Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

14-12-2018

Svartanatt - Starry Eagle Eye
Jaar van release: 2018
Label: The Sign Records

Svartanatt - Starry Eagle Eye

”We are the children of revival.” Deze treffende woorden zingt frontman Jani Lehtinen in het pakkende openingsnummer van Svartanatts tweede langspeler Starry Eagle Eye. Je kunt je afvragen of er inmiddels niet genoeg bandjes actief zijn die de (hard)rock uit de jaren zestig en jaren zeventig doet herleven. Svartanatt komt echter uit Zweden, het land waar ze een neusje hebben voor het maken van kwalitatief sterke retro-rock. Svartanatt is hier geen uitzondering op.

Starry Eagle Eye is van het begin tot het einde een zeer vermakelijke rit. Svartanatt (Zweeds voor zwarte nacht) heeft zijn huiswerk gedaan en verwerkt elementen van Thin Lizzy, Lynyrd Skynyrd en Deep Purple in zijn muziek. Zo is het dubbele gitaarwerk een charmant onderdeel in Wrong Side Of Town, Wolf Blues en de titeltrack. In de uptempo-nummers Duffer en Hit Him Down speelt het Deep Purple-achtige orgelwerk een belangrijke rol.

Dit zijn natuurlijk elementen waarmee vele andere bands al aan de haal gegaan zijn. Svartanatt onderscheidt zich in positieve zin door ook daadwerkelijk sterke songs te schrijven. De Zweden laten puntige en catchy nummers horen. Met Lehtinen heeft de groep een uitstekende zanger met meerwaarde. Met zijn raspende, Joe Cocker-achtige stem geeft hij de songs power mee, maar zorgt hij soms ook voor een extra melancholisch tintje.

Svartanatt bewijst met Starry Eagle Eye dat de sixties- en seventieshardrockrevival nog altijd leuke platen oplevert. Zolang de songs voorop staan, is er niets mis met dit soort albums. Deze Zweden hebben dit goed begrepen en leggen de nadruk op songwriting. Prima plaat!

Tracklist:
1. The Children Of Revival
2. Wrong Side Of Town
3. Starry Eagle Eye
4. Duffer
5. Wolf Blues
6. Hit Him Down
7. Universe Of
8. The Lonesome Ranger
9. Black Heart

Score: 80 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 12 maart 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]