Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-08-2019

Forming The Void - Rift
Jaar van release: 2018
Label: Kozmik Artifactz

Forming The Void - Rift

Relic, Forming The Voids tweede full-length, is vorig jaar één van de veelbesproken releases in de stoner-/doom-/sludge-scene. De groep uit Lafayette (Louisiana) maakt veel indruk met zijn sludge-composities waarin er veel ruimte is voor psychedelica. De nieuwe plaat Rift is een logische opvolger, maar laat een band horen die zich overduidelijk op het juiste, creatieve pad bevindt.

Wie achtereenvolgend luistert naar Forming The Voids eerste drie albums gaat weinig echte veranderingen in de sound ontdekken. Toch heeft de groep in korte tijd flinke stappen gezet. De vooruitgang zit hem vooral in de opzet van de composities. Rift vergt meerdere luisterbeurten, maar na verloop van tijd geven de geheimen van de songs zich prijs en is het genieten van de manier waarop de Amerikanen de composities hebben opgetuigd. Vergelijkingen met Baroness en Mastodon liggen voor de hand. Al halen deze bands meer elementen uit de prog en is de sludge van Forming The Void meer aangekleed met psychedelica.

Rift is van het begin tot het einde een sterke plaat. In de eerste twee nummers Extinction Event en On We Sail laat Forming The Void bij vlagen rechttoe rechtaan-sludge horen. Maar tussen de stampende gitaarriffs door verraadt de groep al dat het hier niet bij blijft. Met Arcane Mystic en Transcient is het pas echt smullen. Het zijn buitengewone, sfeervolle songs, waarin vooral het gitaarspel van James Marshall en Shadi Omar Al-Khansa in positieve zin opvalt. Bijvoorbeeld in Ark Debris en Shrine, waarin het gitaarwerk een mysterieus Midden-Oosten-tintje krijgt. Het gitaarspel klinkt soms ook heerlijk duister en onheilspellend, waarbij de speelstijl doet denken aan Jerry Cantrell (Alice In Chains).

Het is een verademing dat Forming The Void met James Marshall een prima zanger heeft. Dat is niet vanzelfsprekend in dit genre. Vooral zijn cleane vocalen mogen er zijn. Ook daar heeft hij iets weg van Cantrell. Het is tekenend voor deze band. Forming The Void verzorgt zijn muziek tot in de puntjes. Is er dan echt geen kritiek te leveren? Ja, het ruimte-/scifi-thema van deze plaat is vooral in dit genre een behoorlijk uitgekauwd onderwerp. Buiten dat één en al lof voor deze prachtige plaat.

Tracklist:
1. Extinction Event
2. On We Sail
3. Arcane Mystic
4. Transient
5. Arrival
6. Ark Debris
7. Shrine

Score: 85 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 16 augustus 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]