Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-07-2019

Mayhem - Chimera
Jaar van release: 2004
Label: Season of Mist
Mayhem - Chimera
Mayhem, het is misschien wel de band met de meest aangrijpende historie ooit. Zo pleegde zanger Dead op bloedige wijze zelfmoord en tevens werd de gitarist Euronymous genadeloos vermoord door Varg Vikernes (Burzum). Hierdoor word Mayhem nog altijd gezien als een bijna mythische band in het genre, één van de eerste en meest legendarische black metal bands. Zonder weer heel diep op de duistere zaakjes uit het verleden in te gaan , is het gewoon zaak dat we de band op de muziek beoordelen.

Het is het nieuwe album van de black metal band die in 2000 een omstreden album uitbracht waarover de meningen enorm sterk uit elkaar liepen. Het gros vond 'Grand Declaration of War' een piece of shit en zelfs ware heiligschennis, maar enkelen wisten de plaat toch op waarde te schatten ondanks de talloze experimenten die aanwezig waren. Ikzelf vond het best een goed album , mede dankzij het interessante concept en de genadeloze uitbarstingen op de hoogtepunten van spanning.

Dus nu is er dan 'Chimera', het nieuwe werkstuk van een legende. Een legende die zo te horen nog springlevend is, want het is een bikkelharde plaat geworden. Nog niet geheel experiment vrij, maar toch grotendeels rauwe black metal waarin ruimte is voor licht aparte handelingen.
In de opener Whore is het echter knallen aan één stuk door en ik heb het idee dat de manische krijszang van Maniac een heel stuk beter past dan op sommige nummers van de voorganger. Soms is hij vrij schizofreen bezig en eigenlijk is dat schizofrene element ook altijd aanwezig geweest binnen de sound van deze band. Neem de zwaar gestoorde zang van Atilla op 'De Mysteriis Dom Sathanas'. Nu is Maniac wel wat minder afwisselend, maar het voldoet en klinkt lekker extreem.
Als we een blik werpen op de teksten blijkt er weinig verandert. Vrij diepzinnig gaat men tekeer tegen religies en sabelt men de gehele mensheid er ook maar gelijk bij neer, ik had ook niet anders verwacht.

De nummers Rape Humanity with Pride, het zowel snelle als slepende My Death en het beukende titelnummer doen mij eigenlijk het meest, vooral dankzij het meesterlijke drumwerk van Hellhammer. Snel als altijd , maar met haast onuitvoerbare breaks en blastbeats. De productie is uitstekend en vooral erg knallend, daarnaast ook perfect passend voor deze rauwe muziek. De zang gaat zo nu en dan nog een keer naar wat melodieuzer gekrakeel, maar het is niet zo dat de vaart er word uitgehaald zoals op de voorganger nog wel eens gebeurde. Mayhem levert gewoon weer een beestachtig goede black metal schijf af die waarschijnlijk ook bij de fans van het oudere werk in de smaak zal vallen. Minpuntje is misschien dat de muziek nog wel eens een klein beetje monotoon word, vooral de nummers op hoge snelheid en net op die vervelende momentjes weet men uitstekend over te schakelen zodat dit geen groot nadeel vormt.

Ik zou zeggen, ga de schijf eens luisteren en oordeel zelf. De band bevestigt in mijn mening dat men nog altijd erg goed bezig is en gerust mag blijven zitten aan de top van het genre. Beestachtig (zoals het hoesje al aangeeft) , dat is de beste omschrijving. Voer voor de misanthropen.

Tracklist
1. Whore
2. Dark Night of The Soul
3. Rape Humanity With Pride
4. My Death
5. You Must Fall
6. Slaughter of Dreams
7. Impious Devious Leper Lord
8. Chimera

Score: 84 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 29 maart 2004

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Mayhem - Chimera
Reactie van Een_Metalfan op 29-03-2004 om 16:46u

geweldige drummer op deze cd

Mayhem - Chimera
Reactie van verwoesting666 op 29-03-2004 om 17:52u
Score: 90 / 100

Die 'geweldige drummer op deze cd' kende we volgens mij al. En de tering, wat een enorm drumstel heeft Hellhammer zeg. Hellhammer loopt er dus flink op los te raggen. En de stem van Maniac is ook behoorlijk vooruit gegaan. Erg goed album! Geen zin in beargumentatie >_<

Mayhem - Chimera
Reactie van Een_Metalfan op 29-03-2004 om 18:53u

Heb You Must Fall op de rock tribune cd van maart gehoord, erg gaaf nummer! Verder nog niks van ze gehoord van deze plaat

Mayhem - Chimera
Reactie van Een_Metalfan op 02-04-2004 om 16:33u
Score: 92 / 100

Chimera=meesterwerk. Hellhammer=ongelooflijk. Blasphemer=fantastisch. Mayhem=terugvannooitweggeweest.

Mayhem - Chimera
Reactie van Een_Metalfan op 04-04-2004 om 03:38u

echt bier he

Mayhem - Chimera
Reactie van hallo op 08-04-2004 om 14:55u
Score: 98 / 100

geweldige cd!!!!!! echt een meesterwerk! :D

Mayhem - Chimera
Reactie van trooper op 28-07-2004 om 02:34u
Score: 96 / 100

wie vond dat mayhem de verkeerde weg opging (wat volgens mij niet het geval is) krijgt nu toch een zware slag in het gezicht. Supersnelle drums,koele riffs en ijzige vocals;mayhem is nog altijd op de goede weg en ik zie dat nog niet veranderen. De mysteriis... is een cultalbum geworden voor de black metalscene maar dit is zeker en vast een waardig album. all hails to MayheM!

Mayhem - Chimera
Reactie van trooper op 28-07-2004 om 02:35u
Score: 100 / 100

trouwens,waar blijft de review van de mysteriis... eigenlijk?

Mayhem - Chimera
Reactie van Een_Metalfan op 09-10-2004 om 17:38u
Score: 100 / 100

Dit album is zoo fucking wreed. Die Hellhammer is echt een ziekelijk goede drummer en de schizofrene vocals van Maniac zijn echt geweldig. Dit is het eerste album dat ik van MayheM heb gekocht maar dit is zeker niet de laatste. Erg goede berichten over De Mysteriis Dom Sathanas.....

Mayhem - Chimera
Reactie van Nastrondgard_666 op 11-04-2005 om 10:14u
Score: 80 / 100

Mwoah...Chimera is best aardig, maar blij toe dat die fucking Maniac weg is en Atilla terug is. Blasphemer maakt zijn fout op Grand Declaration of war weer enigzins goed met deze plaat, maar na de dood van Euronymous heeft Mayhem nooit meer het legendarische niveau teruggekregen...... KILL BURZUM NOW!!!

Mayhem - Chimera
Reactie van P. op 16-05-2005 om 14:51u
Score: 85 / 100

Nou, NatteStrondGarde_6^6666_666^^^6^^6 moet maar een praatgroepje beginnen met andere verstokte Metalwijven die niet over hun misplaatste nostalgiecomplex heen kunnen komen.

Mayhem - Chimera
Reactie van Vlad Tepes Draculea op 26-12-2005 om 16:12u
Score: 90 / 100

Natuurlijk kan geen enkele schijf tippen aan De Mysteriis Dom Sathanas maar dit is wel een schijf die vele Die hard BM-fans maar al te graag bij hun collectie willen hebben.
Buy or die !!!
Check out my Mayhem site : www.mayhem666.ontheweb.nl

Mayhem - Chimera
Reactie van Hellium op 10-01-2006 om 20:12u
Score: 85 / 100

Ik heb slechts enkele nummers gehoord van deze schijf (You Must Fall, Dark Nigh Of The Soul) en voor de rest samples van 40 sec... Hetgeen wat ik gehoord heb is echt wel goed...Vooral Maniac is erop vooruitgegaan.Let op, de Maniac vanop Deathcrush is zeker niet slacht maar was op sommige momenten een beetje boring'. Maar toch blijf k erbij dat MayheM een groot deel van zijn pluimen verloor met de zelfmoord van Dead...Da vin kik nou keer zonde, de beste BM vocalist of all time!!!! RIP.....Maar gelukkig was Euronymous (RIP) er toen nog, en toen die (letterlijk) werd afgeslacht door shitBurzum-Varg waas Mayhem zogoed als gepluimd...gelukkig zijn ze zo goed als terug met 'Chimera' maar toch ontbreekt dat 'legendarische' aspect dat je op Live In Leipzig mèt Dead en Euronymous wel hebt...

Mayhem - Chimera
Reactie van satyr op 24-10-2006 om 12:22u
Score: 75 / 100

ik ben voor BM maar dit album doet by my niet veel ik heb het gwn nooit voor mayhem gehad en mense bm hoeft niet hatd te zyn voor goed te zyn geef my liever satyricon

Mayhem - Chimera
Reactie van mayhem fan op 17-07-2007 om 15:58u
Score: 100 / 100

Hy!

Mayhem 4 ever!
Imádlak titieket!