Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-08-2019

Testament - The Formation Of Damnation
Jaar van release: 2008
Label: Nuclear Blast Records
Testament - The Formation Of Damnation
Naar sommige albums wordt er immens uitgekeken door een groot deel van de metalscène. Ik denk dat The Formation of Damnation een dergelijk album is. De verklaringen daarvoor zijn simpel: Testament blijft een cult thrash metal band, dit is het eerste nieuwe album in bijna tien jaar tijd, voorganger The Gathering was een meesterwerk en de line-up van dit album is voor oude Testament fans smullen geblazen. Want zo zijn meestergitarist Alex Skolnick en bassist Greg Christian opnieuw te horen op een Testament plaat.

Ik moet zelf bekennen dat ik zenuwachtig was toen ik de nieuwe songs voor het eerst luisterde. The Gathering heeft namelijk zo’n indruk op mij gemaakt dat ik me nog kan herinneren waar ik dat album heb gekocht in 1999 en wat ik voelde toen ik voor het eerst het openingsnummer D.N.R. hoorde. Dat album heeft ervoor gezorgd dat ik definitief verliefd werd op het metal genre. Een nadeel hiervan is dat The Formation Of Damnation enkel kan tegenvallen.

En dat deed het ook bij de eerste luisterbeurten. De meeste zangpartijen van Chuck Billy kwamen te voorspelbaar over, de riffs van Eric Peterson waren soms te herkenbaar en er bleken niet echt songs op te staan die me helemaal gek maakten. Na veel luisterbeurten begon ik het nieuwe materiaal echter wel te smaken. De songs zijn afwisselend, bevatten veel hooklines, de productie en uitvoering zijn uitstekend en een refrein als dat van F.E.A.R. krijg ik gewoon niet meer uit mijn hoofd.

Stilistisch verwijst het album zowel naar The Gathering (het geluid, het downtunen van de gitaar, de drive) als naar Souls Of Black (het zingen van Chuck dat centraal staat, de songgerichte aanpak en soms de tempo’s). Het grootste pluspunt aan de nieuwe songs zijn de gitaarsolo’s van Alex Skolnick die een grote meerwaarde aan het geheel geven. Zijn mooie, afgelijnde en zeer melodieuze gitaarsolo’s zijn een verademing in een genre waar het vaak enkel lijkt te gaan om arpeggio’s af te raffelen en zo hard mogelijk aan de tremolo te trekken.

Het album valt in de categorie ‘goed’ tot ‘zeer goed’, maar zelf ben ik een heel klein beetje teleurgesteld en zal het album ook niet in mijn top drie van Testament albums komen te staan. Maar verplichte aankoop? Uiteraard.

Tracklist:
1. For The Glory Of
2. More Than Meets the Eye
3. The Evil Has Landed
4. Formation of Damnation
5. Dangers of the Faithless
6. The Persecuted Won't Forget
7. Henchman
8. Killing Season
9. Afterlife
10. F.E.A.R.
11. Leave Me Forever

Score: 84 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 17 april 2008

Koop dit album in

Meer Testament:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Testament - The Formation Of Damnation
Reactie van Smetsar op 17-04-2008 om 10:36u
Score: 95 / 100

Het beste Thrash album sinds jaren godverdomme!!!
Alles klopt aan deze schijf, alles zeg k u!

Testament - The Formation Of Damnation
Reactie van Rinus op 17-04-2008 om 13:29u
Score: 90 / 100

Vond 'm 3 weken geleden. Heb'm nu al een flink aantal keren gedraaid.
Vette plaat!. Strak gitaarwerk, vette solo's Prima sound, goede nummers.
Wat wil je nog meer?

Testament - The Formation Of Damnation
Reactie van Mr T. op 17-04-2008 om 13:40u
Score: 85 / 100

goede recensie, tis gaaf maar ik had ook te hoge verwachtingen vooraf. Maar na een paar keer luisteren ben ik toch verkocht! : )

Testament - The Formation Of Damnation
Reactie van Chris op 17-04-2008 om 17:47u
Score: 87 / 100

ik ben verslaafd! gewoon een topplaat die zeker niet misstaat in de cd-collectie van ieder die Thrash-Metal een warm hart toedraagt.

Testament - The Formation Of Damnation
Reactie van iron_dennis op 17-04-2008 om 21:46u

Ben benieuwd!

Testament - The Formation Of Damnation
Reactie van ArAyA op 18-04-2008 om 07:41u
Score: 95 / 100

Echt een hele vette cd, kotm voorlopig niet meer uit mijn cd-speler!

Testament - The Formation Of Damnation
Reactie van tankard op 19-04-2008 om 12:19u

kan niet wachte tot ik hem heb

Testament - The Formation Of Damnation
Reactie van Een Metalfan op 21-04-2008 om 14:04u

haalt nooit het niveau van the legacy of new order niet meer

Testament - The Formation Of Damnation
Reactie van Jeroen op 23-04-2008 om 19:45u
Score: 90 / 100

want?


ik vind het een top cd geworden. Zelfs beter dan de vorige

Testament - The Formation Of Damnation
Reactie van Joachim op 25-04-2008 om 21:16u
Score: 92 / 100

Zeer sterke plaat, een uiterst geslaagde comeback! Komt zeker in mijn top-10 van 2008

Testament - The Formation Of Damnation
Reactie van Robin op 29-04-2008 om 18:58u
Score: 90 / 100

Heerlijk ... Na "Killing Season" van Death Angel wederom een klasse plaat van good old Testament. Snik ... wat een sentiment!

Testament - The Formation Of Damnation
Reactie van Jeff op 29-04-2008 om 21:28u
Score: 75 / 100

Cd is echt te gek qua riffs,veel tempo wisselingen!!!!!!!!!!
Alleen ben ik wel een beetje kritisch over het solo gebeuren van Alex.
Had wat meer arpeggio`s en speed solo`s gebruikt mogen worden.
Misschien heeft ie wat tijd nodig,aangezien hij een tijd in de blues/jazz genre heeft gezeten.
Voor de rest een lekkere sound.
En Chuck mocht van mij ook wel wat meer afwisselen qua grunten/brullen zoals trash oldie nummer OVER THE WALL!!!!!!!!!!!!!!!!
Voor de rest:KEEP ON TRASHING!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Testament - The Formation Of Damnation
Reactie van Vking op 30-04-2008 om 13:52u
Score: 100 / 100

beste cd van het jaar. Als je dit niet goed vindt koop whitesnakeshit en sterf

Testament - The Formation Of Damnation
Reactie van SpakenburgMetal op 05-05-2008 om 21:26u
Score: 95 / 100

grandioos!!!

Testament - The Formation Of Damnation
Reactie van Squidward op 13-05-2008 om 15:31u
Score: 92 / 100

Na het horen van 'More Than Meets The Eye' had ik zo mijn twijfels, maar het blijkt echt een geweldige plaat te zijn!
Beter dan de vorige en naar mijn mening zelfs de beste sinds The New Order, jaarlijstmateriaal!

Testament - The Formation Of Damnation
Reactie van jeroen op 14-05-2008 om 18:59u
Score: 85 / 100

hemeltjelief, wat een vet album.....en dan te bedenken dat ik ze binnekort live ga zien. oude tijden herleven met deze thrashgoden !!!

Testament - The Formation Of Damnation
Reactie van Pieter op 22-05-2008 om 12:52u
Score: 75 / 100

Ben al jaren fan van Testament.
Mijn verwachtingen waren ook te hoog gespannen denk ik.
Goede plaat. Had van mij wel wat sneller werk op gemogen.
Af en toe lijkt het wel of ik Exodusachtige riffs hoor.

Testament - The Formation Of Damnation
Reactie van Eelke op 08-04-2009 om 17:09u
Score: 92 / 100

Had m direct gehaald maar zie nu pas deze site en review, beetje jammer dat mensen zo'n hoge verwachting hadden van deze geniale comeback. Natuurlijk zijn de nummers iets minder gevarrieerd dan op Practice What You Preach, maar ze bestaan al zo lang en weten toch elke CD weer een stap vooruit te gaan. In tegenstelling tot megadeth of metallica die elke cd de zelfde crap blijven uitschijten word TestAmenT met elk opgenomen album (dan tel ik ook first strike still deadly en days of darkness mee) sneller belachelijker en harder. Zelfs chuck is niet bangom gewoon een halve demonen stem op te zetten.

Maargoed over de nieuwe cd: ik vind hem een 2e plaats hebben. Bij mij staat First strike still deadly (heropname van de eerste nummers) op 1 omdat die de beste nummers met nieuw geluid bevat. het is goed om dingen als 'more than meets the eye' te horen waar lekkere dreunende trein-achtige deuntjes inzitten. ook de snellere dingen als 'F.E.A.R.' en 'Henchman ride' zijn weer van de partij. Ook vind ik de gitaarsolos geniaal en de nieuwe drummer is zoveel beter dan de eerste.

24 maart 09 heb ik ze live gezien in de dynamo in Eindhoven.
BESTE CONCERT OOIT, ze speelden de complete Legacy nummer voor nummer, en daarna 2 nummers van de nieuwe CD !!
En dan eindigen met the formation of damnation 2:13min. : du du du dum, du du du dum, du du du dum, tedede dedede du du du dum!! geweldig!!

Testament - The Formation Of Damnation
Reactie van 80/100 op 01-05-2009 om 17:50u

Wat goed werelds echt dit is nu echt goed werk ga gerust even er voor zitten mmmm verrukelijk goed zo gewoon goed ga door zo

Testament - The Formation Of Damnation
Reactie van arie1 op 15-05-2009 om 08:32u
Score: 90 / 100

gaaf ,
ik ga kijken op 2 juli in hedon-zwolle