Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-05-2018

Shaarimoth - Current 11
Jaar van release: 2005
Label: Carnal Records
Shaarimoth - Current 11
Godsdiensten en religies, onderwerpen die altijd actueel zijn geweest en altijd actueel zullen blijven. Herkomst deels herleidbaar, bestemming veelal onbekend. Vastgelegd, maar ongrijpbaar, doorgegeven maar veelal vergeten of aangepast, veranderd in mythes en legendes of nog steeds onder de mensen.
Satanisme lijkt inmiddels uitgemolken te zijn. Omgekeerde kruizen zijn nu veelal willekeurige attributen zonder lading, geen kerk een fik en ook de offers verdwijnen van het toneel. Deze invalshoek, daar heeft menig man al lang mee leren leven.

Tijd voor een frisse wind door de oude, dorre velden, moeten de heren van de Noorse Shaarimoth gedacht hebben. En nee, Shaarimoth is, hoezeer men het ook zou verwachten, geen naam van een vergeten Noorse God of krijger, Shaarimoth is hebreeuws voor "poorten van de hel". En tijdens openingsuren gunnen deze poorten ons een rijkelijke blik in de oude Sumerië (een deel van wat tegenwoordig Irak is) en het Babylonische scheppingsverhaal wat daar toentertijd van grote waarde was.

Het debuut van Shaarimoth, "Current 11" (wat staat voor de 11 demonen van de chaos) is van a tot z met de Babylonische mythes geïnjecteerd. De cd opent met een roep tot grootheden Tiamat (Hubur), Kingu en Apsu. Karakteristieke, arabisch- getinte geluiden en sferen (hoewel gehuld in een sluier van duisternis) begeleiding deze verheerlijking, waarna het eerste, echte nummer "Legions Of Kingu" uit de poorten van deze hel weet te breken.
Shaarimoth is een welkome nieuwkomer in de extreme metalscene die een oud formule over een nieuwe boeg gooit. Het uitgangspunt is nog altijd het evile, onbekende, onberekenbare. Demonen en een duivels, diep, sinister, deemster universum van chaos waarin deze huizen. De muziek is eveneens helemaal in de ban van de thematiek. De klanken zijn een weerspiegeling van het verleden en het heden – de oosters klinkende sfeermakers vermengen zich met hard, lomp, slepend en overweldigend gebeuk en gebrul. Shaarimoth weet feilloos hoe je de fijnste details naadloos moet combineren om u, waarde lezer, maar ook mij, eeuwen terug mee te slepen, naar een oude cultuur en al haar venijnige kronkels door het universum.

Alles op "Current 11" staat in het teken van Sumerische cultuur. De artwork bevat themagerelateerde afbeeldingen uit die tijd, de nummers staan bol van de mythische namen en hun doen en laten wordt uitgebreid onder de loep genomen. De titeltrack van "Current 11" is wederom een veelzeggend aspect – daarin worden de 11 demonen aangeroepen. Maar ook Tiamat en Kingu spelen in de teksten een belangrijke rol.

Shaarimoth heeft met "Current 11" één van de spraakmakendste debuutalbums van de afgelopen tijd geleverd. Een gewaagde stap, maar een zeer geslaagd resultaat. Niet te lang, niet te kort, flink voorzien van een opvallend thema en de bijbehorende geluiden en muzikaal en deathmetal gerelateerd sterk en daadkrachtig. Shaarimoth is verplichte kost voor liefhebbers van spirituele doch brute death.

Silim-Madu Shaarimoth!

Tracklist:
1.Opening
2.Legion Of Kingu
3. Titukki Limnutti (Summoning Of The Seven)
4. 218
5. Incantation Of Hubur
6. Flood The Cosmic Gates
7. Current 7
8. It Came From A Desert
9. In The Shadows Of Akhkhjaru
10. Come Mother, Come
11. Closure

Score: 87 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 30 april 2006

Koop dit album in

Meer Shaarimoth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Shaarimoth - Current 11
Reactie van H. op 30-04-2006 om 19:15u

Wat een los zand review..werkelijk, valt geen touw aan vast te knopen, laat staan de fouten. Goed album, dat wel