Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-08-2019

Trollheims Grott - Aligned With The True Death
Jaar van release: 2018
Label: World Terror Committee
Trollheims Grott - Aligned With The True Death
De naam Trollheims Grott zal waarschijnlijk niet (meer) bij veel mensen een belletje doen rinkelen. De Finse industrial blackmetalformatie leverde meer dan vijftien jaar geleden twee volstrekt eigenzinnige, ietwat bevreemdende, maar ook bijzonder krachtige albums af. Bizarre Troll Technology (2001) en Bloodsoaked And Ill-Fated (2003) zijn inmiddels helaas in de vergetelheid geraakt en ook de band zelf heeft lange tijd een sluimerend bestaan geleid. Tot eind vorig jaar, als er tot mijn grote verbazing ineens een derde langspeler verschijnt. Vanuit het niets, kunnen we wel stellen. Aligned With The True Death is de naam die de schijf heeft meegekregen, het Duitse label World Terror Committee de nieuwe verblijfplaats die de Finnen hebben gevonden.

Trollheims Grott stamt nog uit de tijd dat avantgardisme niet het nieuwe conservatisme was en de bands die buiten de lijntjes kleurden in het blackmetalgenre nog op de vingers van één hand te tellen waren. Natuurlijk maakten groepen als Emperor, Limbonic Art, Dødheimsgard en Arcturus furore, maar black metal bestond toch – met name in Scandinavische regionen - voornamelijk uit groepen die de traditie in ere hielden. In die tijd was de muziek van deze groep een verademing ten opzichte van veel genregenoten. De combinatie van grimmige, mechanische black metal met elektro-invloeden en progressieve songstructuren bleek een gouden wisselwerking op te leveren. Wie de twee albums van Trollheims Grott anno 2019 beluistert, hoort muziek die nog niets aan intensiteit, eigenzinnigheid en actualiteit heeft ingeboet.

Gelukkig gaat Aligned With The True Death op dezelfde voet verder. Alsof er in al die jaren niets veranderd is. Nog steeds combineert Trollheims Grott mechanische, Thornsiaanse gitaarloopjes met …And Oceans-achtige, kille elektronica. Het titelnummer, waarmee de band het nieuwe album aftrapt, geldt direct als visitekaartje. De blackmetalbasis is onmiskenbaar in de grimmige riffs, het furieuze, intense drumwerk en de krachtige strot van Spellgoth, maar in de luwte vechten allerlei wazige, psychedelische keyboarduitspattingen om een plek in de spotlights. Die verrijkende combinatie van ongebreidelde, gedisciplineerde agressie en coole keyboardeffecten houdt Trollheims Grott gedurende het hele album vast.

De eerste helft van de plaat is het sterkst. Deathless Form is een vuige, intense blackmetalkraker, waarin het tempo voortdurend hoog ligt en de subtiele industrial-effecten voor een dreigende, naargeestige ondertoon zorgen. Omega Angel is wat slepender en epischer qua sfeer, maar doet verder niet onder voor zijn voorganger. Vooral de venijnig geschreeuwde vocalen en strakke, hakkende riffs vormen hier pluspunten. Ook op de tweede helft van de plaat haalt Trollheims Grott een hoog niveau, maar hier valt wel op dat de nummers grotendeels volgens hetzelfde stramien zijn opgebouwd. Daardoor zit ik iets minder op het puntje van mijn stoel. Desondanks is Aligned With The True Death misschien wel de meest verrassende ‘comebackplaat’ van het afgelopen jaar.

Tracklist:
1. Aligned With The True Death
2. Deathless Form
3. Omega Angel
4. Holy Black Sun
5. Twilight
6. LXFR
7. Earth's Last Stand

Score: 82 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 29 maart 2019

[ Terug naar de Album Reviews ]