Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-06-2019

The Atavists - Lo-Fi Life
Jaar van release: 2018
Label: Eigen Beheer
The Atavists - Lo-Fi Life
The Atavists is een garage-rockband uit Tsjechië. Daar is de band inmiddels redelijk populair, maar buiten het land doet de formatie nog niet echt veel. Onlangs ondernam de groep een Europese tournee, waarmee deze ook in wat kleine zaaltjes in Nederland te zien was. De tour stond in het teken van het in 2018 uitgebrachte Lo-Fi Life.

De plaat is de opvolger van het debuutalbum Bad Times (2015). De band laat hierop veranderingen en groei horen. Lo-Fi Life klinkt gepolijster, minder gitaar-georiënteerd en heeft de focus meer op songstructuren en het maken van complete nummers. Hoewel de songwriting van de groep verbeterd is, heeft de wat rauwere rock van het debuut absoluut zijn charme en is iets krachtiger.

Daarentegen klinken de tracks op Lo-Fi Life volwassener en de band een stuk ervarener. Opener Beat My Heart Out laat dit al horen door rustig op te bouwen, sfeer te creëren en meer ruimte te maken voor de instrumenten. Daarbij heeft de track een fijne groove, die in samenwerking met de catchy tekst voor een meezingbaar geheel zorgt.

Daar ligt de grote kracht ook van The Atavists. De muziek is catchy en swingend. Vocalist Adam Krofian, die als smaakmaker geldt, heeft een zeer aangenaam, zwaar stemgeluid. Daarnaast is de ondersteuning van zijn collega's noemenswaardig. Het af en toe wat vuige gitaarwerk klinkt subtiel en staat in dienst van de nummers. Ook de orgelpartijen die er af en toe wild doorheen razen zijn een fijne toevoeging en mogen best prominenter terugkeren.

Heel heftig en hard is Lo-Fi Life niet, maar de groep laat zich wel geregeld van zijn felle kant horen. Sell Your Car is een fijne up-tempo rocker met een surf-feeling en is het hoogtepunt van de plaat. Net als het snellere No More en het zwaardere Stranger. Ook het rustigere Waiting For You weet te imponeren, evenals opener Beat My Heart Out.

Qua mix had er misschien meer uitgehaald kunnen worden. Het geluid van de verschillende instrumenten is wat te gepolijst en klinkt te krampachtig, waardoor de kracht verloren gaat en de tracks niet echt de ruimte krijgen om te ademen. Heel hinderlijk is het uiteindelijk niet en de Tsjechen kunnen met recht trots zijn op deze release. Met de nodige promotie en optredens moet een grotere fanbase absoluut haalbaar zijn.

Tracklist:
1. Beat My Heart Out
2. Wrong
3. Sell Your Car
4. Changes
5. No More
6. Waiting For You
7. Dancing Queen
8. Florida Man
9. One Of My Kind
10. Lo-Fi Life
11. Stranger
12. C Side

Score: 80 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 8 januari 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]