Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-08-2019

Grusom - Grusom II
Jaar van release: 2018
Label: Kozmik Artifactz

Grusom - Grusom II

Een paar maanden geleden weet ik het debuutalbum van het Deense Grusom te bemachtigen voor een kleine prijs. Om eerlijk te zijn, is de release van Grusom mij in 2015 helemaal ontgaan. Uit wat vluchtig uitzoekwerk blijkt dat de groep (niet te verwarren met de deathmetalgroep Gruesome uit Florida) op het punt op staat de tweede plaat Grusom II uit te brengen. En deze nieuwe langspeler ligt ook al klaar op de digitale deurmat van Metalfan.nl.

Zo heb je ineens zeventien songs tot je beschikking van een band die je nog maar recent ontdekt hebt. De kennismaking met Grusom is gelukkig prettig. Zwartgallige heavy blues is een treffende omschrijving van de muziek van dit zestal uit Svendborg. Zwartgallig omdat de songteksten zeer neerslachtig en negatief van aard zijn. De teksten op het debuut komen nog wat theatraal en geforceerd occult over, maar bij Grusom II klinkt het alsof ze nu echt uit het hart komen. Ze lijken vooral te gaan over de negatieve neigingen van de mens en de beroerde omstandigheden in de huidige wereld.

Niet alle songs op Grusom II zijn even geslaagd. De opener Beyond This Land blijft na meerdere luisterbeurten een niemendalletje. In het trio Peace Of Mind, Skeletons en Vågn Op valt echter alles op zijn plek. Waar het orgelspel van Peter Pørtner op andere momenten iets te aanwezig is, valt het op dat er in deze nummers veel meer wisselwerking tussen hem en de twee gitaristen is. Ook de zanglijnen van Niclaj Hoffmann zijn in deze tracks en het verhalende Cursed From Birth het sterkst.

Wanneer Grusom op zijn best is, kan het zich meten aan bands als Witchcraft en Graveyard. Helaas weten de Denen het niveau niet continu hoog te houden. Grusom II is derhalve geen perfecte plaat. Toch ben ik blij dat ik de muziek van deze Denen ben tegengekomen. Wie namelijk van sfeervolle heavy blues houdt, heeft namelijk met deze twee platen toch zeker een aantal prima songs te pakken.

Tracklist:
1. Beyond This Land
2. Peace of Mind
3. Skeletons
4. Vågn Op
5. Embers
6. Dead End Valley
7. Cursed From Birth

Score: 76 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 31 augustus 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]