Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-08-2019

Guardians Of Time - Tearing Up The World
Jaar van release: 2018
Label: Rock Of Angels Records

Guardians Of Time - Tearing Up The World

Een hoge oerkreet luidt het vijfde album van Guardians Of Time in. De titelsong en tevens openingstrack Tearing Up The World laat er geen misverstand over bestaan: het gaat hier om energieke, snelle power metal. Dat is niet het eerste genre waar je aan denkt wanneer je leest dat dit kwartet uit Noorwegen komt. Desalniettemin laat deze formatie al ruim twintig jaar horen hiermee prima uit de voeten te kunnen. Voorgaande albums zijn doorgaans dik in orde en deze nieuwe schijf doet daar niet voor onder.

Productioneel is er flink vooruitgang geboekt en is er een betere balans in instrumentatie en zang. Zanger Bernt Fjellestad haalt nog altijd de hoge noten met overtuigende, langgerekte uithalen en steelt daarnaast met een stevig, rauw geluid de show tijdens de coupletten. Wat betreft instrumentatie steekt het niet al te complex in elkaar. Het spel is strak, geïnspireerd en energiek met aantrekkelijke, melodieuze solo's en een lekker beukende ritmesectie. De zeer degelijke uitvoering tilt enkele van de clichématige songs (Kingdom Come en Light Won't Shine) naar een hoger niveau, waardoor deze toch weten te plezieren, terwijl de uitschieters nog spetterender voor de dag komen.

Het reeds genoemde titelnummer is zo'n knaller. Guardians Of Time krijgt hierbij assistentie van niemand minder dan Abbath (ex-Immortal, Abbath) voor wat vocaal geweld. Het is niet de enige gastbijdrage, want ook Tim 'Ripper' Owens (onder andere ex-Judas Priest, ex-Iced Earth) doet een duit in het zakje tijdens een van de andere hoogtepunten: As I Burn. Het zijn twee van de meest memorabele songs van het album, maar dat betekent niet dat Guardians Of Time zonder hulp zijn mannetje niet staat, want wat een spektakelstuk is Raise The Eagle. Het iconische werk, dat begint met een aanzwengelende, melancholieke melodie, etaleert alle kwaliteiten van de band. Het grootse refrein is er een om je vingers bij af te likken.

De klasse die de heren hier tonen, werkt eigenlijk in hun nadeel, want na zulk metalgeweld klinken nummers als Burning Of Rome en Brothers Of The North al snel als een stap terug. Dat terwijl menig band er met jaloezie naar zal luisteren. Wat betreft songwriting is het album dan ook niet heel consistent, maar zoals gezegd, komt dat vooral doordat de uitblinkers zo buitengewoon schitteren. Als geheel is Tearing Up The World dan ook een bijzonder aangename powermetalplaat.

Tracklist:
1. Tearing Up The World
2. Raise The Eagle
3. We’ll Bring War
4. Burning Of Rome
5. Kingdom Come
6. Valhalla Awaits
7. Brothers Of The North
8. Light Won’t Shine
9. As I Burn
10. Drawn In Blood
11. Masters We Were
12. Empire (live bonustrack)

Score: 80 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 25 januari 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]