Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-03-2019

Xenoblight - Procreation
Jaar van release: 2018
Label: eigen beheer

Xenoblight - Procreation

Xenoblight is een jonge band uit het Deense Silkeborg. De band werd vorig jaar opgericht na het uiteenvallen van de thrashmetalband Velociter, speelde slechts enkele shows en ging vrijwel meteen de studio in om het debuutalbum Procreation op te nemen. In eigen land won Xenoblight de Metal Battle en het optreden op Wacken Open Air dit jaar, waar de band als vierde eindigde, werd erg goed ontvangen.

De blackened thrash/death is redelijk technisch, maar bevat veel melodie en progressieve elementen. De vocalen van Marika Hyldmar zijn opvallend gevarieerd. Het ene moment klinkt ze als Angela Gossow in de eerste jaren met Arch Enemy, het volgende als Marloes van Izegrim. Haar stem doet me vooral denken aan Heidi Shepherd van Butcher Babies, maar verwacht van Marika geen cleane zang. Ze wisselt grunts af met screams waar menig black metal-vocalist jaloers op zal zijn.

Niet alleen de vocalen zijn gevarieerd, maar ook de plaat zelf. Ondanks het extreme karakter zal de muziek een groot publiek aanspreken. Wanneer een band veel muzikale kwaliteiten in huis heeft, dan staat het technische aspect veelal nadrukkelijk op de voorgrond. Xenoblight doet dat niet en dat getuigt van een goed gevoel voor songwriting. Datzelfde geldt voor de progressieve elementen, die onmiskenbaar aanwezig zijn. Dat zorgt ervoor dat Procreation als geheel een erg goede plaat is en prettig wegluistert.

De tracks doen nauwelijks voor elkaar onder. Favoriet zijn het ritmisch sterke Shapeshifter, het giftige Obsidian Chromatism (met een hoofdrol voor Marika), de woede-uitbarsting Kill Yourself, de ouderwetse thrasher Predominance en de omineuze afsluiter Virus. Procreation is een aanrader voor iedereen met een voorliefde voor extreme metal en een must have voor liefhebbers van thrash/death.

Tracklist:
1. Procreation
2. Descension
3. Shapeshifter
4. Obsidian Chromatism
5. Xenoblight
6. Nocturnal Manifestations
7. Transcendence
8. Kill Yourself
9. Predominance
10. Virus

Score: 85 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 18 oktober 2018

Koop dit album in

Meer Xenoblight:

[ Terug naar de Album Reviews ]