Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-06-2019

Madder Mortem - Eight Ways
Jaar van release: 2009
Label: Peaceville Records
Madder Mortem - Eight Ways
Madder Mortem heeft de luisteraars altijd keihard verdeeld. De ene persoon kan prima uit de voeten met de donkere progressieve metal van dit vijftal en de ander kan helemaal niets met deze band. Dat is vooral te danken aan de expressieve zanglijnen van zangeres Agnete Kirkevaag. Zeker geen engeltje, maar zowaar een wijf met ballen. De dame gaat op alle verschenen albums uit haar dak en kijkt daar bij niet neer op een enkele onzuiverheid.

Eight Ways is alweer album nummer vijf en er is eigenlijk niet zoveel veranderd. De productie is wellicht wat minder open, waardoor de plaat je niet gelijk van de sokken blaast, maar daar gaat het eigenlijk niet om bij Madder Mortem. Waar het wel om gaat is dat de band opnieuw een zeer apart album heeft geschreven. Agnete duikt weer ongestoord in de diepten en vliegt daar net zo hard weer uit om hoge noten te kraken. De instrumenten gaan daarbij hun eigen weg, waardoor een zeer breed palet aan klanken ontstaat. Het kost wellicht wat luisterbeurten, maar de plaat ontpopt zich na veelvuldig draaien als een rasechte groeiplaat. Dat bewijzen stukken als het opzwepende The Little Tings, maar ook het behoedzaam opgebouwde Formaldehyde, waarin vooral de zwoele zanglijnen en hysterische uitbarstingen van Kirkevaag de dienst uitmaken. De zangeres gaat zowel de strijd aan met haar eigen schizofrene stemuitbarstingen, maar ze redt zich ook prima tussen rauwe gitaarriffs en spannend percussiewerk.

Eight Ways mag gerust tot één van de beste albums van deze Noren worden gerekend. Misschien dat de ontwikkeling niet zo groot is ten opzichte van het zeker niet misselijke Desiderata, maar deze band heeft nog altijd iets wat veel andere groepen niet hebben, namelijk een eigen geluid. Dat is te danken aan de zangeres, maar ook aan de onorthodoxe structuren die de muzikanten hanteren. Zeker niet de makkelijkste plaat, maar absoluut een lekkere uitdaging voor de liefhebbers van het progressieve werk. Donkere expressie ten top.

Tracklist
1. Formaldehyde
2. The Little Things
3. Armour
4. Resolution
5. A Different Kind Of Hell
6. Riddle Wants To Be
7. Where Dream And Day Collide
8. The Flesh, The Blood And The Man
9. Get That Monster Out Of Here
10. Life, Lust & Liberty
11. All I Know
12. The Eighth Wave

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 25 augustus 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Madder Mortem - Eight Ways
Reactie van Een Metalfan op 26-08-2009 om 06:58u

beetje apart, maar begin hem wel leuk te vinden