Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-08-2019

Nile - Those Whom The Gods Detest
Jaar van release: 2009
Label: Nuclear Blast Records
Nile - Those Whom The Gods Detest
Nu het jaar zich langzaamaan in de richting van de champagnekurken beweegt, moet er een band zijn die het jaar met een overal gehoorde dreun uitknalt. Met de vele zeer goede albums die dit jaar zijn uitgekomen is deze klus geen kattenpis, toch is er één band die sowieso altijd hoge ogen gooit, en dit jaar zeer goede kans maakt op DE death metal plaat van het jaar. Dat het Nile is zal niemand verbazen, mag ik hopen?

Dat Nile een kwaliteitsband is weten we natuurlijk al een eeuwigheid. Bandleider Karl Sanders is een perfectionist en prutsers komen de band niet in. Slechte albums maken is niet voor Nile weggelegd. Toch is er nog altijd verschil tussen goede en fenomenale albums, wat natuurlijk ook voor een deel op voorkeur leunt. Ithyphallic was voor mij een goed album, echter te veel gestript van de kenmerkende sfeer en met een te grote focus op technisch spel. De opvolger Those Whom The Gods Detest laat echter zien dat Nile niet enkel nog altijd aan de absolute top van death metal staat, maar de muzikale hypnose ook nog steeds uit de hoge hoed getoverd krijgt

Those Whom The Gods Detest bevat weer alle gebruikelijke Nile-elementen op volle oorlogssterkte. Er is weer een uitstekende balans tussen de technische nummers en sfeervolle Egyptische smaakmakers met de bijbehorende teksten die zowel wreed als magisch zijn. Daar zijn ze zeer, de blastende nummers, de wervelende solo's, de akoestische kippenvelminuutjes en de trage, slepende en mystieke stukken. Toch evolueert ook Nile muzikaal en is er met recht sprake van nieuwe aspecten en moderniseringen van het bekende concept. Zo steken de cleane vocalen voor het eerst de kop op en ook de heldere productie met een open en duidelijk geluid is een absolute primeur. Met In Their Darkened Shrines aan kop maakte Nile voor heen voornamelijk gebruik van een donker en zwaar geluid en plots heeft alles een kraakheldere definitie, terwijl iedere noot nog altijd stand houdt. Ja, dat kunnen niet veel bands met composities van dit niveau van zichzelf zeggen…

Kortom, niet alleen mummies keren terug.

Tracklist:
1. Kafir!
2. Hittite Dung Incantation
3. Utterances Of The Crawling Dead
4. Those Whom The Gods Detest
5. 4th Arra of Dagon
6. Permitting The Noble Dead To Descend To The Underworld
7. Yezd Desert Ghul Ritual in the Abandoned Towers Of Silence
8. Kem Khefa Kheshef
9. The Eye Of Ra
10. Iskander D'hul Karnon

Score: 94 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 25 oktober 2009

Koop dit album in

Meer Nile:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Nile - Those Whom The Gods Detest
Reactie van iron_dennis op 25-10-2009 om 16:46u
Score: 1 / 100

Ik heb het helemaal gehad met die Egyptische bagger. 1 plaat ging nog wel maar ik trek dit absoluut niet meer!

Nile - Those Whom The Gods Detest
Reactie van Trey op 25-10-2009 om 22:27u
Score: 92 / 100

Nu al een van de muzikale hoogtepunten van dit jaar.

Nile - Those Whom The Gods Detest
Reactie van Erik op 26-10-2009 om 09:27u

Ik heb hem nog maar één keer gehoord, maar ik was er niet heel erg gecharmeerd van (ondanks dat de Egyptische invloeden altijd heel goed vallen bij mij). Als jij hem een 94/100 geeft, dan heb ik kennelijk iets gemist. Tijd voor poging 2. :)

Nile - Those Whom The Gods Detest
Reactie van Greg op 26-10-2009 om 12:26u
Score: 78 / 100

Het is zeker een groeiplaat - bij mij viel de eerste keer ook niet meteen het gehele kwartje. 'Permitting...' is wel het nummer wat er meteen uitspringt, maar de rest doet er zeker niet voor onder. Goed album ja.

Nile - Those Whom The Gods Detest
Reactie van Pjotr op 26-10-2009 om 20:57u

In Their Darkened Shrines is onder de pyramides, samen bij de bij de mummy`s, en ondode krijgers van weleer. Met die stijve piemel plaat , die ik nog steeds erg jammerlikk, te hlelder, ENORM kut drumgeluid, wel lekker snel:D, die cd kan mij na 2 jaar nog steeds niet bekoren! Ik ga deze zeker een kans geven. Ergens zal de cd die op het zand en onder een fel blauwe hemel afspeelt, met z`n klinische sound, maar ja, dat hoort bij professionele muzikanten denk ik :S, naja anders kruip ik wel weer in de catacombes als het mij niet kan bekoren!

Nile - Those Whom The Gods Detest
Reactie van EricMaiden op 28-10-2009 om 22:50u
Score: 76 / 100

Vind het een prima plaat al moet ik toch zeggen dat het arrabische gejank halverwege het nummer Kafir! me echt enorm irriteert...

Nile - Those Whom The Gods Detest
Reactie van Vos op 29-10-2009 om 17:21u
Score: 100 / 100

All hail de drummer van Nile

Nile - Those Whom The Gods Detest
Reactie van Artorius op 30-10-2009 om 14:01u
Score: 90 / 100

Na een paar luisterbeurten kan ik toch echt niets anders concluderen dan dat "Those Whom The Gods Detest" één van de betere Nile albums is. Een groeidiamantje, dus misschien moet ik mijn score t.z.t. naar boven bijstellen.

Zeg, wat is dat voor gezeur over "Egyptische bagger" en "Arabische gejank". Ruik ik hier de bruine adem van de PVV?

Nile - Those Whom The Gods Detest
Reactie van iron-dennis op 01-11-2009 om 00:14u
Score: 1 / 100

Mijn adem ruikt niet naar stront!
Geert for President!

Nile - Those Whom The Gods Detest
Reactie van EricMaiden op 01-11-2009 om 14:34u

@ Artorius: Dat jij er meteen bruine adem van de PVV van maakt slaat echt helemaal nergens op.. Heeft er niks mee te maken.. Ik vind dat gewoon totaal niet vet in de muziek. Als het nederlands gejank was had ik ook gewoon gezegd dat dat nederlandse gejank erdoorheen niet vet is..

Nile - Those Whom The Gods Detest
Reactie van Artorius op 02-11-2009 om 09:33u
Score: 90 / 100

Onlangs kwam de PVV (alwéér) in het nieuws kwam omdat ze iets te zeiken hadden over een liedje van "Kinderen voor kinderen" (...). Typerend voor de kleinzieligheid van die partij, én van hun aanhang, en in dat licht plaatste ik hierboven genoemde opmerkingen. Een zwaar overdreven lage score (een 1 voor een Nile album, kom op zeg!) pleit dan ook niet echt in jouw voordeel, Dennis.

Ik hoop dat die laatste opmerking een grap was.

Nile - Those Whom The Gods Detest
Reactie van Pjotr op 02-11-2009 om 17:43u

Durft er nog iemand eens eerlijk te zijn en zeggen dat Nile wel een beetje gehyped is??? Het is wel voort borduren op iets wat ze al hun hele carriere aan het doen zijn en ja of daar nu een bagla saz(of hoe je het ook schrijft) of een arabische luit voor gebruikt... Ok ik geef toe ze zijn goed, maarre durft er nog iemand eens iets negatiefs te zeggen??? Kom op zeg!

Nile - Those Whom The Gods Detest
Reactie van Artorius op 03-11-2009 om 11:58u
Score: 90 / 100

Nile is inderdaad wel een beetje gehyped. Maar is dat ten onrechte?

Instrumentaal is hier inderdaad niets nieuws onder de zon. Op het compositionele vlak daarentegen is zeker wel vooruitgang geboekt. De riffs zijn minder gecompliceerd en lopen lekkerder dan op vorige albums. Dat komt de memorabiliteit en de dynamiek van de nummers beslist ten goede. En Nile was toch al nooit met droge ogen saai te noemen.

Kritiek moet altijd kunnen, maar wanneer dit gemotiveerd wordt vanuit een bepaalde politieke agenda, dan wil de balans nog wel eens doorslaan. Dit is zeker geen perfect album, maar een 1/100 score is belachelijk.

Nile - Those Whom The Gods Detest
Reactie van Kees op 03-11-2009 om 13:25u
Score: 80 / 100

Vond het concept van Egypte en Death Metal erg goed. UItvoering vond ik altijd de warig. Dit album is helder en duidelijk en veel betere grunt, (lees verstaanbaar). Liefhebbers van dit album zullen zich vast ook wel kunnen vinden in Septic Flesh - Communion.

Nile - Those Whom The Gods Detest
Reactie van Steven op 08-11-2009 om 12:17u
Score: 86 / 100

Fucking gave plaat!! Hij is niet zo orgineel en "out of the box" als "Amongst" en "Black seeds", maarja de hoop op nog zo'n plaat had ik allang opgegeven. Toch is ie een stuk vernieuwender dan Ithyphallic en krijgt George Kollias eindelijk de sound die hij verdiend, plus meer Karl Sanders vocals! En die riff in Kem Khefa Kheshef... waaahh ik zet em nog een keer op!

Nile - Those Whom The Gods Detest
Reactie van Michiel op 23-05-2010 om 14:07u
Score: 96 / 100

Wanneer je 1/100 geeft voor een album kun je naar mijn idee niet meer van objectiviteit spreken. Toegegeven objectiviteit en muziek gaat moeilijk samen gezien muziek een gevoelskwestie is, maar onder geen enkele omstandigheid valt er te ontkennen dat een score van 1/100 ronduit KINDERACHTIG is. Je zet jezelf direct voor schut door zo'n belachelijk domme score te geven. 100/100 vind ik geloofwaardiger, misschien is een album helemaal perfect voor jou. Zo is dat voor mij bijvoorbeeld Conducter's Departure van Anata.
Misschien komt het des te minder geloofwaardig dat ik dit album nu een 96/100 geef, maar dat is het mij echt waard!
Ik kan geen negatief onderdeel vinden in dit album behalve de geluidsproductie. Eerst was de Arabische zang in Kafir! voor mij wel wennen. Wat je wel moet bedenken is dat in Arabische muziek meer toonsoorten worden gerekend. Wij kennen hele tonen en enkele halve tonen, maar in Arabische muziek is dat verdubbeld en heb je dus ook een boel kwart tonen. Voor ons voelt dat vreemd en misschien wel vals terwijl dat vanuit Arabisch optiek helemaal klopt. Het is iets waar je voor open moet staan. Hoe meer je Kafir! luistert, hoe meer het begint te kloppen.
Verder ben ik eigenlijk nooit een grote fan geweest van de platte gitaarsound die Nile handhaaft. Daarom speel ik het nu af op mijn computer en gebruik ik een equalizer om het geluid aan te dikken. Dat helpt zeer goed en dan hoor je de unieke noten nog beter. Het feit dat ik dit moet doen om het voor mijn gevoel beter te laten klinken zorgt er voor dat ik het geen 100/100 geef. Want laten we eerlijk zijn, inhoudelijk, instrumentaal, vocaal en lyrics is Those Whom The Gods Detest ronduit perfect. Een muzikale hoogstand die voor mij intimiderend werkt gezien ik gitarist ben en bang ben nooit tot zo'n niveau te komen.