Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-09-2019

Sonata Arctica - Ecliptica
Jaar van release: 1999
Label: Spinefarm Records
Sonata Arctica - Ecliptica
Sonata Arctica zijn grote bewonderaars van hun landgenoten Stratovarius. Ze zullen wel nooit gedroomd hebben hun helden ooit te evenaren met een album. Nou, met slechts één album is het ze toch gelukt! Want wat een geweldig debuut is Ecliptica geworden! Sonata Arctica is inderdaad te vergelijken met Stratovarius, maar heeft op de één of andere manier toch een eigen geluid. Het grootste gedeelte van de cd bestaat namelijk uit supersnelle nummers die vol met goede melodieen zitten. En het is niet zomaar standaard power metal, maar ze zitten avontuurlijk in elkaar. Interessante solo-sectie's en song-structuren zijn de basis van een goede Sonata-song. Black File, Unopend, Picturing The Past en favoriet Kingdom For A Heart, allemaal zitten ze geweldig in elkaar en zijn voer voor de ware power metal freak.

Maar niet het hele album is snel-snel-snel. Er zit zeker qua tempo veel variatie in de nummers en dat zit toch ook al in het snelle werk. Er staan twee mid/up-tempo nummers op genaamd My Land en het erg mooie FullMoon. En ook nog eens twee prachtige semi-ballads, Replica en mijn favoriet Letter To Dana. De ballads zitten echt goed in elkaar en zitten vol met emotie. Trouwens, dat is eigenlijk het geval met de hele cd. De teksten niet zijn het standaard spul over draken/zwaarden of happy-happy gedoe, maar goed doordachte en poetische meesterwerkjes. Ok,' meesterwerkjes' is wel wat overdreven, maar goed zijn ze zeker!

Ultrastrakke drums en supersnel gitaar- en keyboardwerk. De keyboard is zelfs volop aanwezig en wordt erg goed gebruikt! Hulde! En dit is wat me toch wel het meeste verbaast aan Ecliptica, want de muzikanten waren tijdens de opnames nog maar in hun tienerjaren! En toch bespelen ze als een volleerd artiest hun instrumenten. Dus zou het logisch zijn dat ze ongeveer drie waren toen ze ermee begonnen. De keyboardspeler en zanger was trouwens wel 24 en is de songwriter, dus leeftijd en ervaring geldt wel voor hem. De zang is trouwens ook erg goed en doet soms denken aan Joe Tempest van Europe.

Er is wel wat negatiefs te melden en dat zijn de refreinen, die een beetje op elkaar lijken. Maar dat eufel is al verholpen op hun tweede cd Silence. Verder is dit eigenlijk gewoon een harstikke goede cd en dat voor een debuut! Sonata Arctica is een zeer frisse wind in de huidige power metal scene en iedereen die het een warm hart toedraagd, moet zeker deze cd eens luisteren. Zelf luister ik hier liever naar dan een cd van de grootmeesters Stratovarius.

Tracklist:
1. Blank File
2. My Land
3. 8th Commandment
4. Replica
5. Kingdom For A Heart
6. FullMoon
7. Letter To Dana
8. UnOpened
9. Picturing The Past
10. Destruction Preventer

Score: 91 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 31 juli 2002

Koop dit album in

Meer Sonata Arctica:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Sonata Arctica - Ecliptica
Reactie van Een_Metalfan op 31-07-2002 om 04:53u
Score: 70 / 100

Ik heb ze twee jaar terug voor het eerst live gezien in Tilburg (samen met Rhapsody en Stratovarius) en was toen behoorlijk onder de indruk. Daarna ben ik dus snel op zoek naar hun CD gegaan. Hij is inderdaad goed voor een debuut, maar ik vind het allemaal zo zielloos en steriel. Net als veel werk van Stratovarius. Meer dan 70 punten kan ik dan ook niet geven.

Sonata Arctica - Ecliptica
Reactie van Een_Metalfan op 01-08-2002 om 09:49u
Score: 100 / 100

Sonata Arctica is al 2 jaar lang mijn absolute nummer één. Zoals in de review al is aangehaald zijn de muzikanten nog vrij jong, wat het voor mij ook gemakkelijker maakt mij ermee te identificeren (ikzelf ben 20). Zowel op Ecliptica als op hun midi Successor en de laatste full-cd Silence vind ik geen enkel nummer dat ik niet weet te smaken. Sonata is wel powermetal, maar dat is het zeker niet alleen, ze beheersen veel meer dan dat. Komt daar nog bij dat hun live shows zeer goed te smaken zijn, toegegeven, ze evenaren de podiumbeesten/routiniés zoals Rhapsody en Stratovarius natuurlijk nog niet, dat kan alleen met ervaring. Maar ik zie een grote toekomst voor Sonata Arctica !

Sonata Arctica - Ecliptica
Reactie van metalbeast86 op 06-08-2002 om 02:44u
Score: 100 / 100

. De zang is trouwens ook erg goed en doet soms denken aan die gast van Europe. alleen dan met betere muziek hahahhaahhahahahahah zeer goede debuut is het

Sonata Arctica - Ecliptica
Reactie van Sner op 06-06-2004 om 15:55u
Score: 97 / 100

Wat een ongelooflijk goede cd is dit. Je blijft er naar luisteren. Alles zit perfect in elkaar. De zang, de melodieen, de solo's, de catchy refreinen, echt fantastisch. En op zich is de cd nog vrij afwisselend ook (al lijken de refreinen van de uptempo nummers idd wel een btje op elkaar). En er staan zelfs geen ''tussennummers'' op de cd, het hoge niveau blijft constant. Voor Sonata Arctica was Stratovarius mijn grote favoriet in de metal scene, maar die mening heb ik na deze cd (en ook na de volgende cd ''silence'') herzien. Ik geef ''slechts'' 97 punten, omdat ik hoop dat Sonata Arctica in staat is zichzelf ooit een keer te verbeteren... De beste nummers van deze cd? Hmm lastig, unopened, blank file en mary-lou zijn denk ik mijn favorieten (ja idd, ik zing graag mee met de nummers :P)

Sonata Arctica - Ecliptica
Reactie van Crinsane op 20-09-2004 om 13:27u
Score: 95 / 100

Simpelweg: Een groots album!!!

Sonata Arctica - Ecliptica
Reactie van Dian op 30-04-2005 om 14:49u
Score: 95 / 100

Er is iets met Finland volgens mij, want al mijn lievelingsband schijnen daar haast allemaal vandaan te komen, Sonata Arctica geen uitzondering. Ecliptica is mijn eerste Sonata Arctica album, niet mijn laatste, want ik dacht ik begin bij het begin. En ik was blij verrast, want ik vindt hem geweldig. Het bestaat gewoon uit hele lekkere nummers, favorieten FullMoon, Letter To Dana, Kingdom For A Heart, Blank File ( maakt me altijd vrolijk) en My Land. Bovendien heeft Tony Kakko een heerlijke stem

Sonata Arctica - Ecliptica
Reactie van HarryHamster op 03-02-2006 om 00:47u
Score: 100 / 100

KUTmet PEREN!!!!! geniaal album dit vergelijk ik graag met mijn grootste passie>kutten gecombineerd met de lekkerste vruchten namelijk peren

Sonata Arctica - Ecliptica
Reactie van gundam zero op 26-03-2006 om 14:24u
Score: 100 / 100

het is gewoon ultiem goed!!!

Sonata Arctica - Ecliptica
Reactie van pietjansnot op 11-11-2006 om 14:55u
Score: 85 / 100

De reden waarom ik powermetal ook leuk begon te vinden. ^^

Sonata Arctica - Ecliptica
Reactie van Miss F op 08-01-2007 om 17:00u
Score: 85 / 100

Heel goed album, en voor een debuut helemaal ongelofelijk. Haast nog beter dan Silence eigenlijk, juist door de snelheid. Ik vind dat ze Stratovarius hiermee al ver voorbij gestreefd zijn, Str. is veel saaier en eentoniger.

Sonata Arctica - Ecliptica
Reactie van Berry op 12-07-2007 om 14:22u
Score: 100 / 100

Gewoon de volle bak punten voor deze mijlpaal in de powermetal.. Geweldige plaat!

Sonata Arctica - Ecliptica
Reactie van MetalMeijer op 31-10-2014 om 23:23u
Score: 95 / 100

Deze maand kwam Ecliptica- revisited uit.Het debuutalbum volledig opnieuw opgenomen. Na enkele nummers toch maar weer het origineel beluisterd....
Wat een fantastisch album is dit toch! Waar revisited een Toni Kakko laat horen met de handrem erop, is dit album puur, authentiek en enthousiast. Ik kan mij haast niet voorstellen dat er power-metal fans zijn die dit album niet kennen, maar voor alle zekerheid: de hoek in en ga je schamen. En laat revisited links liggen!