Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-05-2019

Tristania - Ashes
Jaar van release: 2005
Label: SPV / Steamhammer Records
Tristania - Ashes
Na beluistering van dit album vroeg ik me eigenlijk maar één ding af. Wat is er in godsnaam gebeurt met de vroeger zo geweldige gothic metal band.
Na het fantastische 'Beyond the Veil' en het eveneens gave 'World of Glass' is dit nieuwe album 'Ashes' een behoorlijk tegenvaller.

Waarom zou dat toch zo zijn?
Nou het komt voornamelijk, omdat Tristania een behoorlijk stukje harder is geworden. Men is haast opgeschoven naar melodieuze death metal met gothic invloeden.
Nu hoeft dat op zich geen probleem te zijn, maar doormiddel van het wegvallen van het grandioze toetsentapijt van vroeger en de grotere nadruk op gitaar is de magie grotendeels verdwenen. De band moest het vroeger vooral van die magische sfeer en de grandioze zangpartijen hebben, maar helaas is er maar bitter weinig van over.

De productie is allereerst erg droog. Hierdoor knalt het wel lekker in je gezicht, maar in mijn optiek is dat niet helemaal passend. De keyboards zijn nog wel aanwezig, maar door de productie is de bombast ver te zoeken en afgezien van enkele geslaagde elektronische instrumenten is er op dit vlak weinig bijzonders te melden.
De zangpartijen zijn dan best aardig gedaan, maar nieuwe grunter Kjetil is op dit gebied geen hoogvlieger. De mannelijke clean zang klinkt saai en pitloos en nadat we bij 'World of Glass' al moesten concluderen dat zangeres Vibeke Stene een vrij doordeweekse stem had, kan ik ook hier helaas niet anders zeggen dan dat er op dat gebied geen verbetering is.

Is er dan helemaal niets goed aan deze release? Nou, zeker wel hoor. Sommige passages zijn uitstekend en ook de algehele composities zitten vrij sterk in elkaar. Echt memorabele momenten ontbreken echter en dat is een groot gemis.
Kortom, de nieuwe cd van Tristania is behoorlijk teleurstellend. Een stijlverandering heb ik eigenlijk nooit problemen mee, maar als in dit geval ontwikkeling achteruitgang betekent dan hoeft het van mij niet meer. Liefhebbers van de band raad ik dan ook absoluut aan, om even te luisteren voor dat je dit album koopt. Luistertip : The Wretches.
Nee dan luister ik zelf liever naar Sirenia, de band van oud-zanger gitarist Morten Veland. Die brengt wel geweldige sferen en prachtige muziek.
Aardig, maar niet meer dan dat.

Tracklist:
1. Libre
2. Equilibrium
3. The Wretched
4. Cure
5. Circus
6. Shadowman
7. Endogenesis
8. The Gate

Score: 70 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 24 januari 2005

Koop dit album in

Meer Tristania:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Tristania - Ashes
Reactie van Iscariah op 24-01-2005 om 19:03u

Tristania is gestorven wanneer Morten Veland de band verliet, ik ben teleurgesteld in het werk dat men zonder hem doet en ik heb de stap naar Sirenia volledig gemaakt. Widow's Weed, Beyond The Veil waren geniaal en World Of Glass viel nog mee. Maar de promo die ik van de nieuwe gehoord heb, nee.

Tristania - Ashes
Reactie van CoenV op 24-01-2005 om 22:19u

Behoorlijk teleurstellend... Cijfer: 70 Dat klopt gewoon niet.

Tristania - Ashes
Reactie van Jeroen op 24-01-2005 om 22:37u

Het is een behoorlijke teleurstelling ja, na geweldige albums. Maar echt gigantisch slecht is het ook niet.. het is geen onvoldoende..70 is een prima cijfer

Tristania - Ashes
Reactie van Anne Violin op 26-01-2005 om 20:57u
Score: 8 / 100

Wel, ik vind dit album van Tristania toch wel erg goed. Durf zelfs te beweren beter dan World of Glass, het heeft denk ik dan toch ook wel te maken met smaak... Heb namelijk de promo ook gehoord.. en een paar live opnames.. maar blijf er bij dat ik ´t een goed album vindt. Mijn favoriete album is wel Widow´s Weeds en inderdaad heb ik ook wel ´t een en ander gemist op dit album (Pete bijvoorbeeld) maar dat neemt niet weg dat er toch ook zeker veel mooie nieuwe elementen er voor in de plaats zijn gekomen neem nu Endogenisis dat is echt één van mijn favoriete nummers, Equilibrium vind ik ook wel een erg goed nummer en elke band veranderd wel eens wat. Ik vind niet dat Tristania door dit album slechter is geworden het heeft juist een andere kant laten zien...andere invloeden...anders.. Ik vind dit opzich al een positief gegeven dat ze dus van alles proberen en niet maar slechts bij één concept blijven hangen... Het logo van Tristania hebben ze ook weer veranderd en daar past dit album ook wel bij. Maargoed zo heeft iedereen zijn mening en ik ga dit album wel kopen en niet naar Sirenia luisteren :)

Tristania - Ashes
Reactie van Faust op 30-01-2005 om 14:46u
Score: 50 / 100

Voor mij nu al de grootste teleurstelling van het jaar. Gelukkig maakt Sirenia onder Morten Veland nog wel muziek van niveau. Zo blijkt toch maar weer hoe één persoon een band kan maken of breken. Het enthusiasme dat mij beving vlak voor ik de promo binnen haalde was al na een nummer verdwenen. Bedankt voor het besparen van die 20 euro, BitTorrent. :P

Tristania - Ashes
Reactie van Rascar op 22-02-2005 om 17:27u
Score: 70 / 100

Zeker een hele verandering sinds BTV en WOG... Maar toch zeker geen slecht album, ook ik heb sinds het verlaten van Morten en het oprichten van Sirenia de overstap gemaakt en ik kan niet zeggen dat ik daar spijt van heb. Het is gewoon erg jammer dat ze de melodieuze kant een beetje laten zitten en meer voor het harde gaan, wat ik persoonlijk (vat dit niet op als een belediging) erg jammer vond/ vind is dat ze met Nightwish op tour zijn... Ik denk dat Tristania aan het proberen is de meer commerciële kant op te gaan en ik weet zeker dat ze op deze manier niet de "fans" krijgen die ze hadden... Want met dit album zijn er een heleboel "fans" die het wel een beetje gehad hebben met Tristania en overstappen naar Sirenia... Zonder twijfel...

Tristania - Ashes
Reactie van Bakema NL op 03-03-2005 om 20:38u
Score: 85 / 100

Wat is dat nou voor onzin over "overstappen naar Sirenia"............alsof je niet beide bands goed kunt vinden of zo....maf. Ik vind Ashes een geweldige cd. Widow's weeds en Beyond the veil waren weergaloos, World of glass vond ik een stuk minder, die draai ik amper, Morten werd absoluut gemist. Sirenia kwam en is weergaloos, al haalt de 2e cd het bij lange na niet bij de eerste. En nu komt Tristania dan met Ashes en bewijzen ze wel degelijk echt op eigen benen te kunnen staan. Ja, het is anders, maar nee, het is zeker niet slechter. Ashes is geweldig naar mijn mening, vooral The wretched en Circus kunnen me bekoren. Dit is toch wel een beetje een groei cd'tje die na elke luisterbeurt beter word en als je dat wel eens eerder zo ervaren hebt met andere cd's dan weet je dat het dan meestal wel helemaal goed zit. En dat zit het ook wel met deze cd. Die Kjetil bevalt me prima, de koren bevielen me altijd uitermate goed, maar ik mis ze ook weer niet echt. Vibeke's zang is verre van doordeweeks......de cd staat me gewoon echt aan. Ik zit niet te wachten op een volgende Beyond the veil, deze band laat horen dat ze meer kunnen dan het kopiëren van hun vroegere songwriter en ze slagen met vlag en wimpel, zeker na het toch wel wat tegenvallende World of glass, waar ze duidelijk met wat halve ideetjes van Morten aan het werk waren en eigenlijk niet goed wisten wat ze moesten doen. Dus ben je een vastgeroeste luisteraar dan moet je misschien inderdaad deze cd overslaan of eerst maar eens beluisteren. Houd je van de eerdere cd's van Tristania en ben je niet bang voor "eens wat anders" dan zou ik deze cd zeker gaan beluisteren of meteen maar aanschaffen.

Tristania - Ashes
Reactie van farizeeër op 07-04-2005 om 20:37u
Score: 8 / 100

het is inderdaad anders dan hun vorige mooie album. ik vind het na vele malen beluisteren toch nog een heel goed album! je moet het wat gewend worden vind ik,het is letterlijk van wel ghotick soms ground-death metal gelijk.

Tristania - Ashes
Reactie van Een_Metalfan op 22-04-2005 om 09:39u

dit is toch geen Tristania als ik al hun oude albums hoor :S vind jammer da die ene uit de band is gegaan zijn grunt is ook veel beter en clean ook bij world of glas vond ik het nog net op het randje

Tristania - Ashes
Reactie van Wout op 09-12-2007 om 19:54u
Score: 85 / 100

Ik moet wel zeggen dat deze review als twee druppels water lijkt op die uit Aardschok.

Een mooi album met toch wel een erg sterke eerste helft en een ietwat mindere tweede helft. Hopende dat deze 'nieuwe' stijl zich beter ontwikkelt naarmate meer albums uitkomen.
Waar ik in de review lees van een gemiddelde grunter moet ik toch opmerken dat ik dat niet vind.
Op een geweldige knaller als Libre vind ik zijn stem juist erg aangenaam en ruig klinken. De cleane mannelijke vocalen hadden inderdaad wel wat pittiger gemogen (op sommige stukken).
Heb geduld en laat men eens experimenteren voordat er gemekkerd wordt van overstappen naar Sirenia. Dit klinkt mijns inziens een stuk volwassener dan eerder werk.
Uiteindelijk zul je met dit soort bands altijd een tweezijdig gevoel houden. Ik las ook over 'commercieel worden'. Met grunts als deze in je muziek word je niet commercieel. Denk je dat bands als Opeth, Tiristania en As i Lay Dying milonairs zijn omdat er catchy nummers en cleane vocalen op staan? Ik persoonlijk niet.

Tot nu toe toch een dikke 8.5!

Tristania - Ashes
Reactie van Jeroen op 11-12-2007 om 23:08u

Nu je het zo zegt, het lijkt inderdaad wel een beetje op die Aardschok recensie, maar dat is dan zeker niet bewust gebeurd aangezien ik die toen nog niet gelezen had.

Grappig en ik ben het wel eens (nog steeds) met die recensie in de AS