Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-03-2019

Morphia - Frozen Dust
Jaar van release: 2002
Label: Fear Dark
Morphia - Frozen Dust
Dit is de tweede cd van de Nederlandse Doom metal groep Morphia. Aangezien er niet veel doom groepen zijn in Nederland was ik toch benieuwd naar dit cd’tje. Als je vandaag aan doom metal denkt dan komt bij mij onmiddellijk de naam My dying bride boven. Deze groep is voor mij de ultieme doom metal groep en is dan ook moeilijk te evenaren.

Dus ik steek het cd’tje in mijn stereo en luister naar het muzikale intro; een fraai instrumentaaltje waarmee je direct in de stemming komt. Daarna volgen er twee My dying bride-achtige nummers die echter bijlange niet in de buurt komen van het beste werk van My dying bride. Dus ik begin al te twijfelen over de kwaliteit van deze cd en dan volgt het vierde nummer ‘The wicklow mountains’; één van de afschuwelijkste nummers die ik de laatste tijd heb gehoord. Een nummer dat is opgebouwd uit een afschuwelijk kindermuziekje waarover grunt zang te horen is. Ik lig echt in een deuk van het lachen en dat kan toch niet te bedoeling zijn van een doom metal album. In dat nummer komt ook de belachelijke tekst voor; “You’ll need a pint of Guinness to regain yourself again”. De rest van de nummers van dit album blijven matig en de cd kabbelt maar wat voort.

Ik breek niet graag groepen af die hun energie en passie in hun muziek steken maar de muziek is absoluut onorigineel en de keyboards zijn wel erg saai. Toch is de cd niet echt heel slecht te noemen (de cd kent wel een paar sterke momenten) en misschien verrast deze groep wel met hun derde cd en misschien is het wel een goede live groep.

Tracklist:
1. Flashback
2. The sun
3. The forest
4. Wicklow mountains
5. Frozen dust
6. When silence fell
7. Again
8. Long lost
9. Forced to obey
10. Emptiness

Score: 55 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 4 september 2002

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Morphia - Frozen Dust
Reactie van Een_Metalfan op 17-03-2003 om 22:54u
Score: 100 / 100

Morphia kan je niet meer zetten bij het rijtje van pur sang doommetalbands. Ze zijn met hun derde cd gestapt in de symphonic gothic-doommetal. Vergelijkingen met een band als My Dying Bride zal ik niet maken. Met de CD Frozen Dust laten de heren van Morphia zien dat ze over muzikaal talent beschikken. En zeker ook over een grote dosis creativiteit. Waar vele bands vervallen in het na-apen van grote bands, gaat Morphia lekker hun eigen weg, en weten ze menig metalliefhebber voor de stereo doen zwijmelen. Grunt, screams, cleane vocalen alles hebben ze in huis, en dat brengen ze dan ook goed naar voren. Variatie is een goed woord voor de CD. Het is een verzameling van snelle nummers met emotionele nummers, een ballad en vrolijke noten. De CD ligt lekker in de oren en is zeker een aanrader waard!

Morphia - Frozen Dust
Reactie van Een_Metalfan op 01-06-2003 om 11:43u
Score: 90 / 100

Volstrekt niet eens met de review, en kijk maar eens naar andere GROTE metalsites, doom-metal.com, zwaremetalen.com, lordsofmetal.com enz... Daar krijgen ze gewoon wat ze verdienen: goede reviews, vette cijfers Rick

Morphia - Frozen Dust
Reactie van Een Metalfan op 10-10-2007 om 12:42u
Score: 85 / 100

Dit is wel de slechtste review die ik ooit heb gelezen..
Er word niet eens ingegaan op hoe Morphia zelf klinkt, maar op hoe het niet op My Dying Bride lijkt. Yeah.. Right. Even een leuk nieuwtje, ze proberen ook niet op My Dying Bride te lijken. Ze maken gewoon wat ze mooi vinden. Dat doen toch alle echte muzikanten, is het niet?
Nu dan, My Dying Bride is 1 van mijn lievelings bands, maar niks kan tegen Memories Never Die van Morphia op.. Dat is en blijft toch het beste nummer wat ik ken.
Zelf vind ik Fading Beauty het beste album, ga die maar is reviewen, en als je ook daar overheen kotst (en weer met My Dying Bride gaat vergelijken), dan weet ik et ook niet meer hoor.
Nog 1 tip: Laat je persoonlijke smaak niet meetellen in reviews.. Das niet echt de bedoeling, ist niet?

Morphia - Frozen Dust
Reactie van Marc op 20-06-2010 om 22:51u
Score: 100 / 100

Ik ben het ook niet eens met deze review. Morphia word volkomen onterecht vergeleken met een voledig andere band. Ook wil ik nog even kwijt dat het album prachtig is opgenomen, zeker voor een onbekende studio.