Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-09-2019

Nightwish - Century Child
Jaar van release: 2002
Label: Spinefarm Records
Nightwish - Century Child
Met Century Child stond Nightwish voor de moeilijke taak voorganger Wishmaster te overtreffen. Dit is inmiddels het vierde studio album van deze Finse band, waarop ze net als op de vorige albums powermetal combineren met prachtige vrouwelijke vocalen. Met het aantrekken van nieuwe bassist Marco Hietala (inmiddels ex-Sinergy) heeft de band ook gelijk een mannelijke zanger in huis gehaald, waar op Century Child diverse malen gebruik van gemaakt wordt.

Het album begint met het niet al te harde Bless The Child. Direct al zijn de zo herkenbare Nightwish-riffs te horen, waar heel het album eigenlijk vol mee staat. Het is vooral het keyboardspel van bandleider Tuomas Holopainen die de riffs zo herkenbaar maakt. Ook de eerste single Ever Dream is niet al te hard en snel, maar zit wel perfect in elkaar. Dat is iets waar Nightwish toch altijd al goed in was: ze schrijven nummers die goed in elkaar zitten en goed klinken. Zo ook de ballad Forever Yours. Het nummer is een stuk rustiger dan de rest van het album, maar dit geeft Tarja Turunen de kans om goed te laten horen wat voor prachtige stem ze heeft.

Wie verwacht dat Nightwish een rustigere kant op gaat om meer fans te winnen heeft het mis. Century Child bevat namelijk ook gelijk het hardste wat de band ooit opgenomen heeft: Slaying The Dreamer. Agressieve riffs (voor Nightwish dan), gecombineerd met een kwade zang van nieuwe bassist Marco zorgen voor een heerlijk nummer, en Nightwish laat een kant zien die we nog niet gezien hadden. Marco zingt overigens op meer nummers mee, onder andere ook in Dead To The World, en het duet The Phantom Of The Opera. Laatstgenoemde is een cover van Andrew Lloyd Webber, waarvan het origineel in een musical voorkomt. Nightwish heeft er een erg mooie versie van neergezet, maar hij duurt te kort. Zodra het begint klinkt het als een groots nummer, waarvan je verwacht dat het toch een minuut of 7 gaat duren, minimaal. Het duurt echter nog geen 5 minuten.

Er staan ook nog een aantal lekkere uptempo nummers op, bijvoorbeeld End Of All Hope en Dead To The World, welke me wat aan het tweede album Oceanborn deden denken, terwijl nummers als Ever Dream, Feel For You en Ocean Soul me meer het Wishmaster gevoel gaven. De titel van afsluiter Beauty Of The Beast klinkt misschien bekend in de horen. Op het eerste album van de band staat een nummer met de titel Beauty And The Beast, maar beide songs zijn toch echt niet hetzelfde. Beauty Of The Beast is een 10 minuten durend meesterwerk, verdeeld in 3 stukken, waarop Nightwish laat horen hoe goed ze echt zijn. Van begin tot eind is dit een prachtig nummer, met diverse tempowisselingen en melodieen.

Is Century Child beter dan voorganger Wishmaster? Nee. Is Wishmaster beter dan Century Child? Ook daarop moet ik antwoorden met "Nee". Beide zijn geweldige albums, en met Century Child heeft de band wederom bewezen bij de top van de powermetal te horen.

Tracklist:
1. Bless The Child
2. End Of All Hope
3. Dead To The World
4. Ever Dream
5. Slaying The Dreamer
6. Forever Yours
7. Ocean Soul
8. Feel For You
9. The Phantom Of The Opera
10. Beauty Of The Beast

Score: 90 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 27 juni 2002

Koop dit album in

Meer Nightwish:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Nightwish - Century Child
Reactie van Een_Metalfan op 30-06-2002 om 15:25u
Score: 90 / 100

Hij is idd super. Over niet al te lange tijd in Antwerpen! Ze kunnen dr wat van .

Nightwish - Century Child
Reactie van Een_Metalfan op 03-07-2002 om 12:08u
Score: 90 / 100

Absoluut geweldig, binnenkort in tilburg, maarja vet uitverkocht

Nightwish - Century Child
Reactie van Een_Metalfan op 12-07-2002 om 03:00u
Score: 97 / 100

Tjs, ik zie ze dan wel weer in Tilburg, maar ik baal er wel van dat van het album de 'special edition' al uitverkocht was in Finland...en dat ze voor andere landen er niet extra bijdrukken...voorlopig dan. Jeuh! Weer een nieuw album en eigenlijk nog steeds niet commercieel :)

Nightwish - Century Child
Reactie van Een_Metalfan op 13-07-2002 om 06:42u
Score: 100 / 100

Ik ben hem nu aan het luisteren en ik vind het lekker aansluiten bij de vorige albums. Het nummer Slaying the dreamer is idd weer eens wat anders maar ligt lekker in het gehoor. Meer van dit soort nummers zou ik erg waarderen. Jammer dat Paradiso en 013 al zijn uitverkocht. Misschien houdt Fok! nog een prijsvraag met kaarten voor 1 van de concerten :)

Nightwish - Century Child
Reactie van ZardoZ op 31-07-2002 om 05:49u
Score: 85 / 100

Het nieuwe is er inmiddels wel van af, maar wat is ie weer goed. Ik denk alleen niet dat ze nog een album in deze stijl kunnen maken zonder dat er sleet op raakt, dus ik ben benieuwd hoe de toekomst er uit gaat zien voor Nightwish

Nightwish - Century Child
Reactie van Wolfgard op 24-09-2002 om 19:57u
Score: 77 / 100

Ik ben nooit echt gek geweest van het stemgeluid van Tarja, Maar nu met een mannelijke zanger erbij is het een stuk beter te pruimen. En over de muziek kan ik kort zijn: adembenemend. Ook de geweldige Phantom of The Opera Cover. Subliem. Alleen die Tarja.. maar goed moet je van houden

Nightwish - Century Child
Reactie van JozzyJosbourne op 23-11-2002 om 12:58u
Score: 89 / 100

Eeen heel vet album, maar hij kan Oceanborn, mijn favoriet, net niet evenaren. Desalniettemin een zeer goed album, vooral bless the child, slaying the dreamer, phantom of the opera en beauty of the beast. Toch vind ik dat ze wat moeten doen aan de orginaliteit van de titels. Ik bedoel hoeveel ocean en sea hebben we nou al niet. En beauty of the beast is ook niet zo origineel na beauty and the beast. Maarja, dat mag de pret niet drukken.

Nightwish - Century Child
Reactie van dragon_child op 12-12-2002 om 21:40u
Score: 98 / 100

ik ken nightwish nog niet zo lang en dit is het enigst album wat ik van hun heb. maar wel de beste die ik ooit gehoord heb. de zang van tarja is gewoon goddelijk en de muziek is perfect. alleen jammer dat af en toe tarja word vervangen door hun nieuwe bassist (marco) dat staat de perfectie van hun cd net in de weg

Nightwish - Century Child
Reactie van Een_Metalfan op 11-03-2003 om 08:44u
Score: 90 / 100

een van de beste cds van 2002

Nightwish - Century Child
Reactie van Fear_Of_The_Dark op 15-05-2003 om 21:12u
Score: 90 / 100

Het is gewoon het beste album van 2002,ook op metalfan.nl en terecht!

Nightwish - Century Child
Reactie van wicked-lucy op 07-11-2003 om 16:04u
Score: 100 / 100

Deze band echt gewledig! de cd is ook ozo goed! en het verveelt nooit. de cd heb ik nu een jaar, maar jammer genoeg niet de limitid edition (was er weer niet) maar heb nuw wel de dvd van nightwish end of innocence limitid en het rulet! bezig met een nieuwe cd en ik kan niet w8ten dat ie uitkomt in Finland!

Nightwish - Century Child
Reactie van tarja -lucinda op 07-11-2003 om 16:05u
Score: 100 / 100

NIGHTWISH BLIJT NUMMER 1!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! greetz (wicked-lucy)

Nightwish - Century Child
Reactie van Lord Leuber op 28-11-2003 om 08:14u
Score: 60 / 100

Hoe valt dit te vergelijken met Wishmaster en met name Oceanborn??? Tarja zingt veel minder indrukwekkend, de riffjes zijn saaier en doen constant aan de voorgaande albums denken. Okee, het is niet echt ontzettend slecht, maar ook bij lange na niet zo goed als de voorgaande albums (en ja, dan bedoel ik inclusief Angels Fall First, zelfs die vind ik beter dan dit album). Ik kreeg het bijna niet opgebracht het hele album af te luisteren. Ik was er dan ook niet rouwig om geweest als Tuomas er de stekker uit had getrokken wat blijkbaar bijna gebeurd was, zoals hij op de End of Innocence dvd vertelt. (ook een tamelijk waardeloze release trouwens)
Hoe een redelijk doorgewinterde band als Nightwish (en met de Finse winters wil dat heel wat zeggen ;-)) na drie studioalbums en iets van vijf jaar live ervaring met niets beters dan dit kon komen is mij een raadsel...

Nightwish - Century Child
Reactie van stefan000 op 03-04-2004 om 20:32u
Score: 95 / 100

Het is een leuk album, vooral bless the child en beauty of the beast zijn goed. Maar over het algemeen vind ik het niet een vooruitgang. Wishmaster blijft nog steeds een van de beste albums. Misschien dat het volgende album 'Once' wel beter word omdat ze dan iets meer gewend zijn aan de nieuwe bassist Marco.

Nightwish - Century Child
Reactie van Lya Nedra op 06-04-2004 om 16:39u
Score: 75 / 100

Ik hoop echt dat Once meer heeft van Oceanborn en Wishmaster in plaats van CC. Het is natuurlijk een goede cd, zoals alles van Nightwish, maar het viel me toch tegen. Er staan een paar goede nummers op, maar ik heb toch de neiging om de helft over te slaan. Daarbij vind ik het ook niet echt een vooruitgang dat Tarja veel lager zingt op CC. Gooi de hoge noten d'r in! Veel mooier. Ik was veel positievere lyrics gewend van ze...

Nightwish - Century Child
Reactie van Dimmu op 06-05-2005 om 12:01u

zeer leuk album toch , allemaal snelle , toffe liedjes , alleen de cover van phantom of the opera vind ik niet geslaagd en forever yours :s voor de rest niets mis mee

Nightwish - Century Child
Reactie van metalthebest op 18-10-2009 om 21:36u
Score: 90 / 100

ik heb nu 3 cd's van nightwish en ik vind dit niet hun beste cd, ze hebben echt betere. maar er staan veel leuke nummers op. ik vind het ook wel leuk dat er wat rustigere nummers op staan, zo laten ze toch een hele andere kant van zich horen en laten ze vooral weten dat ze niet alleen maar harde nummers kunnen spelen maar eigenlijk best veelzijdig zijn. als ik moest kiezen welke liedjes ik het beste vind zou ik op dit moment denk ik kiezen voor Beauty Of The Beast of Slaying The Dreamer. die zijn allebei gewoon heel mooi gezongen en gespeeld. maar ik vind de hele cd te gek met leuke nummers

Nightwish - Century Child
Reactie van tim op 26-11-2014 om 22:54u
Score: 95 / 100

Het misschien wat laat om te reageren maar ik vind dit album echt beter dan Wishmaster. Ik vind het alleen jammer dat Tarja haar opera stem minder gebruikt op deze cd. Maar Bless the child End of all hope Slaying the dreamer en Ever dream zijn toch wel geweldige nummers en Ocean soul is ook goed.