Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-09-2019

Count Nosferatu Kommando - Ultraviolence Über Alles
Jaar van release: 2002
Label: Kodiak Records
Count Nosferatu Kommando - Ultraviolence Über Alles
The CNK is een project van Heinrich von B. en Anorexia Nervosa-zanger Hreidmarr. Nervosa wordt door velen gerespecteerd (waaronder ondergetekende) vanwege hun verfrissende en doordachte visie op Black Metal -- zij zien zichzelf, uit respect voor het ware Black Metal concept, namelijk niet als een BM band, maar eerder als een extreme metalband met Wagneriaanse invloeden -- en niet in de laatste plaats vanwege de duizelende mix van agressieve Black Metal en complexe orkestrale klanken die een uitdagende statement vormt tegen de aanhoudende trend van het maken van voorspelbare, commercieel verantwoorde 'symfonische BM'. Liever één Anorexia Nervosa-cd in de hand dan honderdduizend Dimmu Borgir- en Limbonic Art-klonen in de lucht. Maar nu ga ik het over "Ultraviolence Über Alles" hebben, voordat dit in een recensie van "New Obscurantis Order" verandert.

The Count Nosferatu Kommando is al net zo meedogeloos en origineel als Anorexia Nervosa. De sound is echter totaal anders: met dit album laten de heren namelijk een opzwepende, haast dansbare industrial/metal werkje op de wereld los. Maar denk nou niet dat deze plaat geschikt is voor een vrolijk verjaardagsfeest, althans niet als je het meubilair heel wilt houden en geen zin hebt om na afloop kleverige bloedvlekken uit het tapijt te vegen!
"Ultraviolence Über Alles" is een gemeen monster dat onmiddellijk in de aanval gaat zodra je het in je cdspeler werpt. Ten eerste bestaan de vocalen uit de messcherpe screams en boosaardige grunts van Mr. Hreidmarr Sick Fucker N°1, waar af en toe ook nog eens een flinke distortion overheen wordt gegooid. Dit geldt ook voor de kille gitaarklanken, die goed hoorbaar zijn maar de instrumentale hoofdrol overlaten aan de militante industrial-beats. Deze zijn verantwoordelijk voor het agressieve, opzwepende karakter van de plaat, die voortdurend op min of meer hetzelfde tempo doorraast en doet dat je geen moment stil kan zitten.

Naast stevige beats, kille gitaren en boosaardige vocalen bestaat de sound ook uit allerlei gesampelde geluiden. Keyboardsamples en vlagen van orkesten brengen wat melodie aan, maar dragen daarnaast mee aan het hectische, volgepropte aspect van de CNK-sound. Er wordt van alles naar je kop gegooid; rustige, ingetogen momenten worden ontweken en je hebt dan ook tijdens het luisteren van dit album weinig tot geen kans om even op adem te komen. Tijdens de eerste paar luisterbeurten vond ik het een beetje een vermoeiende plaat, maar toen ik de nummers beter uit elkaar kon houden en me meer ging richten op de individuele kwaliteiten van de tracks, begon ik het van de positieve kant te bekijken. In de opzet van een superagressieve plaat vol haat en adrenaline is geen plaats voor rust!

Normaliter schenk ik zelden aandacht aan teksten, maar in dit geval maak ik een uitzondering. Niet omdat ze van zulk een hoog niveau zijn, maar omdat ze zo verdomd actueel zijn:

"Get a gun. Shoot at random. Get a gun. Kill them all. Get a gun motherfucker. Get a gun shoot them down. They're all pigs. They deserve to die. We fuck life and we fuck god. Arm your hand. No more words. No more. Follow the warslut. I wanna see ya dead..."

De 'teksten' zijn van de hand van sessiebassiste Melissa de Sainte Croix, die duidelijk nog nooit van Martin Walkyier gehoord heeft.

De acht tracks zijn allemaal van ruim voldoende kwaliteit. Omdat het tempo over het hele album zo constant is hebben de tracks nogal de neiging om samen te kleven, maar echte 'standout tracks' zijn "Jim Beamed Ahnenerbe TV", met zijn afwisselende structuur en gave gesampelde geluiden, en het hakkende "Apology", een smerige bastard van een nummer dat geen gevangenen neemt.

Ik heb eens een middagje gelasergamed in Groningen, waar ze snoeiharde gabberhouse draaiden om het adrenalineniveau van de spelers een flinke boost te geven. Ik ben blij dat ze dit album daar toen niet draaiden, waarschijnlijk hadden we de wapens aan de kant gegooid en waren we elkaar met blote vuisten te lijf gegaan. Spreken dit soort beelden je aan, dan weet je welk cdtje je bovenaan je verlanglijst moet zetten.

Tracklist:
1. Political Police
2. Jim Beamed Ahnenerbe TV
3. L.K. Nosferat
4. Kommando '96
5. Apology
6. Get a Gun - Shoot at Random
7. Love Game Over
8. Bunkermoon Khaos 3

Score: 82 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 7 januari 2003

Meer Count Nosferatu Kommando:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Count Nosferatu Kommando - Ultraviolence Über Alles
Reactie van Een_Metalfan op 07-01-2003 om 22:36u
Score: 80 / 100

erg gaaf album!

Count Nosferatu Kommando - Ultraviolence Über Alles
Reactie van DiverseReality op 07-01-2003 om 22:58u
Score: 95 / 100

Ha, dat klinkt als een must have! Heb de naam al meerdere malen voorbij zien komen, en veel enthousiaste geluiden gehoord... Het komt op de magische verlanglijst, helaas wel onderaan ;)

Count Nosferatu Kommando - Ultraviolence Über Alles
Reactie van Een_Metalfan op 09-01-2003 om 16:41u
Score: 12 / 100

"Get a gun. Shoot at random. Get a gun. Kill them all. Get a gun motherfucker. Get a gun shoot them down. They're all pigs. They deserve to die. We fuck life and we fuck god. Arm your hand. No more words. No more. Follow the warslut. I wanna see ya dead..." Hier is dus echt niets actueels of cools aan. Joepie, teksten over geweld, teksten die geweld aanmoedigen. *klap, klap* Ze hadden deze shitteksten ook 3 jaar eerder geschreven of 3 jaar later. Maakt geen reet uit. 3 en een half jaar geleden bij het Colorado incident had trouwens passender geweest.

Count Nosferatu Kommando - Ultraviolence Über Alles
Reactie van Een_Metalfan op 10-01-2003 om 22:10u

Ik vind de teksten ook zeker niet cool ofzo, maarik vond het nodig om ze te vermelden omdat het je een beetje een idee geeft van het 'concept' van CNK, omdat het zich ook reflecteert in de muziek. SUMMONER

Count Nosferatu Kommando - Ultraviolence Über Alles
Reactie van Een_Metalfan op 11-01-2003 om 01:00u

Ok, ieder z'n eigen smaak ;)

Count Nosferatu Kommando - Ultraviolence Über Alles
Reactie van Een_Metalfan op 19-03-2003 om 09:33u
Score: 90 / 100

Uhuh. En los van of de teksten je aanspreken, ik denk dat t wel past bij zo'n aggresieve, hakkende band als CNK. Diepgaande teksten zouden denk ik zelfs de vaart er een beetje uithalen. Dit is dus ook geen muziek waar je naar moet luisteren en analyseren, deze muziek moet je voelen. Rascul_Waznagga

Count Nosferatu Kommando - Ultraviolence Über Alles
Reactie van Laus op 09-11-2003 om 22:55u
Score: 95 / 100

goed gesproken. ik vind het echt een wereldplaat. gewoon de brute aggressie is ongeëvenaard. En de thema's en teksten...ach....niet zeiken maar meebrullen! gr. Laus

Count Nosferatu Kommando - Ultraviolence Über Alles
Reactie van Utje op 27-02-2008 om 21:50u
Score: 95 / 100

Ik vind het zeker lekkere muziek ik kan er inderdaad niet van stil blijven zitten. Ik moet continu bewegen. Verder vind ik dat de teksten wel actueel zijn maar ieder zijn mening.