Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-10-2018

Organic Matter - Undead Garden
Jaar van release: 2007
Label: eigen beheer
Organic Matter - Undead Garden
Een tijdje geleden werd de Nederlandse death metalband (“We proberen er death metal van te maken.“ – Ruben) Organic Matter opgericht. Eerder dit jaar werd het laatste lid van dit vijftal aangetrokken en nam de band hun eerste demo Undead Garden op. Mogelijk hebben jullie al kennis gemaakt met deze heren, want ze stonden eerder dit jaar op het podium in Baroeg, Rotterdam.

De band doet zijn best om een interessant stuk death metal met black-invloeden neer te zetten, maar slaagt hier nog niet goed in. Hoewel de band zeker wat kwaliteiten in huis heeft, is het vanaf de eerste tonen duidelijk dat we hier te maken hebben met een beginnende band. Er zal nog flink gesleuteld moeten worden aan de enigszins simplistische teksten en hun songstructuren. Daarnaast heeft de zanger ook nog niet de volwassenheid van stem bereikt die je bij de ‘gevestigde orde’ hoort, maar gezien de jonge leeftijd van het bandlid mag hem dit zeker niet aangerekend worden.

Undead Garden telt drie nummers met daarbij een overbodige en niet passende intro en een outro. Burning Legion is een aardig mid-tempo nummer, maar biedt weinig verrassends. Hoewel de lichte versnelling en de verandering van toon later in het nummer leuk gedaan zijn, was wat meer afwisseling toch leuk geweest. Ook het gitaarspel wat je op de achtergrond hoort, had wel iets strakker gemogen. Het komt een beetje rommelig op me over. Embrace is een beetje van hetzelfde laken een pak, maar dan beter. Het nummer is wat luchtiger door de speelse riffs die er af en toe uitschieten, maar helaas vallen de simplistische teksten hier te veel op. Het “genocide”-gebral komt nogal puberaal over en doet afbreuk aan de rest van het nummer. Het meest volwassen nummer op deze demo is duidelijk Emotion Quest. Wederom mid-tempo met een basis van stevige riffs en daar overheen twee typen vocalen. Ook hier vallen de speelse riffs, die ook te horen waren in Embrace, weer op. Op wat eentonigheid na, valt op dit nummer niet veel aan te merken.

Of Organic Matter ooit het niveau van een ‘lokale band’ zal ontstijgen, durf ik niet te zeggen. Echter, proberen kan geen kwaad en in dit licht wil ik ze dan ook zeker aanraden veel te oefenen voordat ze de podia opzoeken. Succes!

Tracklist:
1. Intro
2. Burning Legion
3. Embrace
4. Emotion Quest
5. Outro

Score: 60 / 100

Reviewer: Erik
Toegevoegd: 9 oktober 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Organic Matter - Undead Garden
Reactie van Cees op 09-10-2007 om 10:33u
Score: 7 / 100

Hey,

Namens Organic Matter,

Harstikke bedankt voor de Review. Goede kritiek! We gaan hier zeker iets aan doen!

Cheers,
Cees