Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-05-2019

Mötley Crüe - Shout At The Devil
Jaar van release: 1983
Label: Elektra Records
Mötley Crüe - Shout At The Devil
Mötley Crüe is de eerste band die ik ontdekt heb door het lezen van een autobiografie. Ik heb het over The Dirt en daar wil ik toch eerst wel wat over kwijt. Dit moet namelijk wel één van de beste boeken ooit zijn. Echt alles wat die lui hebben uitgevreten, komt ruim aan bod. Alle bandleiden vertellen hun eigen verhalen en zelfs oude managers en een ex-zanger mogen hun zegje doen. En de leden van The Crue hebben veel uitgevreten, niet normaal! En ze schamen zich niet om het allemaal te vertellen. Enorm veel drank, drugs en vrouwen, dat was het motto. Elke pagina die je voor je neemt, bevat een verhaal om niet te vergeten. Zo neukte Vince Neil de vriendin van hun toenmalige manager terwijl die buiten de trailer stond te wachten en dat vlak voor hun doorbraak. Of wat dacht je van de bijna-dood-ervaring van bassist/oprichter Nikki Sixx door de vele drugs. Je moet het een keer gelezen hebben, of anders ga je naar de film die op het moment gemaakt wordt.

Ok, over naar de muziek. Als ik The Dirt moet geloven, was de band vooral opgericht om de roem en het geld. Vooral de latere albums werden gemaakt met het oog op hit-singles. Echter, ik denk dat Mötley Crüe met Shout At The Devil nog het meest weg komt bij de metalfans. Het laat een jonge, nog hongerige band horen. Het klinkt allemaal nog duister en het zijn lekker zware gitaar-riffs die we te horen krijgen. Ook al stond men aan het begin van hun succes, toch lijken nummers als Too Young To Fall In Love en het titelnummer gemaakt te zijn voor de stadiums die ze de eind jaren 80 zouden gaan vullen.

Voor de rest zijn het vooral mid-tempo songs met een lekkere groove en aanstekelijke refreinen. Het gaspedaal wordt toch een keertje ingetrapt bij Red Hot en met succes. Ook maakt de soms Rob Halford-achtige zang van Vince Neil de plaat eentje met een metalen randje. Het is dus een lekkere plaat die je prima kunt aanschaffen als metal fan. Want latere platen als Girls, Girls, Girls en Dr Feelgood klinken toch echt als commerciele rock. Alleen jammer van die belachelijke make-up, maar dat was in die tijd blijkbaar stoer.

En dan sluit ik af met een verhaaltje over de titel van het album, uiteraard afkomstig van The Dirt. Tijdens het schrijfproces was Nikki Sixx, samen met zijn toenmalige vriendin Lita Ford, nogal geobsideerd door het occulte. In de eerste instantie was het dan ook de bedoeling om de cd Shout With The Devil te noemen. De platenmaatschappij weigerde echter een plaat uit te brengen met zo'n naam. Het deed Nikki echter niks. Tot er op een gegeven moment rare dingen in zijn huis/krot gebeurden, zoals zwevende vorken en zo. Want dat krijg je als je je met het occulte bezig houd. Dus besloot mr. Sixx om de titel toch maar te veranderen in Shout At The Devil. Hoewel het leven van Nikki Sixx daarna beslist niet opeens over rozen ging. Maar dat kun je allemaal lezen in The Dirt. Ik raad je echt aan dat boek te kopen! Oh ja, en de cd ook.

Tracklist:
1. In The Beginning
2. Shout At The Devil
3. Looks That Kill
4. Bastard
5. God Bless The Children Of The Beast
6. Helter Skelter
7. Red Hot
8. Too Young To Fall In Love
9. Knock 'Em Dead Kid
10. Ten Seconds 'Till Love
11. Danger

Score: 80 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 27 juli 2004

[ Terug naar de Album Reviews ]

Mötley Crüe - Shout At The Devil
Reactie van Old Motorheadbanger op 08-08-2004 om 00:29u

Watjesgroep. Luister maar eens naar Nuclear Assault's Buttfuck. Zo dachten metalheads toen over Vince Neil nadat die gozer van Hanoi Rocks omkwam in een ongeval veroorzaakt door een zatte Vince. Die kloot kwam er nog goed vanaf bij de rechter ook. Die gozer heette Nicholas "Razzle" Dingley ( R.I.P. 9 december 1984) Shout at Vince ware een betere titel voor deze softe fluitplaat geweest.

Mötley Crüe - Shout At The Devil
Reactie van trooper op 24-08-2004 om 02:44u

deze plaat dient beluisterd te worden met de gedachte van de jaren '80 in het achterhoofd. Ik ben zelf ook nummers beginnen luisteren na 'the dirt' grotendeels te hebben gelezen in een magazine. Op muzikaal vlak zijn ze inderdaad niet grensverleggend maar ik kan de nummers wel waarderen en ze zijn toch wel de meest geschifte band ooit (voor de kenners van het boek; hiermee bedoel ik o.a. het telefoonincident :p) The dirt is idd ook verplicht leesmateriaal voor elke metalfan,en mss kan je daarna de nr.'s ook waarderen. Het ongeluk van vince is inderdaad uitgedraaid op misbruik van hun populariteit

Mötley Crüe - Shout At The Devil
Reactie van Old Motorheadbanger op 10-09-2004 om 17:16u

Ik heb Motley Crue weten debuteren. Je moet mij niks leren van "de jaren 80 geest" 20 jaar later zeg ik nog steeds : This sucks !

Mötley Crüe - Shout At The Devil
Reactie van Snake op 22-09-2004 om 11:30u
Score: 98 / 100

Op het nummer "Danger" na is "Shout at the devil" gewoon een prima plaat, de beste die de Crue ooit heeft gemaakt. Dat Nuclear Assault ooit een nummer opnam om Vince Neil af te zeiken, zal er meer mee te maken hebben gehad dat die heren alleen maar konden dromen van de ladingen met mooie vrouwen die Vince in die tijd heeft afgewerkt en de heren van N.A. zelf handkarrend konden toekijken. En ja, hoe ze er toen bijliepen, die Mad-Max look was beter dan sommige blackmetalbands er nu uitzien...... (Hallo Dimmu Borgir, Cradle!!) Motley mocht er dan wel pussy uitzien, hun levensstijl was dat bepaald niet (Lees The Dirt maar eens) "Shout at the devil" is voor mij een metalklassieker van het zuiverste water, of ie nou 20 jaar oud is of niet!

Mötley Crüe - Shout At The Devil
Reactie van Old Motorheadbanger op 26-09-2004 om 18:46u

Schijt met dat imago ! Geldbeluste hoeren en groupies vind ge overal. Dodelijke ongelukken in een dronken bui veroorzaken, je managers wijf neuken, en Pam Andesrson + kleine afmotten heeft noppes met muziek te maken. Hebt ge Tommy Lee al es zien staan voor de rechter ? Mooi gewassen,fris gekapt en schoon kostumeke !!! Metal klasieker ??? No, Comers afzeiker I

Mötley Crüe - Shout At The Devil
Reactie van FUDGE op 21-12-2004 om 15:49u
Score: 100 / 100

mmm tommy lee in spandex ....i think i'm gay!

Mötley Crüe - Shout At The Devil
Reactie van 'bones' op 09-01-2005 om 14:05u

het is Mikki sixx niet Nikkie sixx.

Mötley Crüe - Shout At The Devil
Reactie van 'bones' op 05-07-2005 om 20:31u

Correctie... ik zit fout! Het is nikkie six....ik was in de war met mikkie D van king diamond en motorhead.

Mötley Crüe - Shout At The Devil
Reactie van Een Metalfan op 19-06-2012 om 16:47u

mötley crüe verdeelde de metalheads destijds in 2 kampen. de eerste vonden de muziek van the crüe geweldig, en de glamrock bands schoten als paddestoelen uit de grond. de tweede groep vond het allemaal maar niets, en gedreven door hun haat tegenover glam bands werd hun muziek alsmaar sneller en agresiever, wat resulteerde in thrahs metal.

ikzelf ben een thrash fan, maar ik kan deze plaat zeker wel waarderen. ze staat vol met stevige hard rock/heavy metal songs. nrs. als too young to fall in love, Looks That Kill en Shout At The Devil mogen terecht klassiekers genoemd worden. het nichterige imago van de heren neem ik er met plezier bij.

Mötley Crüe - Shout At The Devil
Reactie van daniel op 02-05-2014 om 15:59u
Score: 9 / 100

acht jongens toch wat een gezag over wat ze waren en wie ze waren het was toch in de tijd bij vele van die bands zo. hou er van of niet de ene vind die goed en de andere dan niet. geniet van de muziek jongens en bevalt het je niet ja dan niet maar begin niet met hun vuile was buiten te hangen. we weten allemaal dat er niemand van die groepen engeltjes waren. denk dat er toch vele geweest zijn die een reputatie haden. heb er genoeg gezien hoor in de tijd. denk aan venom toen hun ze gingen optereden en er was een probleem met hun instumenten en ja dan begonen ze gewoon alles kapot te maken een hal uur aan een stuk roepen en zo kom jongens we kenen het allemaal toch?