Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-08-2019

Gorefest - False
Jaar van release: 1992
Label: Nuclear Blast Records
Gorefest - False
Vorige week konden jullie in de poll op de frontpage bepalen wie de beste Nederlandse death metal band aller tijden is. Niet Pestilence, God Dethroned of The Monolith Deathcult, maar Gorefest is door jullie uitgeroepen tot de allerbeste. Om eerlijk te zijn, kun je die titel in mijn ogen ook interpreteren als ‘de minst saaie vaderlandse death metalband’.

Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar in mijn oren klinken negen van de tien death metalsongs exact hetzelfde, met inwisselbare laaggestemde riffs, monotoon voortratelende drums en slaapverwekkend onverstaanbaar gerochel van een ‘vocalist’ die helaas niet kan zingen, maar toch graag frontman wil zijn van een metalband. Daarbij heb je een tekstvel nodig om de clichématige teksten over dood en verderf te kunnen ontcijferen, als je daar überhaupt behoefte aan zou hebben.

Zelf heb ik op The Monolith Deathcult gestemd, omdat hun nieuwste cd Trivmvirate vers in het geheugen lag en door de innovatieve industriёle elementen veel indruk op me heeft gemaakt. Door jullie keuze voor Gorefest heb ik echter met de nodige tegenzin False, het populairste album van de Zeeuwse formatie, uit de kast getrokken en voor het eerst in lange tijd aan een aantal luisterbeurten onderworpen. En verdomd, ik moet toegeven dat dit best een lekkere plaat is.

Deze songs zijn geen eenheidsworst. Nummers als State Of Mind en Reality - When You Die bevatten ijzersterke riffs en een gevarieerde opbouw, die deze composities ver boven de middelmaat uittillen. Mijn persoonlijke favoriet is de mosher Get-A-Life, welke mijn hele lichaam in beweging brengt. Het album bevat echter ook veel langzame passages, waarin een duidelijke doom invloed waarneembaar is. Als geheel bevat de plaat voldoende afwisseling om over de volle lengte te kunnen boeien.

Daarnaast beschikt zanger/bassist Jan-Chris de Koeijer over een relatief sterke grunt en is hij op False vrij goed te verstaan. Dat is fijn, want voor deze cd heeft hij een aantal puike teksten geschreven. Maatschappijbewuste, bevlogen aanklachten tegen onder meer oorlog (The Glorious Dead), racisme (State Of Mind), corruptie door de kerk (de titelsong) en leugenaars (Second Face) passeren de revue.

Samenvattend is False binnen het genre een uitstekende plaat, die kan concurreren met het betere werk van de toonaangevende buitenlandse acts als Death, Morbid Angel en Entombed (al kwam Gorefest een paar jaar later en was het Nederlandse viertal derhalve niet zo vernieuwend). Over de latere albums van de Zeeuwse formatie zijn de meningen verdeeld, maar op basis van False is het niet verwonderlijk dat jullie Gorefest hebben uitgeroepen tot de beste Nederlandse death metalband aller tijden.

Tracklist:
1. The Glorious Dead
2. State Of Mind
3. Reality - When You Die
4. Get-A-Life
5. False
6. Second Face
7. Infamous Existence
8. From Ignorance To Oblivion
9. The Mass Insanity

Score: 85 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 5 november 2008

Koop dit album in

Meer Gorefest:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Gorefest - False
Reactie van Tom op 05-11-2008 om 20:38u
Score: 86 / 100

Beste Nederlandse deathmetalband allertijden. Gaat hij op zo'n kut experimenteel orkestje als The Monolith Deathcult stemmen, die zichzelf wel heel erg goed vinden met dat arrogante gedrag op tv laatst. Stemmen op die band omdat t vers in het geheugen ligt, die laatste plaat..... :S. Volgens mij heb je het dan niet geheel goed begrepen vriend. Het lijkt er zelfs op of dat je deze plaat van Gorefest, die iedere deathmetalfanaat uit zijn hoofd kent, voor het eerst hoort! Natuurlijk is dit een klassieker de de 85 punten meer dan waard is! Normaal vind ik deze rubriek erg gaaf, maar op deze manier een review moeten lezen vind ik erg jammer.

Gorefest - False
Reactie van Edwynn op 05-11-2008 om 21:40u
Score: 85 / 100

De goede verstaander merkt dat de reviewer niet echt een death metalfan is en desondanks toch redelijk onder de indruk is van False.
Dat even voor de zuurpruim hierboven die bovendien slechts 1 punt meer geeft dan de reviewer...

Verder heeft False ondertussen zijn plaats in de geschiedenis wel verworven. Een stap voorwaarts voor Gorefest destijds. Gore teksten maakten plaats voor maatschappij kritische teksten waardoor de band direct wat volwassener overkomt. De lomp slepende Bolt Thrower achtige death metal wordt hier en daar gelardeerd met verassend melodieuze solo's. Luister maar naar The Glorious Dead. Een woest hakkende track die in het midden plotseling onderbroken wordt door een prachtig melodieus moment. Het zet de band direct op dezelfde voet met Pestilence die een jaar eerder met Testimony Of The Ancients ook een internationaal waardig death metal produkt afleverden.
Een terechte klassieker.

Gorefest - False
Reactie van Bronnieponnie op 06-11-2008 om 10:58u
Score: 100 / 100

Man wat heb ik dit album destijds vaak gedraaid. Op den duur kon ik het uit mijn hoofd van begin tot einde meebrullen, gek werden mijn buren ervan. En nog steeds houdt "False" zich moeiteloos staande tussen moderne meesterwerkjes van o.a. Nile, Krisiun, Dying Fetus, etc. Een tijdloos album, niet alleen binnen de kaders van de Nederlandse metalgeschiedenis, maar ook ver daarbuiten.

Gorefest - False
Reactie van warlock op 08-11-2008 om 11:26u

een barre slechte review ik heb de tijd van gorefest bewust meegemaakt.deze death metal klassieker is een must wie had er vroeger geen t shirt van false aan.kijk het is een kwestie van smaak maar deze plaat kun je beter laten reviewen door iemand die wat langer meeloopt in de deathmetal wereld

Gorefest - False
Reactie van J op 09-11-2008 om 11:48u
Score: 90 / 100

Beste meneer Warlock,

Ik vind het merkwaardig dat u kritiek levert op de review terwijl u dit doet met de meest wanstaltige 'comment' aller tijden. Waardeloze zinsconstructies en slechte interpunctie.

Toch nog even over Gorefest: ik kan moeilijk kiezen tussen 'False' en 'Erase'.

Gorefest - False
Reactie van poepluier op 11-11-2008 om 23:38u
Score: 92 / 100

Zeker het beste album van deze Zeeuwen, en live is het zeker de beste death metal band van ons kikkerlandje, ik heb ook nog nooit een wei vol metalheads om een uur s'middags zo uit zijn dak zien gaan als bij de ''Eindhoven Insanity" uitvoering van deze gasten. Eindelijk een beetje waardering voor deze band i.p.v. al dat gezever.

Gorefest - False
Reactie van spirit op 16-11-2008 om 13:16u

'Om eerlijk te zijn, kun je die titel in mijn ogen ook interpreteren als ‘de minst saaie vaderlandse death metalband.'



schrijf dan geen review als het zo moet....onvoorstelbaar. Amateurs

Gorefest - False
Reactie van Daniel op 02-12-2008 om 20:49u
Score: 90 / 100

Gorefest maakte niet alleen in de Nineties geweldige albums...ook La Muerte en recentelijk Rise To Ruin na de wederopstanding behoren zonder twijfel tot het beste wat (death)metal te bieden heeft. Goede teksten, een enorme groove die in de loop der jaren eigenlijk alleen maar beter is geworden, fantastische gitaarsolo's en een (licht en stage)show waar alle andere Nederlandse metalbands een puntje aan kunnen zuigen.
Terechte winnaar dus en eigenlijk is misschien de titel beste Nederlandse metalact meer van toepassing dan de beperking tot het deathmetal genre.

Gorefest - False
Reactie van Mauser op 22-02-2014 om 20:25u
Score: 10 / 100

nee niet overdreven
een meesterwerk
draait tussen Entombed Clandestine, Carcass Necroticism en Death.
Vol inspiratie, heerlijke doomstukken, prachtig solowerk, pui drumwerk wat perfect bij alle riffs past, een compleet geheel wat leeft.
Petjes af....
beste NL death metal plaat voor mij....period....