Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-03-2019

Amanda Somerville's Trillium - Tectonic
Jaar van release: 2018
Label: Frontiers Music
Amanda Somerville's Trillium - Tectonic
Later dit jaar tourt Amanda Somerville met haar Trillium door Europa, samen met Anneke van Giersbergen. De zangeres die vorig jaar al van zich liet horen met het project Exit Eden is nu na zeven jaar terug met een nieuw album van Trillium. Ditmaal met medewerking van drummer Andre Borgman (ex-After Forever), toetsenist Erik van Ittersum (HDK, Kingfisher Sky) en haar echtgenoot Sander Gommans (bas en gitaar), die ook al bijdroeg aan Alloy (2011).

Zoals we mogen verwachten van deze doorgewinterde muzikanten is het resultaat een professionele en melodieuze rock/metalplaat die af en toe Avantasia en After Forever in gedachten laat opkomen, bands waar Amanda respectievelijk Sander bij betrokken zijn (geweest). Het is vooral de altsopraan (denk aan Floor Jansen, waaraan ze overigens les gaf) die in het middelpunt van de belangstelling staat. De songs staan in dienst van haar vocale kwaliteiten die ze beslist laat gelden. Zo overtuigt ze met haar bereik in Fatal Mistake, zingt ze breekbaar mooi in Eternal Spring (de enige ballad) en geeft ze Stand Up net dat beetje overtuigingskracht mee. Ook de single Full Speed Ahead heeft die power en mede daardoor is het een van de highlights.

Een ander hoogtepunt is Fighting Fate, dat instrumentaal wat rijker is bedeeld dan andere songs. Het laat de songwritingkwaliteiten van de componisten horen. Een ander voorbeeld daarvan in het sfeervolle en rijke Nocturna. Sfeervol is ook het theatrale Cliché Freak Show. Verder komt er in veel nummers een gitaarsolo langs, zorgen het soulvolle achtergrondkoor (dat wat te zacht in de mix staat) en de symfonieën voor een stuk bombast. In Full Speed Ahead zijn het baswerk van Mark Burnash en een gitaarsolo van Paul Owsinski te horen.

Tectonic is een productioneel helder en verzorgd symfonisch rock/metalalbum waarop Amanda Somerville nog maar eens bevestigt hoe goed ze kan zingen. De compacte nummers met veelal een standaardstructuur en enkele variaties daarop zitten haar als gegoten. De songs liggen lekker in het gehoor, maar verwacht geen vernieuwende muziek, want die vind je hier ondanks de twists niet. Het is een beheerste collectie songs die de Amanda-fans tevreden zal stellen en mogelijk nieuwe liefhebbers, al zal deze plaat niet voor tektonische verschuivingen zorgen.

Tracklist:
1. Time To Shine
2. Stand Up
3. Full Speed Ahead
4. Hit Me
5. Fighting Fate
6. Nocturna
7. Fatal Mistake
8. Shards
9. Cliché Freak Show
10. Eternal Spring

Score: 75 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 21 juni 2018

[ Terug naar de Album Reviews ]