Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-06-2019

Funeral Mist - Maranatha
Jaar van release: 2009
Label: Norma Evangelium Diaboli

Funeral Mist - Maranatha

Na vele jaren gewacht te hebben, kwam in februari van dit jaar eindelijk en totaal onverwacht het verlossende woord. Hij is er, Maranatha, het tweede album van Funeral Mist. Nog nooit eerder duurde een weekje wachten zo lang als die keer. De verwachtingen waren dan ook torenhoog sinds Salvation, een album wat zich in vele opzichten tot de absolute top van de black metal mag rekenen. Arioch zou alles uit de kast moeten halen om Funeral Mist’s eerdere succes te overtreffen. Een bijna onmogelijke opgave, waarvan ik stiekem hoopte dat hij het dan ook niet zou proberen.

Dat is ook precies wat hij (niet) gedaan heeft. Hoewel Maranatha op en top Funeral Mist is, heeft Arioch – slechts met de hulp van een gastdrummer – een hele andere weg bewandeld dan op Salvation. Op dit album zal je minder dan voorheen een razende stortvloed aan agressie horen, maar vreemd genoeg heeft dat helemaal niets aan de kracht van Funeral Mist afgedaan. Ook Maranatha is een oerknal, een stuk black dat met een orkaankracht door je speakers giert, al is het op een hele andere manier dan we tot dusver gewend waren. Qua thematiek bewandelt Arioch gelukkig nog steeds dezelfde weg. Zijn muziek lijkt een verering van het christendom te zijn. Tel alle wanstaltige aspecten van die religie bij elkaar op, trek ze tot in het oneindige door en verheerlijk het vol overtuiging en met de kracht van black metal. Dat is Funeral Mist.

De muziek is nog steeds even intens al voorheen, maar door de vele stukken waarin Arioch terughoudend met het geweld is, is er veel meer aandacht voor sfeer gecreëerd, waardoor de klap des te harder aankomt als hij het gaspedaal weer intrapt. Misschien nog wel meer dan in het verleden, is de muziek op Maranatha een eerbetoon van smerige, orthodoxe black. Religie was nog nooit zo leuk! Ook het waanzinnige samplegebruik draagt hieraan bij. Let maar eens op die compleet gestoorde religieuze fanaat die in Blessed Curse zijn waanzin de wereld in slingert. Meer dan voorheen zijn ook Gregoriaanse koren in de muziek verwerkt, waar zoals altijd een heerlijke orthodoxe sfeer mee gezet wordt. Naadloos loopt het allemaal in elkaar over, zodat de nummers van Funeral Mist een prachtig geheel vormen.

Zo is nog veel meer positiefs te melden over Maranatha, niet in de laatste plaats de zang van Arioch zelf. Ziek gorgelend, rauwe krijsen, wanhoop en altijd vol emotie. Hij speelt als nooit tevoren met wat er allemaal om hem heen gebeurt, wat blijkt uit vele kleine details, zoals een verveelde kreun tijdens de koorzang in A New Light en meer. Iets wat ook sterker dan ooit terug gekomen is, is dat er zo ontzettend veel door elkaar gebeurt. Black metal, waanzinnige of beeldschone samples, trompetten, gierende zang, het is een stortvloed aan waanzin en emotie, waarin alle elementen op een prachtige manier bij elkaar zijn gebracht. Het artwork sluit ook dit maal weer goed aan op de thematiek; geschift en ziek, vol cherubijntjes en andere religieuze symbolen, massagraven, ontreddering, duivelse elementen en bizarre, verwrongen menselijkheid. Dit alles zo erg met elkaar verweven dat er een heel verwrongen beeld van het christendom ontstaat, wat op zijn minst aanzet tot nadenken.

Zo heeft Arioch, dit maal grotendeels alleen, bewezen dat Funeral Mist nog springlevend is. Met Maranatha erbij heeft de band nu twee spectaculaire albums op zijn naam staan, die ondanks de verschillen niet voor elkaar onderdoen. Daarmee biedt Funeral Mist een ervaring die geen enkele black metalfan mag missen. In de religeuze hoek, is dit de absolute top!

Behold! A new light, a brand new sun to unmask our shame!

Tracklist:
1. Swords Of Faith
2. White Stone
3. Jesus Saves!
4. A New Light
5. Blessed Curse
6. Living Temples
7. Anathema Maranatha
8. Anti-Flesh Nimbus

Score: 98 / 100

Reviewer: Erik
Toegevoegd: 29 maart 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Funeral Mist - Maranatha
Reactie van Thijs op 29-03-2009 om 18:52u
Score: 95 / 100

Helemaal mee eens, wat een waanzinnig goed album!

Funeral Mist - Maranatha
Reactie van Een Metalfan op 29-03-2009 om 20:59u
Score: 85 / 100

Iets te hoog.. Salvation verdient 98 misschien , maar Maranatha zeker niet meer dan 85.

Funeral Mist - Maranatha
Reactie van op 29-03-2009 om 21:52u
Score: 90 / 100

Als dat Erik's gevoel erbij is dan is dat zijn goed recht toch? Ik vind Maranatha persoonlijk beter te verteren dan het debuut of pleeg ik nu heiligschennis? :-P

Erg fijn album is dit al sla ik Blessed Curse standaard over. Daar konden zo 6-7 minuten vanaf, zonde.

Favoriete nummer: A New Light, heerlijk!

Funeral Mist - Maranatha
Reactie van Een Metalfan op 29-03-2009 om 23:59u

Blessed Curse is juist heerlijk slepend, met een constante dreiging en ziekelijke 'preek'. Geweldig nummer!

Er staat maar één slecht nummer op en dat is White Stone. Erg misplaatst en vervelend. Hoort echt niet op zo'n geweldig album thuis imo!

Funeral Mist - Maranatha
Reactie van Fred op 30-03-2009 om 13:04u
Score: 70 / 100

Ja hoor, weer een christelijke black metal schijf...
Black metal IS niet christelijk, nooit geweest en kan het nooit worden.
Heb de cd beluisterd en eerlijk is eerlijk, de muziek is erg goed...
Er zijn echt wel goede zogenaamde "christelijke" black metal bands,
muzikaal gezien dan.. Maar alsjeblieft, black metal staat voor Duister,
Satan en alles wat TEGEN het christendom indruist... Zo'n titel als
"Jesus Saves"... Dat kan NOOIT black metal zijn... Begrijp me goed,
ik heb niets tegen het christendom, ben ook geen satanist. Maar wel
een black metal fan van het eerste uur... Bathory was mijn 1e favoriet..
Later kwamen daar nog veel meer bands bij..

Funeral Mist - Maranatha
Reactie van Een Metalfan op 30-03-2009 om 13:08u

Miserabele poging tot humor?

Funeral Mist - Maranatha
Reactie van Fred op 30-03-2009 om 16:20u

Nee, absoluut niet....
Over black metal kan ik kort zijn:
Satan, Demonen, duisternis..
Dat is waar Black Metal van oudswege voor staat...
Black Metal kan nooit christelijk zijn..
Jezus zou echt niet blij zijn met bands die deze muziek spelen..
Dit is absoluut niet grappig bedoedl...
Fred-true follower of the Ancient Cult

Funeral Mist - Maranatha
Reactie van Erik op 30-03-2009 om 17:39u

Fred, je hebt duidelijk de teksten van Funeral Mist en mijn recensie niet begrepen. :)

Wat Arioch op dit album en op Salvation in feite doet, is het verheerlijken van alle vuiligheid die voortgekomen is (en nog steeds voortkomt) uit het christelijke geloof. Een christen die dit serieus neemt, zou het eerder als de ultieme belediging van zijn religie zien, dan als een verheerlijking daarvan en zo is het ook bedoeld.

Wat je er uit kunt concluderen, is dat het christendom ook een prima thema is voor black metal, zolang je de focus maar legt op de negatieve aspecten van die religie. Ik ben het dus deels wel met je eens: nee, black metal kan nooit christelijk zijn, maar black metal kan uitstekend het christendom als thema hebben. Niets van dit is van 'nature' goed of fout, het ligt allemaal aan de interpretatie die de artiest eraan geeft.

Funeral Mist - Maranatha
Reactie van Een Metalfan op 31-03-2009 om 07:57u

Zeg Fred,
In het kader van de cognitieve dissonantie...

Hoe oud ben jij eigenlijk?

Funeral Mist - Maranatha
Reactie van Fred op 31-03-2009 om 09:00u
Score: 70 / 100

Is dat belangrijk dan??

Ik ben 42 en ben sinds begin jaren 80 metal fan
Met black metal als favoriete sub-genre..
Want zo zie ik black metal. Als sub-genre van de Heavy-Metal..
Ben begonnen met bands zoals Judas Priest, Led Zeppelin, Deep Purple. Het blijkt dat ik de teksten niet helemaal goed gevolgd heb
van Funeral Mist, waarvan akte.. Eerlijk is eerlijk.. Maar de muziek
is prima van Funeral Mist.. Heb zelfs hun vorigealbum op vinyl!!!

Funeral Mist - Maranatha
Reactie van Artorius op 31-03-2009 om 09:18u
Score: 95 / 100

Eindelijk weer eens een ECHTE blackmetal cd, zoals God het bedoeld heeft :)

@Fred: De teksten van Funeral Mist (of bijvoorbeeld ook Deathspell Omega) zijn, juist door gebruik te maken van christelijke teksten en stijlfiguren, extreem neerbuigend en vele malen effectiever dan de voor het genre zo gebruikelijke satansverering. Het is het verschil tussen macht en onmacht. BTW, op www.metal-archives.com staan een paar reviews van mensen die er kennelijk weinig van begrepen hebben.

Funeral Mist - Maranatha
Reactie van Erik op 31-03-2009 om 11:19u

De Amerikanen blijven zichzelf onstervelijk belachelijk maken met kreten als 'nü-black metal'. Ze hebben het nooit begrepen en praten elkaar alleen maar na, zonder een eigen mening te hebben. Op M-A heb je ook mensen die het album een onvoldoende geven enkel en alleen om het feit dat het niet op Salvation lijkt.

Funeral Mist - Maranatha
Reactie van iron_dennis op 31-03-2009 om 14:16u
Score: 90 / 100

Ik ben zwaar onder de indruk van deze plaat. Reviews op Metal Archives zijn gebakken lucht. Wat een bull shit! Heb het idee dat er zelfs mensen bij zitten die Funeral Mist niet meer cool vinden omdat Arioch ook bij Marduk zingt. Wat betreft het thema. Ik vind niks zo eng als het Christendom!

Funeral Mist - Maranatha
Reactie van Een Metalfan op 01-04-2009 om 15:42u

nu black metal ;')
Die term maakt mijn dag weer goed!

Funeral Mist - Maranatha
Reactie van Bronnieponnie op 01-04-2009 om 16:49u
Score: 93 / 100

Uitstekend. En die Metal Archives reviewers zijn gewoon een stelletje wankers.