoon staat te snauwen.

Behalve dat The Human Condition zonder twijfel zijn goede kanten heeft, moet ik zeggen dat de songs niet bijzonder memorabel zijn. Nummers als Hammer And Life, Class Dismissed (A Hate Primer) en March Of The Sycophants zijn best aardig, maar geen toppers van het niveau War Is My Sheppard, Blacklist of Deathamphetamine, laat staan The Toxic Waltz. Daarbij duurt dit plaatje met 74 minuten afgrijselijk lang. The Atrocity Exhibition had daar ook al veel last van. Als Gary Holt de volgende keer de meeste tracks met de helft inkort, zou het resultaat een stuk beter worden.

Zodoende heb ik een wat tweeslachtig gevoel bij The Human Condition. Een album van Exodus draaien zal altijd een genot zijn, maar dit plaatje zal na het verschijnen van deze review nog weinig in mijn cd-speler te vinden zijn. Natuurlijk blijft het heerlijk om naar het geweldige gitaarwerk van Gary Holt en Lee Altus te luisteren en ondanks dat Rob Dukes steeds beter gaat zingen, blijft mijn voorkeur uitgaan naar het oudere werk. Vond je de laatste platen tof, dan zul je ook hier geen buil aan vallen. 77 punten is een dikke voldoende, maar voor Exodusbegrippen is het mager.

Tracklist:
1. The Ballad Of Leonard And Charles
2. Beyond The Pale
3. Hammer And Life
4. Class Dismissed (A Hate Primer)
5. Downfall
6. March Of The Sycophants
7. Nanking
8. Burn, Hollywood, Burn
9. Democide
10. The Sun Is My Destroyer
11. A Perpetual State Of Indifference
12. Good Riddance

Score: 77 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 21 april 2010

Koop dit album in

Meer Exodus:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Exodus - Exhibit B: The Human Condition
Reactie van Een Metalfan op 21-04-2010 om 09:09u

Tja smaken verschillend maar ik vind het een super album en dat vonden ze bij aardschok ook!!!!! joehoe

Exodus - Exhibit B: The Human Condition
Reactie van iron_dennis op 21-04-2010 om 10:25u

Bij AArdschok vinden ze alles wat uit de Bay Area komt super! Joehoe!!!

Exodus - Exhibit B: The Human Condition
Reactie van Een Metalfan op 21-04-2010 om 10:33u

Ik zou net zeggen. Iedere plaat van aanstellica, slayer en Anthrax kan daar rekenen op minstens 95 punten.

Exodus - Exhibit B: The Human Condition
Reactie van The Hellion op 21-04-2010 om 13:01u
Score: 90 / 100

Anthrax komt nog altijd uit New York bij mij weten en Slayer uit L.A. wat ook al geen Bay Area is. Dus wat is je punt?

Exodus - Exhibit B: The Human Condition
Reactie van Een Metalfan op 21-04-2010 om 14:51u

Ik zie niemand beweren dat Anthrax of Slayer uit de Bay Area komt. Alleen dat zowel Bay Area bands als Aanstellica, Slayer en Anthrax standaard zeer hoge cijfers krijgen bij Aardschok. En Exodus dus ook, want ze komen immers uit de Bay Area en passen daarnaast in het rijtje Aanstellica, Slayer, Anthrax. Dus wat is jouw punt eigenlijk, The Hellion? Dat je het niveau van begrijpend lezen hebt van een gemiddelde Aardschok-lezer/redacteur? OK, dat is dan bij deze genoteerd.

Exodus - Exhibit B: The Human Condition
Reactie van krisiunizer op 21-04-2010 om 14:53u

Mooi dit.
Prima plaat die Exodus. Veel beter dan Anthrax en Metallica ook.

Exodus - Exhibit B: The Human Condition
Reactie van The Hellion op 21-04-2010 om 16:10u

Vast dat zal het zijn, oh wijs orakel der Metal!

Exodus - Exhibit B: The Human Condition
Reactie van Kees op 21-04-2010 om 21:19u
Score: 90 / 100

Voel ik daar een AArdschok invloeden bij metal fan.

POSERS!!!

Exodus - Exhibit B: The Human Condition
Reactie van VATERNL op 21-04-2010 om 21:59u
Score: 65 / 100

Matige CD van een band die echt veel beter kan...?

De zang van RD is en blijft de (erg) zwakke schakel...om de een of andere manier kan hij geen echte toegevoegde waarde leveren.

Verder prima review

Exodus - Exhibit B: The Human Condition
Reactie van Jeroen op 21-04-2010 om 23:33u
Score: 90 / 100

Topplaat! Kan mij het schelen wat de grote media vinden. Ik vind dit een heerlijke thrashplaat met supervette riffs, hooks en solo's. Ook de zang bevalt mij goed. Exodus heerscht!

Exodus - Exhibit B: The Human Condition
Reactie van robin op 27-04-2010 om 17:22u

ben het volledig met je eens Jeroen!!!!!!!!!!!

Exodus - Exhibit B: The Human Condition
Reactie van Old Mhb op 01-05-2010 om 09:08u
Score: 95 / 100

Aan al die zeggen dat deze middelmatig is heb ik maar 1 boodschap. Ga Nu gezeik luisteren of Metallica sind Load ... en Mottige Cru.

Voor diegeen die zeggen dat deze zanger geen aanwinst is. Elk zijn smaak. Ik hou van dat ruwe en schreeuwerige. Aan Balof kan ie niet,das just, maar hij doet me soms denken aan Mille van Kreator.

Superschijf die voor mij zelfs nog minstens 20 minuten langer mocht duren. KLASSE !!!

Exodus - Exhibit B: The Human Condition
Reactie van Sieb op 15-05-2010 om 12:58u
Score: 95 / 100

Killer riffs, vette solo's en lekker ouwerwets Thrash-(ultra)geweld!!! (zeg maar de "Exodus-attack")

... en voor mijn gevoel was ie dus wel heel snel voorbij.

Superplaat waarop over een tijdje, door veelvuldig draaien, de kleur grijs siert.!

Dit album wordt moeilijk te toppen als een vd beste releases van '10.

Exodus - Exhibit B: The Human Condition
Reactie van carlo op 29-05-2010 om 14:30u

Top album , ik vond hem bij de eerste luisterbeurt al helemaal geweldig , dit is thrash zoals thrash hoort te klinken ; kick-ass riffs , strakke solo's , agressieve zang en de productie van Andy Sneap geeft het geheel een lekker vette sound.

Exodus - Exhibit B: The Human Condition
Reactie van exorules op 30-05-2010 om 07:58u
Score: 96 / 100

beste thrashband die er bestaat, wereldplaat!!!!!!!!!!!!!!!

Exodus - Exhibit B: The Human Condition
Reactie van Een Metalfan op 28-07-2010 om 15:11u

Wat een dom geleuter zeg,stelletje kneuzen

Exodus - Exhibit B: The Human Condition
Reactie van Een Metalfan op 28-07-2010 om 15:12u
Score: 80 / 100

O ja,

Exodus - Exhibit B: The Human Condition
Reactie van Rutger op 14-08-2010 om 13:42u
Score: 90 / 100

Super lekkere plaat!
Dat gezeik dat het te lang duurt en niks vernieuwends is, dat is echt bullshit! moeten ze dan nu maar death of black metal gaan spelen??!
Deze plaat zit vol retestrakke riffs en is SUPERaanstekelijk!

Kortom heerlijk album, en wat mij betreft de beste sinds Tempo!!

Exodus - Exhibit B: The Human Condition
Reactie van Rianne op 21-10-2011 om 00:19u
Score: 99 / 100

Absolute topklasse. Vette Gitaren, brute zang. Beste metalband ever.
Rob is beste metalzanger ooit. Door hem is Exodus beter dan vroeger .

Exodus - Exhibit B: The Human Condition
Reactie van Ronald op 11-02-2012 om 23:43u
Score: 95 / 100

Beetje laat, helemaal gemist, maar zit nu weer ff een paar nummers te luisteren......
WERELDPLAAT !!!!!!!!
Ongelofelijk dat-ie hier maar 77 krijgt, maar idd, smaken verschillen.
Maar wat een sneu gejank over Aardschok zeg, lekker dat afgunstige gezeik...... Aardschok heeft heel wat voor ons land betekend op metalgebied, kijk alleen maar naar al die fantastische DOA-festivals. Laat mekaar aub ff een beetje in elkaars waarde.