Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-08-2019

My Propane - Antidote
Jaar van release: 2019
Label: Darkside Records
My Propane - Antidote
Het heeft langer geduurd dan verwacht, maar daar is ‘ie dan; de opvolger van het debuutalbum Modern Violent Gentleman (2013). Na het voorproefje in de vorm van de track Before You Are Dead in november 2017 begon het lange wachten. Wordt dat beloond met Antidote?

Als je fan bent van de groep wel. Ondanks dat er meer dan vijf jaar tussen de albums zit, hoef je niet te vrezen dat My Propane heel anders is gaan klinken met de toevoeging van het gitaristenduo Frank Schiphorst en Jord Otto. Nog altijd staat deze band voor groovy metal met elementen uit de progressieve en alternatieve rock/metal. Je hoort elementen van Tool, Deftones, Alice In Chains, Faith No More, Pain Of Salvation, Textures en Extol terug, maar het kwintet maakt originele en eigenzinnige metal en is daarom niet in een hokje te stoppen.

Joost van den Broek en Jacob Hansen hebben er samen met de heren voor gezorgd dat de muziek scherp, vet en energiek klinkt. De adrenaline en het speelplezier knallen uit de boxen. De grooves en het krachtige drumwerk komen goed tot hun recht en de baspartijen zijn hoorbaar. De breakdowns in de overtuigende opener Pavkovic, het melodieuze Medusa (Gojira meets Deftones) en het groovy Broken Bones hebben veel impact.

Antidote is beslist geen makkelijk album. Er gebeurt heel veel en de mannen gunnen de luisteraar nauwelijks ademruimte. Daardoor raak je snel verzadigd en duurt het een aantal luisterbeurten voordat bepaalde tracks hun geheimen prijsgeven. Before You Are Dead en The End blijven het snelst bij. Pavkovic en Medusa volgen.

Er zijn echter meerdere songs die niet tot nauwelijks blijven hangen. Ze groeien overigens wel. Elke compositie heeft zo zijn momenten. Vaak is dat een vette riff aan het begin, maar wat daarna komt, is dan helaas minder geslaagd. Een gemiste kans. De heren stoppen hier en daar te veel ideeën in een nummer. Ideeën die elkaar niet altijd versterken. Op het spel zelf valt overigens niets aan te merken. Integendeel, de partijen zijn uitstekend ingespeeld.

De stoere zang van Valerio Recenti is zeer divers. Hij doet regelmatig denken aan Mike Patton (Faith No More) met zijn excentrieke stem en uithalen en hij zingt soms rustiger met langgerektere tonen (Chino Moreno van Deftones). Ook Daniel Gildenlöw van Pain Of Salvation is een inspiratiebron. Luister maar eens naar het begin van Before You Are Dead. Maar hij laat ook nog horen een prima zanger te zijn in een commerciële, alternatieve metalband.

Antidote is een hard, uitdagend en extravagant album. Het begint sterk met een paar pakkende tracks, maar daarna is het een stuk wisselvalliger. De andere missen namelijk soms richting. De mannen raggen erop los en je kunt het adrenalineverhogende speelplezier voelen, maar bepaalde composities beklijven maar moeizaam. Na meerdere draaibeurten groeien ze overigens wel, maar voor toekomstig materiaal blijft er een uitdaging over op het gebied van songwriting. Deze tweede langspeler is een zeer energieke en stoere schijf met een mix van stijlen. Een metalfan die een mix van alternatieve metal, melodie, grooves en hectiek à la The Dillinger Escape Plan waardeert, neemt beslist de moeite om deze schijf meerdere keren te beluisteren.

Tracklist:
1. Pavkovic
2. Medusa
3. A Dog Is A Dog Is A Dog
4. Russian Pile-Up
5. Russian Call
6. Final Call
7. Hole
8. Broken Bone
9. Before You Are Dead
10. Seconds
11. Tightrope
12. The End

Score: 75 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 30 januari 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]