Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-09-2019

While She Sleeps - So What?
Jaar van release: 2019
Label: Sleep Brothers
While She Sleeps - So What?

Het is 2010 wanneer While She Sleeps doorbreekt met zijn ep North Stands For Nothing en direct bestormden de bandleden uit Sheffield, Engeland de Britse metalcore-scene. Sindsdien is de groep zichzelf blijven ontwikkelen. Nadat op 13 augustus 2012 de eerste langspeler This Is The Six werd uitgegeven is de fanbase van de band enorm gegroeid en inmiddels is deze een gevestigde naam; en dat is niet voor niks. De heren hebben van meet af aan gezorgd voor een uiterst unieke en herkenbare sound, iets waar andere groeperingen jaren naar streven en vaak nimmer bereiken. Afgelopen maart kwamen ze met de meest recente schijf: So What?, waarbij tijdens het luisteren gelijk duidelijk wordt dat de band is blijven sleutelen aan zijn eigen succesformule, zonder kracht in te boeten.

De band staat erom bekend dat deze enorm hard werkt. Dit zelfs zó hard, dat het zanger Lawrence Taylor in 2013 bijna zijn stem kostte, waardoor de band gedwongen werd een deel van dat jaar en het jaar erop een heleboel gigs te cancellen. Echter, na zijn (snelle) genezing kwam in 2015 Brainwashed, de tweede volledige plaat. Nadat de mannen in 2017 volgden met hun derde, wervelende schijf You Are We, was het duidelijk: deze gasten zitten niet stil. De plaat werd wederom lovend ontvangen en al snel prijkte hun naam steeds hoger op menig festival-affiche.

Hoewel elk album een nuance bracht ten opzichte van de voorgaande, bleef hun unieke geluid telkens fier overeind staan. Dit is niet altijd een gegeven namelijk. Andere bands slaan soms volledig de plank mis bij het (willen) ‘doorevolueren’ en veranderen uiteindelijk compleet hun sound, waardoor veelal een tweedeling ontstaat binnen de schare fans en de bands qua populariteit veelal alleen maar inleveren.

Bovenstaande is voor de Britse heren zeker niet van toepassing. Deze nieuwe schijf staat wederom vol met heerlijke tracks. Tussen het opnemen van de verschillende albums door werd voortdurend getourd en daardoor rijst al snel de vraag of de heren de energie en wilskracht kunnen blijven opbrengen om te blijven voldoen aan de hoge verwachtingen. Na het beluisteren van So What? is het antwoord absoluut bevestigend. Opener Anti-Social knalt erin en vormt een perfect huwelijk tussen enerzijds agressieve, laag gestemde gitaarriffs, knallende beats en groovy baslijnen en anderzijds fijn afwisselende catchy metalcore-refreinen. Na het eind van dit nummer zit je te grijnzen van blijdschap en daarna volgen nóg tien tracks.

Titeltrack So What? is een enorm toegankelijk, behoorlijk up-tempo nummer en is een typische track die een grote kans heeft meer mensen richting de band (en metalcore in het algemeen) te trekken. Met songs als The Guilty Party en Haunt Me laat de band horen absoluut te willen experimenteren, waarbij gitarist Mat Welsh nog prominenter te horen is als cleane afwisseling tegenover Loz’ aggresieve kabaal. De heren gaan zelfs zover dat er complete koren te horen zijn op de plaat. Set You Free begint daarom ietwat verwarrend, alsof het de nieuwe van Backstreet Boys is, maar gelukkig is niets minder waar en na een korte intro begint het gebeuk toch wederom uit je speakers te knallen. Met Gates Of Paradise sluit While She Sleeps de plaat af en valt niet anders te concluderen dan dat dit weer een prima album is.

Valt er dan niets op te merken? Vanzelfsprekend wel. Zo nu en dan neigen sommige delen van de tracks iets te veel naar de popmuziek en/of punk. Iets waar niet per se iets mis mee is, maar je moet ervan houden. Gelukkig zijn deze momenten spaarzaam en absoluut geen dooddoeners en valt als eindconclusie vast te stellen dat deze Engelse mannen wederom een album hebben afgeleverd waar menigeen veel uren luisterplezier aan zal beleven.

Tracklist:
1. Anti-Social
2. I've Seen It All
3. Inspire
4. So What?
5. The Guilty Party
6. Haunt Me
7. Elephant
8. Set You Free
9. Good Grief
10. Back Of My Mind
11. Gates Of Paradise

Score: 83 / 100

Reviewer: Dennis
Toegevoegd: 20 mei 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]