Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2019

Slayer - Hell Awaits
Jaar van release: 1985
Label: Metal Blade Records
Slayer - Hell Awaits
In het korte verhaal Pickman’s Model uit 1927 beschrijft H.P. Lovecraft de mysterieuze verdwijning van de schilder Richard Upton Pickman, die faam heeft verworven met gruwelijke, gedetailleerde afbeeldingen van monsterlijke creaturen. Zijn vrienden begrijpen niet hoe Pickman zulke levensechte illustraties heeft kunnen maken. De clou van het meesterlijke verhaal is dat de kunstenaar niet vanuit zijn fantasie werkte, maar echte monsters heeft ontdekt die model stonden voor zijn schilderijen.

Als ik naar Hell Awaits luister, moet ik onwillekeurig aan Lovecraft’s verhaal denken. Het zou me niks verbazen als de heren van Slayer middels zwarte magie een geheime deur hebben blootgelegd, die rechtstreeks naar de hel leidt. Hoe anders heeft het viertal zo’n perfecte soundtrack van de onderwereld kunnen creëren, dan dat ze het onderwerp zelf in levende lijve hebben aanschouwd? In een zevental songs, die naar Slayer-begrippen ongewoon lang, progressief en dreigend zijn, passeren duivelse voorstellingen met zoveel verbeeldingskracht de revue dat je er ijskoud van wordt. Wat zijn bijvoorbeeld die geluiden aan het begin van de plaat? Horen we daar soms echte demonen aan het werk?

Ofschoon de meningen over de recente liveprestaties van deze band verdeeld lijken te zijn, is een festivalseizoen niet compleet zonder een optreden van Slayer. Gelukkig is het Waldrock Festival er in geslaagd om de band als headliner te contracteren voor de 21ste editie, die op zaterdag 5 juli in het Friese Burgum plaats zal vinden. Wie weet speelt de groep ditmaal voor de verandering flink wat nummers van Hell Awaits. Zelf hoop ik, naast de welhaast onvermijdelijke titeltrack, op Praise Of Death en Kill Again. De overige songs zijn echter ook van harte welkom, want het zijn stuk voor stuk juweeltjes, of beter gezegd, gitzwarte onyxen.

Hoewel het album niet de genadeloze impact heeft van opvolger Reign In Blood, staat Hell Awaits qua compositorisch vernuft minstens op gelijke hoogte. De monsterlijke gitaarriffs vliegen je om de oren. Nu ik de plaat weer eens beluister, valt me tevens op dat de gitaarsoli beter zijn dan ik van Kerry King en Jeff Hanneman gewend ben. Tom Araya is hier vocaal eveneens op zijn best en de drumkwaliteiten van Dave Lombardo zijn welbekend. Medio jaren tachtig stond dit viertal op een niveau dat niet van deze wereld is. Hopelijk brengt Slayer binnenkort via hun geheime deur weer een bezoekje aan het dodenrijk en trakteren ze ons tijdens Waldrock met hernieuwde inspiratie op een onvergetelijk concert.

Tracklist:
1. Hell Awaits
2. Kill Again
3. At Dawn They Sleep
4. Praise Of Death
5. Necrophiliac
6. Crypts Of Eternity
7. Hardening Of The Arteries

Score: 97 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 2 maart 2008

Koop dit album in

Meer Slayer:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Slayer - Hell Awaits
Reactie van pitbull op 02-03-2008 om 17:13u
Score: 80 / 100

inderdaad een goed album,maar dat wat ze tegenwoordig maken vind ik maar bagger geef mij reign in blood maar daarna word het al gauw minder

Slayer - Hell Awaits
Reactie van Metalfuel op 02-03-2008 om 19:31u
Score: 100 / 100

Dit is voor mij het beste Slayer album.

Slayer - Hell Awaits
Reactie van iemand op 02-03-2008 om 22:43u

@Pitbull
Daar komen weer de cliche's: "geef mij maar reign in blood" etc. etc.
Probeer nu eens geen open deur in te trappen.

Slayer - Hell Awaits
Reactie van PEETN op 03-03-2008 om 08:48u

Helaas,hun latere albums waren uiterst mager om niet van slecht te spreken,heb slayer al zes maal live gezien waarvan ze éénmaal top waren,anders middelmatige optredens

Slayer - Hell Awaits
Reactie van sentinel op 03-03-2008 om 16:34u
Score: 98 / 100

Inderdaad een meesterwerk van heb ik jou daar, alles klopt op dit album, duivels als de pest. Daarna "Reign In Blood" wat ook zeer goed te pruimen is en daarna houdt het voor mij op wat Slayer betreft.

Slayer - Hell Awaits
Reactie van Rinus op 03-03-2008 om 23:12u
Score: 95 / 100

Vette plaat. Vele malen beter dan de voorganger show no mercy.
Destijds ook geen misselijke plaat.
Zo te lezen ben ik 1 van de weinigen de huidige Slayer platen wel kan waarderen.
@ Peetn. Waarom ga je 6 keer naar slayer als de platen en optredens zo slecht zijn?
Zonde van je poen.

Slayer - Hell Awaits
Reactie van zaad op 04-03-2008 om 00:53u
Score: 90 / 100

En dan Arise met de vloer gelijk maken... fuck it...

Slayer - Hell Awaits
Reactie van peetn op 04-03-2008 om 10:49u

voor Rinus "laatste 3 maal dat ik ze gezien heb was steeds tijdens graspop,dus ze waren in de prijs begrepen"

Slayer - Hell Awaits
Reactie van Piet op 04-03-2008 om 14:24u
Score: 85 / 100

Goed idee die retro reviews, fantastisch album van een topband die tot op heden niet heeft verzaakt, ook live niet. (maar ik ben dan ook de laatste 2 jaar niet bij Slayer geweest, dus over die concerten kan ik niet mee lullen).

Slayer - Hell Awaits
Reactie van Old Mhb op 04-03-2008 om 18:42u
Score: 75 / 100

Vond deze schijf na Show No Mercy toch teleurstellend. En Christ Illusion is gewoon een zalige schijf.

Bovendien vind ik het latere werk van Slayer 1000 maal beter dan die andere band van hun generatie; beginnende met Metal ... i Bah.

Slayer - Hell Awaits
Reactie van Een Metalfan op 05-03-2008 om 07:27u

Hell awaits,show no mercy,divine intervention,diabolus in musica.......mensen altijd opver reign in blood dit reign in blood dat,tis een goed album.....maar de melodieuze lange nrs zoals crypts of eternity word nooit over gesprken,behalve door de echte slayer fans die weten dat slayer meer als alleen de10 bekende heeft.

Hell awaits blijft voor mij het beste album ooit gemaakt.

Slayer - Hell Awaits
Reactie van Een Metalfan op 05-03-2008 om 07:28u

En de intro van hell awaits is .........Join Us achterse voren,ookwel kennen van de film Evil dead.

Slayer - Hell Awaits
Reactie van fred op 07-03-2008 om 13:08u
Score: 80 / 100

Prima Lp. dat Hell Awaits..
Maar Show no Mercy blijft voor mij de beste Lp van de heren. Echter
de e.p. Haunting the Chapel is eigenlijk nog beter.. Zowieso is de
muziek van Slayer uit de jaren 80 beter dan die van nu... Maar live
zijn ze echt nog wel ok..Alleen zijn hun gigs wat kort..

Slayer - Hell Awaits
Reactie van poepluier op 15-03-2008 om 13:12u
Score: 100 / 100

Tuurlijk is Reign In Blood een geweldig album, maar dit vindt ik toch echt de beste van het stel, hier zit veel meer variatie in en de lengte van de songs bevallen me beter als het miep miep gehalte van R.I.B.

Slayer - Hell Awaits
Reactie van carlo op 01-05-2010 om 15:13u

Een van de betere albums van Slayer !!!!!