Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-07-2019

Papa Roach - Who Do You Trust?
Jaar van release: 2018
Label: Eleven Seven
Papa Roach - Who Do You Trust?
Na een beduidend mindere periode wist Papa Roach in 2017 met Crooked Teeth weer een hit te noteren. Met een greep terug naar de muziek die de groep groot maakte, aangevuld met nieuwe elementen zag de formatie zichzelf weer relevant worden. Dit momentum probeert de groep onder leiding van de altijd energieke frontman Jacoby Shaddix uit te breiden door met een snelle opvolger te komen. Opvallend hierbij is dat Papa Roach niet vasthoudt aan deze succesformule, maar zijn drang naar vernieuwing weer de vrije loop laat.

Het is dan ook zo dat een album van de groep nooit hetzelfde klinkt. Op elke plaat proberen de heren iets nieuws toe te voegen en hun geluid te verbreden. Dat leverde successen op, maar ook dieptepunten. Who Do You Trust? maakt het ditmaal bont en vraagt veel van de fans. Als je spreekt over succes en dieptepunten, dan geeft deze plaat je beide.

Het nieuwe materiaal richt zich namelijk op een arsenaal aan verschillende stijlen. Zo is er een flirt met new age en rock (Who Do You Trust?), energieke en vurige punkrock in I Suffer Well, gitaar-gedreven rock à la Foo Fighters (Feels Like Home), een mengeling van dubstep en metal (Not The Only One) en een door Beastie Boys en Rage Against The Machine beïnvloede rapmetal-track (Renegade Music), waarin zelfs nog een vleugje Marilyn Manson (This Is The New Shit) te horen is.

Het zijn deze tracks die met gemak tot het beste behoren wat Papa Roach de afgelopen jaren heeft uitgebracht. De nummers klinken energiek en fris en combineren het beste wat Papa Roach te bieden heeft. Het is jammer dat dit niveau niet de gehele plaat wordt vastgehouden. Waar eerdergenoemde songs een link met het verleden hebben, is er ook nog de poging om aan te sluiten bij het heden. En daar faalt de band in.

Want Papa Roach komt met een aantal overgeproduceerde nummers die aansluiten bij moderne rock, zoals Imagine Dragons. Het past in de traditie van Born For Greatness van het vorige album. De mainstream-luisteraar zal wellicht weinig moeite hebben met songs als Elevate, Come Around, Problems en Top Of The World, terwijl het eigenlijk vooral lege tracks zijn, die leunen op de bombast in de productie. Het is dan ook een zorgwekkende constatering dat moderne rock zich in deze vlakke richting ontwikkelt.

Zoals benoemd balanceert Who Do You Trust? vooral tussen successen en dalen. De energieke tracks zijn een schot in de roos en zijn een weergave dat Papa Roach prima genres kan samensmelten met zijn eigen geluid. De overgeproduceerde experimenten mikken op diezelfde roos, maar zijn helaas vooral losse flodders. Ze knallen, zijn luid, maar raken niets. Het blijven lege hulzen. Who Do You Trust? hoeft in geen geval afgeschoten te worden en de energieke songs zullen live absoluut knallen. Beluister deze dan ook vooral eens.

Tracklist:
1. The Ending
2. Renegade Music
3. Not The Only One
4. Who Do You Trust?
5. Elevate
6. Come Around
7. Feel Like Home
8. Problems
9. Top Of The World
10. I Suffer Well
11. Maniac
12. Better Than Life

Score: 69 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 12 februari 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]